Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ελλάδα ήταν παρούσα για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Surfing της Διεθνούς Ομοσπονδίας Surfing (ISA), το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες και ως τις 22 Σεπτεμβρίου στην Ταχάρα της Ιαπωνίας. Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι η συνεχόμενη παρουσία μας στο μοναδικό αναγνωρισμένο παγκόσμιο πρωτάθλημα surf κατοχυρώνεται πλέον ως θεσμός.
Φέτος, τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Νικόλας Πλυτάς, αγωνιζόμενος ανάμεσα σε περίπου 200 κορυφαίους αθλητές από 42 χώρες από όλο τον κόσμο. Ο Έλληνας αθλητής, μίλησε από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται ακόμη, στο Lovesurfing.gr για την εμπειρία και τη συμμετοχή του στη διοργάνωση των 2018 Urban Research ISA World Surfing Games.

Πώς έζησες τη συμμετοχή σου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα surf; Τι εμπειρίες αποκόμισες, τι συναισθήματα βίωσες;
Ήταν μια απίστευτη εμπειρία όλο το γεγονός. Μου άρεσε που είδα χώρες από όλον τον κόσμο μαζεμένες σε ένα μέρος, που τους ενώνει όλους το πάθος τους για το surf. Το έχω ξανανιώσει πολλές φορές αυτό το συναίσθημα, αλλά ποτέ σε αυτό το άθλημα. Οι στιγμές είναι ωραίες μέσα και έξω από το νερό. Έξω από το νερό γιατί γνωρίζεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο και μέσα από το νερό γιατί συναγωνίζεσαι άτομα τα οποία έχουν τρομερό επίπεδο. Η μεγαλύτερη εμπειρία που αποκόμισα από αυτό τον αγώνα ήταν το heat μου στον δεύτερο γύρο, όπου συμμετείχα εναντίον του Ian Gouveia, ο οποίος αγωνίζεται στο World Tour και είναι από τους αγαπημένους μου surfers. Παρόλο που δεν κατάφερα να βρω κάποιο καλό κύμα, πιστεύω αυτό που αποκόμισα ήταν πολύ μεγαλύτερο και θα γυρίσω πιο δυνατός του χρόνου.

Πώς ήταν οι συνθήκες στις οποίες αγωνίστηκες; 
Ήταν από τις πιο δύσκολες συνθήκες που έχω κάνει surf, καθώς ήταν swell από τυφώνα και το μέγεθος ήταν μεγαλύτερο από αυτού που μπορούσε να κρατήσει η παραλία. Έτσι είχε απίστευτο ρεύμα και ήταν δύσκολο να μείνεις στο ίδιο μέρος, καθώς το κύμα έσπαγε όλη την ώρα σε διαφορετικό σημείο και ήταν αρκετά πολύπλοκο να βρεις κάποιο καλό ride.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το επίπεδο του ελληνικού surfing σύμφωνα με αυτά που είδες σε μία διοργάνωση παγκόσμιου επιπέδου; 
Το επίπεδο σε αυτό τον αγώνα φέτος ήταν εξωπραγματικό. Λόγω του ότι το surf μπήκε στην Ολυμπιάδα, ξεκίνησαν να έρχονται surfers που συμμετέχουν στο WSL World Tour και έτσι ήταν υπερβολικά απαιτητικά. Όσο για το επίπεδο στην Ελλάδα, θεωρώ ότι έχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Αν ξεκινήσουν να γίνονται contests πιο συχνά, θα βοηθήσουν στο να αναβαθμιστεί και άλλο.