Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά τις τελευταίες μέρες στη ζωή μας και όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μία νέα πραγματικότητα, όχι εύκολη, από πολλές απόψεις. Ο αυτοπεριορισμός και η απαγόρευση της κυκλοφορίας, επηρεάζουν διάφορες ομάδες ανθρώπων και πολλούς τομείς της ζωής.

Ο εθελοντισμός είναι πιο πολύτιμος από ποτέ σε περιόδους κρίσης, όπως στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε τον τελευταίο καιρό. Όσοι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν βοήθεια, αλληλεγγύη και να συμβάλλουν σε μία συλλογική προσπάθεια αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις.    

Εθελοντικό πρόγραμμα υπουργείου Υγείας
Το εθελοντικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του Covid-19 απευθύνεται σε όποιον επαγγελματία υγείας μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, καθώς και σε όποιον επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες στο ethelontes.gov.gr και να δηλώσεις συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα καταγραφής.
Ηλικιωμένοι
Οι ευπαθείς ομάδες είναι ακόμα πιο ευάλωτες αυτή την περίοδο. Αν έχεις έναν ηλικιωμένο γείτονα ή ένα γνωστό που είναι μόνος, δεν μπορεί να βγει από το σπίτι και να προμηθευτεί είδη πρώτης ανάγκης, μπορείς να τον βοηθήσεις πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο και να αφήσεις τα ψώνια ή τα φάρμακα έξω από την πόρτα του, τηρώντας τις οδηγίες προφύλαξης.
Αιμοδοσία
Ο φόβος για την εξάπλωση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντική μείωση των αποθεμάτων αίματος. Οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
Δες στη σελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας,  πώς μπορείς να βοηθήσεις και διάβασε σχετικές πληροφορίες εδώ. Πριν επισκεφθείς κάποιο κέντρο αιμοδοσίας, επικοινώνησε για να βεβαιωθείς πού και αν υπάρχει ανάγκη, καθώς επίσης για να δεις αν πρέπει να κλείσεις πρώτα ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.
Άστεγοι 
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση σε περιπτώσεις πανδημίας. Ανήκουν στους υψηλού κινδύνου πληθυσμούς, λόγω της ήδη επιβαρυμένης υγείας τους και εφόσον δεν λάβουν περίθαλψη, γίνονται φορείς εξάπλωσης.
Το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων και αρκετές ΜΚΟ, δίνουν τη δικής τους μάχη για την παροχή βοήθειας των πιο ευάλωτων πολιτών και μας καλούν αν διαπιστώσουμε ότι κάποιος άστεγος χρειάζεται βοήθεια, να τον πληροφορήσουμε για το πού μπορεί να απευθυνθεί και να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους φορείς, αναφέροντας το σημείο που βρίσκεται ο άνθρωπος.

  • Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων: ‎210 5246515-6 / ‎seckyada@otenet.gr
  • Praksis: 210 5205200 / info@praksis.gr
  • Κλίμακα: 210-3417160-2 / central@klimaka.org.gr
  • Γιατροί του Κόσμου: Αθήνα: 210-3213150 / Θεσσαλονίκη: 2310-566641 / info@mdmgreece.gr
  • Equal Society: 211-7051841 / info@equalsociety.gr

Επίσης, το περιοδικό δρόμου Σχεδία, λόγω προσωρινής αναστολής της έκδοσής του, προσκαλεί τους πολίτες να στηρίξουν τους περίπου 150 πωλητές, αγοράζοντας δίμηνες ή τετράμηνες συνδρομές, ώστε να λαμβάνουν το περιοδικό ταχυδρομικά στο σπίτι. Όπως και με τις πωλήσεις στο δρόμο, το 50% των εσόδων θα μοιραστεί αναλογικά στους πωλητές, για να διασφαλιστεί ότι έστω και έτσι, θα συνεχίσουν να έχουν ένα μικρό έσοδο για να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες.
Αδέσποτα ζώα
Αυτή την εποχή πλήττονται και τα αδέσποτα ζώα, που μένουν νηστικά. Αν θέλεις να βοηθήσεις, ταΐζοντας τα αδέσποτα ζωάκια της περιοχής σου, μπορείς να συμπληρώσεις το σχετικό έντυπο της βεβαίωση μετακίνησης για τη σίτισή τους. Επίσης, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Dog’s Voice, που στηρίζει το έργο 102 φιλοζωικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, δημιούργησε μια πλατφόρμα βοήθειας για φιλόζωους και εθελοντές. Εκεί μπορείς να βρεις όλες τις πληροφορίες για τις ισχύουσες ρυθμίσεις, ενώ υπάρχει δυνατότητα συντονισμού, ώστε κανένα ζώο να μη μείνει χωρίς φροντίδα και τροφή στο διάστημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

SHARE