Το να είσαι surf instructor είναι ίσως μία από τις καλύτερες δουλειές που μπορείς να έχεις όντας surfer. Περνάς σχεδόν κάθε μέρα στην παραλία και κάνεις αυτό που αγαπάς, κερδίζοντας όχι μόνο το μισθό σου, αλλά και τη χαρά να μεταδίδεις σε άλλους ανθρώπους τις γνώσεις σου στο surf. Επίσης, μπορείς να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου έτσι ώστε να εργάζεσαι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το χειμώνα να επιλέγεις μακρινούς προορισμούς για να σερφάρεις ή να ταξιδεύεις ανά τον κόσμο και να δουλεύεις σε οποιοδήποτε μέρος υπάρχουν κύματα και surf.

Αν θέλεις να γίνεις εκπαιδευτής surf με επίσημη πιστοποίηση, χρειάζονται κάποιες βασικές δεξιότητες. Πρέπει να είσαι καλός surfer, να έχεις αυτοπεποίθηση, διάθεση να διδάξεις τους άλλους και να τους βοηθήσεις να αναπτυχθούν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις είναι ότι δεν μπορείς να ξεκινήσεις να δουλεύεις ως εκπαιδευτής μόνο και μόνο επειδή έχεις χρόνια εμπειρίας μέσα στο νερό. Όπως και οι σχολές surf, έτσι και οι εκπαιδευτές πρέπει να πιστοποιούνται για να διδάξουν. Ο ρόλος τους, πέρα από την εκμάθηση, είναι να διασφαλίζουν ότι όλοι οι μαθητές θα παραμείνουν ασφαλείς και ότι δεν θα θέσουν τους άλλους σε κίνδυνο. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθει κανείς: παράκτιοι κανονισμοί, διαδικασίες ασφαλείας, πιθανοί κίνδυνοι, δράσεις έκτακτης ανάγκης, σχεδιασμός μαθήματος, γνώση εξοπλισμού, επικοινωνιακές δεξιότητες, μέθοδοι καθοδήγησης, αξιολόγηση μαθητών, περιβαλλοντικές πρακτικές κλπ.

Η International Surfing Association (ISA) είναι η παγκόσμια διοικητική αρχή για το Ολυμπιακό άθλημα του surfing. Ως εκ τούτου, είναι ο μόνος οργανισμός από τον οποίο μπορεί κανείς να λάβει επίσημη και αναγνωρισμένη εκπαίδευση ως surf instructor. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ISA Surf Coaching & Instructional είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση που χρησιμοποιείται από τις σχολές surf σε όλο τον κόσμο. Το πιο δημοφιλές surf coaching course είναι το ISA Level 1, ένα διήμερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά στοιχεία του μαθήματος. Μετά την ολοκλήρωσή του, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει κανείς είκοσι ώρες εκπαίδευσης σε μια σχολή surf, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξασκηθεί στο να κάνει μάθημα, ενώ παράλληλα θα εποπτεύεται από έναν προπονητή. Θα χρειαστεί, επίσης, να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, όπως ορίζεται από την ISA. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ, καθώς επίσης, να μάθεις ποιοι είναι οι πιστοποιημένοι surf instructors στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.