Ο Νικόλας είναι γνωστός για το ταλέντο του σε ό,τι έχει σχέση με σανίδα, είτε πρόκειται για αθλήματα του νερού, είτε του βουνού, αν και έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια του στις λίμνες. Είναι πρωταθλητής στο waterski, με διακρίσεις σε πανελλήνιο, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, σε ένα άθλημα που το ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 5 ετών, στο Ναυτικό Όμιλο της Βουλιαγμένης, εκεί όπου μεγάλωσε.

Στο μεταξύ, παρά τις καθημερινές προπονήσεις στο σκι, μπήκαν και άλλα αθλήματα στη ζωή του, όπως το surf, το skate, το wakeboard και το snowboard, με τα οποία πάντα βρίσκει χρόνο να ασχολείται και μάλιστα τα έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Ο Νικόλας είναι από τους ανθρώπους εκείνους που περνούν τη ζωή τους κάνοντας αυτό που αγαπούν. Όπως λέει και ο ίδιος, «είναι ωραίο να ζεις στην Ελλάδα, όπου οι αποστάσεις και οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες, που μπορείς μέσα σε μια μέρα να πας και στο βουνό και στη θάλασσα». Αλλά προς το παρόν, ας μείνουμε στη θάλασσα.

Ν. Πλυτάς 3Αν και αθλητής του waterski, ασχολείσαι πολύ τελευταία με το surf. Πώς ξεκίνησες και τι σε κέρδισε σε αυτό;
Από μικρός έκανα water ski στη Ζαχάρω, συγκεκριμένα στη λίμνη Καϊάφα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία του Λαγκούβαρδου. Έτσι, μία φορά που είχα κενό από το σκι, με πήγαν οι γονείς μου να δοκιμάσω surf στο Λαγκούβαρδο, περίπου όταν ήμουν 11 χρόνων. Μου άρεσε πολύ. Έτσι, όποτε έβγαζε κύμα στη Βουλιαγμένη ήμουν πάντα μέσα στο νερό. Μέχρι τα 16 έκανα surf μόνο στη Βουλιαγμένη όταν είχε κύμα. Κάποια στιγμή κανονίσαμε με ένα φίλο να πάμε στο Λαγκούβαρδο, μια μέρα με τέλειο κύμα. Εκεί μπορώ να πω ότι έπαθα πλάκα και κατάλαβα τι πραγματικά είναι το surf.

Ένα χρόνο μετά, έκλεισα τα πρώτα μου εισιτήρια για το εξωτερικό, συγκεκριμένα για την Πορτογαλία. Ήταν μία τέλεια εμπειρία. Από τότε προσπαθώ συνέχεια να πηγαίνω για surf, όσο πιο πολύ μπορώ και έχω δώσει ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου σε αυτό. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ και πιστεύω με έχει κερδίσει, είναι η αίσθηση που σου δίνεται όταν παίρνεις ένα κύμα και ότι κάθε κύμα είναι διαφορετικό. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει. Δεν είναι μόνο το πώς κάνεις ride το κύμα, αλλά και το που θα κάθεσαι στο νερό, ποιο κύμα θα διαλέξεις και άλλα πολλά που πρέπει να κάνεις. Νομίζω ότι ο συνδυασμός όλων αυτών με έχει κερδίσει.

Νικόλας ΠλυτάςΠοια surf-εμπειρία θα ξεχώριζες και γιατί;
Οι εμπειρίες που θα ξεχώριζα είναι πολλές. Το surf είναι ένα άθλημα στο οποίο αν πιέζεις τον εαυτό σου με στόχο να βελτιώνεσαι και μπαίνεις κάθε φορά σε πιο δύσκολες συνθήκες, είναι σίγουρο ότι θα έχεις πολλές εμπειρίες, πολλές μάλιστα μπορεί να είναι «φοβιστικές». Έχω περάσει αρκετό χρόνο κάτω από το νερό σε wipeouts ή έχω χτυπήσει κάτω στο reef αρκετές φορές. Παρόλα αυτά, είναι και πολλές εμπειρίες που είναι απίστευτες, όπως όταν είσαι σε ένα ωραίο barrel. Αυτό το συναίσθημα είναι απλώς μοναδικό.

Που προτιμάς να κάνεις surf στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα προτιμώ να κάνω surf στην παραλία του Λαγκούβαρδου, διότι έχει το πιο δυνατό, το πιο απότομο και γρήγορο κύμα που μπορείς να βρεις. Επίσης, έχει κύμα πιο συχνά από όλα τα άλλα spots και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις surf με πάρα πολλές συνθήκες.

“Αυτο που μου αρεσει πιο πολυ και πιστευω με εχει κερδισει, ειναι η αισθηση που σου δινεται οταν παιρνεις ενα κυμα και οτι καθε κυμα ειναι διαφορετικο”.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος όσον αφορά στο surfing;
Ο προσωπικός μου στόχος είναι να βελτιώνομαι συνεχώς και να αρχίσω να μπαίνω σε μεγαλύτερα κύματα και μεγαλύτερα barrels.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους ξεκινούν να ασχολούνται τώρα με το surf;
Η συμβουλή που θα έδινα σε όποιον ξεκινάει τώρα, είναι να προσπαθήσει πολύ και όσες δυσκολίες και αν του παρουσιαστούν, να μην το παρατήσει. Θα υπάρξουν φορές που θα είσαι στο νερό και θα νιώθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, αλλά και φορές που θα νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα. Το θέμα είναι, όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, να μη το παρατήσεις και απλά να προσπαθήσεις πιο πολύ.