Οι γυναίκες έχουν τον δικό τους τρόπο να σερφάρουν. Μπορεί αυτός να είναι “a man’s world”, αλλά υπάρχουν πολλές κυρίες εκεί έξω που αποδεικνύουν ότι μπορούν να αναμετρηθούν επί ίσοις όροις με τους άνδρες. Εξάλλου, όσον αφορά στο surf, οι γυναίκες έχουν μια μακρά και περήφανη ιστορία, που ξεκίνησε πριν από αιώνες στη Χαβάη.
Υπάρχουν τα κορίτσια με τα longboards, που έχουν ένα τρόπο κλασικό και κομψό, δημιουργώντας μια όμορφη αισθητικά εικόνα με τον αέρινο χορό τους πάνω στα κύματα. Υπάρχουν τα κορίτσια που σερφάρουν δυνατά και ριπάρουν, ωθώντας τα όρια του τι μπορούν να κάνουν και που μπορούν να φτάσουν. Σχολιάζοντας τις διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα η Αμερικανίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια Lisa Andersen, αναφέρει: “Αν κοιτάξεις τα περιοδικά που ασχολούνται με το surf και γενικά την κάλυψη που γίνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένα πράγμα που σίγουρα προσέχεις, είναι το πόσο δύσκολα βρίσκεις σε αυτά τη φωτογραφία μιας γυναίκας surfer, εκτός αν πρόκειται για διαφήμιση. Είναι μάλλον περίεργο ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, ακόμη και στις μέρες μας. Υπάρχουν τόσα κορίτσια που είναι εκπληκτικά ταλαντούχα και σερφάρουν πραγματικά θαυμάσια. Εν τέλει, έχουν όλο το πακέτο”.
Σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην Bethany Hamilton, που έγινε γνωστή όταν στην ηλικία των 13 ετών, ενώ έκανε surf, έχασε το δεξί της χέρι από επίθεση καρχαρία. Το όνομά της έχει γίνει συνώνυμο ηρωίδας, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, καθώς όχι μόνο συνεχίζει να σερφάρει, αλλά και να λαμβάνει μέρος σε αγώνες. Η ιστορία της, που σίγουρα αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς, περιγράφεται στην ταινία “Heart of a Soul Surfer”.

Και υπάρχουν και τα κορίτσια που αγωνίζονται κόντρα στα μεγάλα κύματα. Για χρόνια οι γυναίκες προσπαθούσαν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς big wave surfing, με τους διοργανωτές να ισχυρίζονται ότι τα περίφημα Mavericks ή τα Jaws, είναι πολύ επικίνδυνα για εκείνες. Το 2016 ήταν η χρονιά που τελικά δόθηκε το πράσινο φως για τη συμμετοχή γυναικών στο διαγωνισμό των Mavericks. Αυτή ήταν σίγουρα μια μεγάλη στιγμή για την παρουσία των γυναικών στο big wave surfing, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την ισότητα των δύο φύλων στο χώρο αυτό. Κάπως έτσι προέκυψε η Surf Equity, μία επιτροπή για την ισότητα των γυναικών στο big wave surfing, που διεκδικεί τη δυνατότητα γυναικείων συμμετοχών στο Mavericks Challenge.
Στη ζωή των γυναικών οι οποίες επέλεξαν να διεισδύσουν σε ένα σπορ που κυριαρχείται από άνδρες, αναφέρεται και το ντοκιμαντέρ “The Women and the Waves“. Σε γυναίκες για τις οποίες, το πάθος τους για το surf είναι τόσο ισχυρό, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη στη ζωή τους.