Το surfing είναι σίγουρα ένα από τα αθλήματα που απαιτεί προπόνηση έξω από το νερό, με την ισορροπία να παίζει βασικό ρόλο. Τα balance boards (σανίδες ισορροπίες) δημιουργήθηκαν αρχικά για το λόγο αυτό, ως ένας τρόπος προπόνησης που μπορεί να βοηθήσει τους surfers στην ισορροπία και σε ασκήσεις που δυναμώνουν τον πυρήνα, ενώ απευθύνονται σε surfers κάθε επιπέδου.

Μερικά από τα πιο ωραία χειροποίητα balance boards φέρουν την υπογραφή Birdboards, τα οποία κατασκευάζει και σχεδιάζει ο Χρήστος Ιωαννίδης. Αν και μόλις 18 ετών, ο Χρήστος στον ελεύθερο χρόνο του φτιάχνει σανίδες ισορροπίας για φίλους και όχι μόνο, ενώ βέβαια, δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να σερφάρει όταν υπάρχει κύμα.

“Ξεκίνησα να κάνω surf πριν από τρία χρόνια“, λέει ο ίδιος, έχοντας ήδη ασχοληθεί παλιότερα με windsurf, motocross, downhill, BMX και τένις. “Ένας φίλος του πατέρα μου μας κάλεσε στον Λαγκούβαρδο να δοκιμάσουμε surf και τότε έκανα για πρώτη φορά. Το πιο όμορφο για μένα στο άθλημα αυτό είναι η συνεχής επαφή με τη θάλασσα. Αν και τα δευτερόλεπτα πάνω στο κύμα είναι ελάχιστα, από την ώρα που θα φύγω από το σπίτι μου για να πάω για surf μέχρι να γυρίσω, θα είμαι χαρούμενος. Είναι κάτι σαν “ιεροτελεστία”. Η κάθε στιγμή είναι ξεχωριστή και εξίσου υπέροχη. Μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει να πάω σε όλα τα spots που θέλω, οπότε μέχρι στιγμής μου αρέσει να σερφάρω στην Πελοπόννησο και επίσης, μου άρεσε πολύ στην Ericeira στην Πορτογαλία”.

Όταν δεν έχει κύμα, ο Χρήστος προπονείται μέσα κι έξω από το νερό. “Κάνω yoga, Pilates, κολυμπάω όσο πιο συχνά μπορώ για να μην χάνω την επαφή με τη θάλασσα, ενώ κυρίως το καλοκαίρι, κάνω SUP. Βέβαια, κάνω πολύ προπόνηση πάνω στο balance board, συνήθως χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα βάρη, αλλά και χωρίς”.

Πώς προέκυψε, όμως, η κατασκευή των σανίδων ισορροπίας; “Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κατασκευή σανίδων, κυρίως από ξύλο και στη συνέχεια από ανθρακονήματα, όταν ήμουν 13-14 ετών. Το ερέθισμα μου το έδωσε ένας φίλος και άνθρωπος του χώρου, τον οποίο γνώρισα τυχαία σε ένα φιλικό σπίτι. Έτσι, με τη βοήθεια πάντα του πατέρα μου, ξεκίνησα να φτιάχνω balance boards, skimboards, ρακέτες και σανίδες του surf. Όλα ήταν και είναι 100% χειροποίητα και όχι preeshape, από κατά κύριο λόγο ελληνικά και οικολογικά υλικά. Αυτό ήταν και το δυσκολότερο, να βρω τα καλύτερα υλικά για οτιδήποτε ήθελα να φτιάξω. Πλέον φτιάχνω μόνο balance boards και ρακέτες, έχω σταματήσει την κατασκευή surfboards, διότι δεν έχω τον κατάλληλο χώρο και το χρόνο”.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει από το Χρήστο το σχέδιο και το σχήμα που επιθυμεί, αρκεί βέβαια να είναι εφικτό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις με την Birdboards στο Instagram και στο Facebook.