Ο Lee Kouskouris έχει αφοσιωθεί τον τελευταίο καιρό όχι μόνο στο στόχο του big wave surfing, αλλά και σε ένα ακόμη project, το Ride from the heart. Σε συνεργασία με τον οργανισμό Surfers not street children (surfnotstreets.org), καλεί όλους εμάς να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στα εκατομμύρια ορφανά παιδιά που υπάρχουν παγκοσμίως. Ο Lee μας εξηγεί τι ακριβώς περιλαμβάνει το project και τι μπορεί να κάνει καθένας από εμάς για να βοηθήσει.

«Το Ride from the heart είναι μια ιδέα, μια σκέψη, ένα ακόμα όνειρο για την υποστήριξη παιδιών που είναι λιγότερα τυχερά από κάποια άλλα. Πρόκειται για παιδιά χωρίς οικογένειες, εγκαταλειμμένα, χωρίς υποστήριξη, που προσπαθούν να ενταχθούν στην κοινωνία με αξιοπρέπεια. Παρόλο που ζούμε σε μια σύγχρονη εποχή με άπειρες δυνατότητες, ο αριθμός αυτών των παιδιών ξεπερνάει τα 140 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Σκοπός είναι να ενωθούμε όλοι εμείς, οι λάτρεις του surf/sup /snowboard/skate και γενικά οι φίλοι όλων των board sports και να ευαισθητοποιήσουμε τους γύρω μας σχετικά με το τεράστιο αυτό πρόβλημα, ώστε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε με σκοπό την υποστήριξη των παιδιών αυτών και των ιδρυμάτων που τα στεγάζουν.

Σε πρώτη φάση, συναντήθηκα με τον ιδρυτή του οργανισμού Surfers not street children, Tom Hewitt. Ο ίδιος μου εξήγησε τον πρωτοποριακό τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να κρατήσει τα παιδιά αυτά που ζουν στο Ντέρμπαν, στη Νότια Αφρική,  μακριά από το δρόμο, τα ναρκωτικά, τις συμμορίες, την εκμετάλλευση, «χρησιμοποιώντας» το surf για την αποκατάστασή τους.

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να νιώσουν αυτή τη μαγική ενέργεια της θάλασσας και του γλιστρήματος της σανίδας στο κύμα, ένα συναίσθημα που, όπως όλοι γνωρίζουμε, αν «κολλήσεις», δεν υπάρχει επιστροφή. Σήμερα στο πρόγραμμα υπάρχουν πάνω από 120 παιδιά κάθε μήνα, αριθμός που αυξάνεται όπου μπαίνει σε λειτουργία το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μάλιστα, το 40% των παιδιών είναι κορίτσια.

Προσωπικά έχω ήδη συγκεντρώσει πράγματα που χρειάζονται τα παιδάκια και θα συνεχίσουμε να μαζεύουμε μέχρι τα μέσα Απριλίου στολές, μαγιό, lycra, vests για αγοράκια και κοριτσάκια ηλικίας 6-14 ετών. Ο εξοπλισμός που θα συγκεντρώσουμε θα παραδοθεί από εμένα προσωπικά στο ίδρυμα στην Αφρική. Θα ήθελα, τέλος, να αναφέρω, ότι όσοι συμμετάσχουν στην ενέργεια αυτή προσφέροντας πράγματα, θα λάβουν μέρος σε κλήρωση για μια σανίδα surf από την a-ke surfboards, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Όποιος ενδιαφέρεται και θέλει να βοηθήσει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω της σελίδας Ride from the heart στο Facebook, https://www.facebook.com/ridefromtheheart/ την οποία μπορεί να ακολουθήσει για να ενημερώνεται για ό,τι νεότερο, καθώς και μέσω του προσωπικού μου προφίλ».