Σε μια εποχή που ο σεβασμός προς το περιβάλλον αποτελεί μείζον θέμα και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης επιβάλλεται αν θέλουμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την ομορφιά της φύσης και να ζούμε σε αυτό τον πλανήτη, η Ελληνική Κοινότητα Κυματολίσθησης (Hellenic Surfing Community) δραστηριοποιείται μέσα από το project #oneminuteeachtime σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει όλους μας ως προς την προστασία του.

Μιλήσαμε με την Ελληνική Κοινότητα Κυματολίσθησης για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το πώς ξεκίνησε η ιδέα, ποιος είναι ο στόχος της ενέργειας και τι πρέπει να κάνουμε εμείς.
«Το #oneminuteeachtime είναι μία ιδέα που δεν θα έπρεπε να αποτελεί ένα project, αλλά να είναι η καθημερινότητά μας. Η ιδέα ξεκίνησε με οδηγό το συναίσθημα της αγανάκτησης, αφού είχαμε περάσει τα στάδια της απορίας, αηδίας, απογοήτευσης και φτάσαμε στην προσπάθεια να κατανοήσουμε κάτι τόσο απλό και αντικειμενικό. Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια ανάλυση για το πώς μπορεί να βλέπουν το θέμα και οι μέχρι τώρα μη συνειδητοποιημένοι συνάνθρωποί μας. Μάλλον καταλήξαμε, όπως και για άλλα πολλά κακώς κείμενα, στην έλλειψη παιδείας.

Dede’s trash barrel. Java 2012. Mandatory photo credit: Noyle/A-Frame
Links: @zaknoyle @aframephoto http://www.aframephoto.com

Θεωρήσαμε πως κάτι έπρεπε να κάνουμε για αυτό, αντί να μεμψιμοιρούμε. Θα έπρεπε, όμως, να προσαρμόσουμε την ιδέα που θέλαμε να επικοινωνηθεί  στη σημερινή καθημερινότητα και πραγματικότητα, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα social media και τη δυναμική τους, καθώς κυριαρχούν στην επικέντρωση της προσοχής του κόσμου.

Η κοινότητά μας, όπως και όλες οι παρεμφερείς, θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη σε θέματα οικολογίας. Είμαστε ένα γκρουπ ανθρώπων που περνάμε πολύ χρόνο κοντά στη φύση, είτε αυτό είναι η θάλασσα, είτε το βουνό, το ποτάμι, ακόμα και στο αστικό μας περιβάλλον.

Η διαδικασία είναι πιο απλή και από το να κάνεις ομελέτα! Απλώς καλούμε τον καθένα να μαζεύει σκουπιδάκια από τον περιβάλλοντα χώρο του, είτε είναι στην παραλία, στο βουνό, στο skatepark της γειτονιάς του, στην πλατεία που αράζει ή στο πεζοδρόμιο που περπατάει, για τουλάχιστον 1 λεπτό. Στη συνέχεια βγάζεις όσα έχεις μαζέψει μια φωτογραφία με το κινητό σου, το αναρτάς στο προφίλ σου στο Facebook και χρησιμοποιείς τα hashtags #oneminuteeachtime #surfartfestival #surfingcommunity. Αν θέλεις γράφεις λίγα πράγματα για το μέρος απ’ όπου έκανες τη συλλογή των σκουπιδιών και την εμπειρία σου και στέλνεις το post σου σε μήνυμα στη σελίδα Hellenic Surfing Community. Με αυτό τον τρόπο μπαίνεις σε μια μηνιαία κλήρωση και μπορείς να κερδίσεις από συνειδητοποιημένους φορείς, ιδιώτες και καταστήματα του χώρου μας, όμορφα δώρα! Η ενέργεια αυτή θα είναι σε ισχύ κάθε μήνα, μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής του Surf Art Festival V.5, τον ερχόμενο Μάιο.

Στόχος του project είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας. Το να αποδεχτούμε ότι δεν είχαμε την ανάλογη παιδεία δεν είναι κακό, το να μην κάνουμε κάτι για αυτό είναι έγκλημα! Ήδη κατά τη διάρκεια του Flow Film Festival, στις 2 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από επιστήμονες και ενέργειες με σκοπό να ενημερωθούμε για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τη ρύπανση που προκαλούμε, κάτι το οποίο θα συμβεί και στο επερχόμενο Surf Art Festival. Πιστεύουμε ότι αν κάποιος ενημερωθεί για το πόσο επιβαρύνει έστω και μια γόπα τσιγάρου, ευαισθητοποιηθεί και σταματήσει να ρυπαίνει πετώντας κάτι τόσο μικρό, σίγουρα δεν θα πετάξει κάτι μεγαλύτερο. Και σίγουρα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα».