Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Ηλίας είναι παθιασμένος με το surf και ό,τι υπάρχει γύρω από αυτό, αφού όχι μόνο είναι ο ίδιος surfer, αλλά είναι επίσης surf instructor, ενώ δημιουργεί τις δικές του χειροποίητες σανίδες, GoodVibes Surfborads. Θα τον συναντήσεις από τη Βουλιαγμένη μέχρι την Πελοπόννησο, την Κρήτη και όπου αλλού έχει κύμα

Πώς μπήκε το surf στη ζωή σου;
Από πολύ μικρή ηλικία αγάπησα τη θάλασσα και αυτό το οφείλω στους γονείς μου! Ο πατέρας μου είχε τρέλα με τα σκάφη, τις καταδύσεις και το ψάρεμα. Η μητέρα μου ήταν πολύ καλή κολυμβήτρια, με διακρίσεις όταν ήταν μικρή. Ένα καλοκαίρι, λοιπόν, όταν έτυχε και είδα για πρώτη φορά μπροστά μου σανίδα του windsurf (τότε δεν υπήρχε ακόμα το surf στην Ελλάδα) με το σχήμα αυτό το μυτερό, το γρήγορο, με τα ωραία χρώματα και τα τότε διάφανα χρωματιστά πτερύγια… Τέλος, αυτό ήταν! Έτσι, ξεκίνησε ο έρωτάς μου για τις σανίδες! Ταυτόχρονα, όμως, είχα τρελό έρωτα και για τα κύματα και ο απώτερος σκοπός μου ήταν να μάθω windsurf για να παίζω με αυτά. Πολλές φορές μάλιστα, κάποια απογεύματα εκεί που παραθερίζαμε το καλοκαίρι, έβγαζε κύματα του μισού μέτρου, χωρίς αέρα και έτσι βγάζοντας το πανί από τη σανίδα του windsurf, προσπαθούσα να τα σερφάρω. Ήθελα να μπαίνω για windsurf μόνο όταν είχε κύμα. Δεν μου άρεσε το φλατ, ας είχε και 8 μποφόρ, χωρίς κύμα, βαρετά. Αργότερα, στην ηλικία περίπου των 22 χρονών, είδα για πρώτη φορά κύματα μεγάλα στον κόλπο της Βουλιαγμένης, μέσα από το μπαλκόνι ενός σπιτιού και σοκαρίστηκα.
Η μετεωρολογική υπηρεσία έκανε τότε αναφορά για 9 μποφόρ νοτιά. Τα κύματα ήταν πραγματικά πολύ ψηλά. Πώς ήταν δυνατόν; Εδώ στην Ελλάδα; Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτό το φαινόμενο, που προφανώς συμβαίνει σπάνια για τα δεδομένα της χώρας μας, δεν το είχα μυριστεί τόσα χρόνια πριν! Βέβαια, τον καιρό εκείνο δεν είχαμε την πολυτέλεια της πληροφορίας μέσω ίντερνετ, κ.τ.λ. Ήταν 14 Φεβρουαρίου εκείνη τη νύχτα που τα είδα. Η καλύτερη γιορτή ερωτευμένων που έζησα ποτέ! Η αγαπημένη μου ήταν πια… η θάλασσα! Από την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησα το surf.

Τι σε κέρδισε στο surf και τι σου χαρίζει η ενασχόλησή σου με αυτό;
Η απόλυτη αίσθηση της ελευθερίας! Η μαγεία του να πιάνεις ένα κύμα και να ταξιδεύεις μαζί του. Μαζί με τη θάλασσα, χωρίς καμία άλλη κινητήρια δύναμη να συμβάλλει σε αυτό, όπως ιστίο, προπέλα, κ.τ.λ. Όλα είναι ενέργεια και μεταφέρονται σε κύματα, π.χ. φως, ήχος, αέρας, δονήσεις, συναισθήματα, χρόνος. Όταν πιάνεις ένα κύμα και ταξιδεύεις μαζί του, σου φαίνεται ότι διαρκεί πολύ παραπάνω από ό,τι στην πραγματικότητα. Είναι σαν να πιάνεις τη στιγμή και ο χρόνος μοιάζει να σταματά. Επίσης, το surf συνδυάζει φύση, γυμναστική, ευεξία, υγεία, εκδρομές με φίλους, μουσικές, πάρτι.

Που προτιμάς να κάνεις surfing στην Ελλάδα;
Οπουδήποτε έχει ωραίο κύμα. Συνήθως Πελοπόννησο και σε κάποια νησιά του Αιγαίου. Όμως, και το homespot της Βουλιαγμένης είναι αναμφισβήτητα ένα από τα αγαπημένα μου.

Μπορείς να θυμηθείς κάποια surf-εμπειρία ως την καλύτερη ή πιο επικίνδυνη μέχρι τώρα;
Μια από τις καλύτερες εμπειρίες ήταν στο Bali, σε κύμα αρκετά μεγάλο, λίγο πριν πέσει το φως του ήλιου, όπου ίσως και να ήταν το μακρύτερο ride που έχω κάνει ως τώρα. Επικίνδυνη εμπειρία; Κυνηγητό για να προλάβω duckdive σε επερχόμενο κύμα 4 μέτρων, ίσως και παραπάνω, το οποίο έσκασε στα 3 μέτρα μπροστά μου στο Uluwatu.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι όσον αφορά το surfing;
Όσο το δυνατό περισσότερο surf, Ελλάδα και εξωτερικό, και full training.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα έδινες ως surf instructor σε όποιον ξεκινά τώρα να ασχολείται με το surf;
Φυσικά! Ασφάλεια πρώτα από όλα. Απόλαυσε το surf. Μην τα παρατάς. Να σέβεσαι τους άλλους surfers και τη φύση.

Ποιοι είναι οι αθλητές που θαυμάζεις;
Αρκετοί! Μερικοί από αυτούς, είναι οι: Gerry Lopez, Andy Irons, Christian Fletcher, Laird Hamilton, Ry Craike, Sunny Garcia, Rob Machado, John John Florence, Nathan Florence, Gabriel Medina, Matt Meola, Italo Ferreira.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κατασκευή surfboards;
Από μικρός είχα έφεση σε οτιδήποτε είχε να κάνει με χειρωνακτικές εργασίες, ακόμα και καλλιτεχνικές. Όπως ακριβώς και στη μουσική, πάνω στην οποία έκανα σπουδές στην ηλεκτρική κιθάρα. Στο δημοτικό και στο γυμνάσιο έφτιαχνα σανίδες μινιατούρες από τα σκληρά εξώφυλλα των βιβλίων του σχολείου! Η κατασκευή σανίδων είτε από χαρτί είτε από ξύλο, σε μινιατούρα ή σε  κανονικές διαστάσεις, ήταν κάτι που υπήρχε μέσα μου, σαν καθαρή εικόνα που προβάλλεται πρώτα στο μυαλό. Όπως ακριβώς οι νότες μιας μελωδίας που «ακούω» πριν τις παίξω στην κιθάρα. Έτσι, λοιπόν, όταν αργότερα αντιλήφθηκα ότι υφίσταται surf στην Ελλάδα, όλα πήραν το δρόμο τους και ό,τι υπήρχε «μέσα», βγήκε «έξω». Έτσι ξεκίνησα να κατασκευάζω σανίδες surf.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες στο αντικείμενο αυτό, ως προς την κατασκευή μιας σανίδας;
Η κατασκευή μιας σανίδας surf, απαιτεί κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις ναυπηγικής, σχεδίου, γεωμετρίας, αντοχή υλικών, χημική συμβατότητα, κ.λπ. Επίσης, είναι δουλειά που πάει πάντα σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες, μιας και δουλεύονται χημικά που σε λάθος εκτίμηση θερμοκρασίας περιβάλλοντος μπορεί να αρπάξουν φωτιά λόγω χημικών αντιδράσεων. Είναι μία ανθυγιεινή δουλειά, η οποία θέλει εξοπλισμό προστασίας,  φόρμα, μάσκα, γάντια, εξαερισμό, κ.λπ. Χρειάζεται πολύ υπομονή και παρατηρητικότητα, ώστε να μαθαίνεις από τα λάθη σου και μονίμως να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου πάνω στο αντικείμενο.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την επιλογή της σωστής σανίδας και τη συντήρησή της;
Σήμερα, είναι πλέον πολύ εύκολο για κάποιον που θέλει να επιλέξει την κατάλληλη σανίδα να πάρει τις σωστές πληροφορίες, είτε μέσω internet, είτε απευθυνόμενος σε κάποιον shaper ή σε ένα κατάστημα, αφού τα τελευταία χρόνια αυτός ο τομέας έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, να αναφέρω πως πρέπει κανείς να προσέξει το μήκος, το πλάτος, το πάχος και τα λίτρα, τα οποία θα πρέπει να είναι αντίστοιχα με το επίπεδο του. Ο αρχάριος π.χ., θα χρειαστεί μια μεγάλη σανίδα, έτσι ώστε λόγω της άνωσης, να σηκωθεί και να σταθεί πιο εύκολα, και να παραμείνει περισσότερο πάνω στο κύμα, για να έχει και το χρόνο να καταλάβει τι γίνεται. Ο πιο έμπειρος, μπορεί να χρησιμοποιήσει και μικρή σανίδα, επειδή πλέον έχει μάθει τα πατήματά του και έχει αποκτήσει κάποια πείρα που του επιτρέπει να διαβάζει πιο αποτελεσματικά το κύμα. Όσον αφορά στη συντήρηση, οι σανίδες του surf είναι φτιαγμένες από υλικά που αντέχουν στο νερό και στην αλμύρα, σε σχέση με άλλα υλικά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή, όπως οι βάσεις όπου μπαίνουν τα πτερύγια, οι οποίες πρέπει να είναι καθαρές και να μην έχουν άμμο και κερί. Επίσης, το leash (που συνδέει τον αναβάτη με τη σανίδα), εκτός από τα ελαστικά πλαστικά, έχουν και ιμάντες που διαβρώνονται από τη θάλασσα. Για την καλή συντήρησή τους, καλό είναι μετά το surf να τα ξεπλένουμε με γλυκό νερό. Τέλος, ποτέ δεν αφήνουμε τη σανίδα και τον εξοπλισμό μας εκτεθειμένα στον ήλιο.

Ποιοι είναι οι shapers που ξεχωρίζεις;
Hobie Alter, Greg Noll, Simon Anderson, Gerry Lopez, Matt Biolos, Tom Caroll, Johnny Cabianca, Britt Merrick και πολλούς ακόμη.