Η διοργάνωση των 2018 Urban Research ISA World Surfing Games (WSG) ξεκίνησε στην Ταχάρα της Ιαπωνίας με μία πανηγυρική τελετή έναρξης, παρουσία του Πρόεδρου της ISA, Fernando Aguerre και μέσα σε κλίμα ομαδικότητας από τις 42 χώρες που λαμβάνουν μέρος.

Οι περίπου 200 παγκόσμιας κλάσης αθλητές, από τις καλύτερες εθνικές ομάδες surfing στον κόσμο, ξεκίνησαν το αγωνιστικό μέρος με ένα επικό swell και αξιοποίησαν στο έπακρο τις συνθήκες, πραγματοποιώντας κρίσιμους ελιγμούς και δοκιμάζοντας να σερφάρουν σε μεγάλα barrels.

Ο Νικόλας Πλυτάς, που εκπροσωπεί τη χώρα μας στους αγώνες, πέρασε το heat του λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, καθώς οι κριτές ακύρωσαν την προσπάθεια σε ένα κύμα του Jonathan Zambrano λόγω παρεμπόδισης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Έλληνα αθλητή να περάσει στον επόμενο γύρο. Συγκεκριμένα η βαθμολογία είναι η ακόλουθη: Adin Masencamp (Νότια Αφρική) 7.50, Νικόλας Πλυτάς (Ελλάδα) 3.40, Jonathan Zambrano (Εκουαδόρ) 3.13, Gregory Balogh (Ουγγαρία) 0.77. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προκρίνεται από τον πρώτο γύρο σε επίπεδο παγκόσμιου πρωταθλήματος surfing.