Η προστασία της θάλασσας και γενικότερα του περιβάλλοντος, είναι ένα από τα θέματα που -θα πρέπει να -απασχολούν όσους αγαπούν το surf, καθώς είναι ήδη γνωστό πόσο μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η Plastic Free Greece είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε πριν από τέσσερις μήνες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων για τις βλαβερές συνέπειες των πλαστικών μιας χρήσης. Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά:
- 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες και τους ωκεανούς.
- Το 2016 στην Ελλάδα, οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν συνολικά 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες (μόλις το 1% από αυτές ανακυκλώνεται).
- Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 400 σακούλες για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί.
- Από αυτές, οι 270 είναι μιας χρήσης από σούπερ μάρκετ.
Η αλλαγή θα συμβεί μόνο όταν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες αναλάβουν δράση για το πρόβλημα. Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από εμάς. Η Plastic Free Greece αποφάσισε να επικεντρωθεί σε ένα στόχο. Να σταματήσει η χρήση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης και των πλαστικών καλαμακίων. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση του πλαστικού, αναγκάζοντας τις βιομηχανίες να ελαττώσουν την παραγωγή του. Πώς;
Μην χρησιμοποιείς πλαστικές σακούλες και πλαστικά καλαμάκια όταν σου προσφέρονται.
Χρησιμοποίησε τη δική σου επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα και πιες καφέ/χυμό/ποτό κατευθείαν από το ποτήρι.
Από την πλευρά της, η Plastic Free Greece προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό μέσω των παρακάτω οδών:
- Εκπαίδευση: Ο αποτελεσματικότερος τρόπος ανταπόκρισης του μέγιστου αριθμού πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, είναι μέσω της προβολής οπτικού υλικού. Έτσι, η Plastic Free Greece αγόρασε τα δικαιώματα διανομής στην Ελλάδα δύο εξαιρετικών περιβαλλοντικών ντοκιμαντέρ, “Ένας Πλαστικός Ωκεανός/A Plastic Ocean” και “Καλαμάκια/Straws”. Ήδη εκατόν ογδόντα σχολεία και κοινότητες στην Ελλάδα συμμετέχουν στο διάλογο.
- Δημιουργία κοινότητας ενδιαφερόμενων πολιτών: Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του Facebook και του Instagram. Ήδη υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός υποστηρικτών που μεγαλώνει διαρκώς.
- Σύνδεση με την παγκόσμια προσπάθεια: Η Plastic Free Greece συνεργάζεται με το Plastic Oceans Foundation στην Αγγλία και το Plastic Pollution Coalition στην Αμερική, καθώς και με τον οργανισμό Let’s Do It Greece, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη οργάνωση δράσης καθαρισμού στην Ελλάδα.
- Νομοθετική αλλαγή: Η διαχείριση αποβλήτων δεν θα πρέπει να αφορά μόνο τους δήμους, αλλά να είναι κεντρική και οργανωμένη. Ο δημόσιος τομέας και οι δήμοι εξυπηρετούνται με το να μην είναι καμία οντότητα υπεύθυνη για αυτό το ζήτημα.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.plasticfreegreece.org και στο e-mail: info@plasticfreegreece.com