Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με σκοπό την προώθηση της ισότητας και της ισονομίας των δύο φύλων, και με την ευκαιρία αυτή, ας δούμε τι συμβαίνει στο χώρο του surf. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σερφ (World Surf League) ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες ότι θα καταβάλει από φέτος τους ίδιους μισθούς στους αθλητές της, άνδρες και γυναίκες.

Committee_for_equity_women's_ surfing
Οι ιδρύτριες της Committee for equity in women’s surfing / Photo credits: CEWS

Όλα ξεκίνησαν μετά την κίνηση που έκαναν οι πρωταθλήτριες Bianca Valenti, Andrea Moller, Paige Alms, Keala Kennelly, οι οποίες ίδρυσαν την CEWS (Committee for equity in women’s surfing), με σκοπό να πετύχουν ίση μεταχείριση στις αμοιβές στους αγώνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, καθώς το έπαθλο που μοιράζονταν οι 36 άνδρες αθλητές ήταν 550.000 δολάρια, ενώ οι 18 γυναίκες αθλήτριες 275.000 δολάρια.

Καθώς η απάντηση της WSL ήταν αρχικά αρνητική, οι τέσσερις αθλήτριες του surf απείλησαν με μποϋκοτάζ από τους επερχόμενους αγώνες, με αποτέλεσμα τον περασμένο Σεπτέμβριο η WSL να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση όχι μόνο για το χώρο του surfing, αλλά για τον παγκόσμιο αθλητισμό, αφού όπως ενδεικτικά ανέφεραν τα αμερικανικά ΜΜΕ, είναι το πρώτο άθλημα που αποδέχεται ίση μισθολογική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Stephanie Gilmore, δήλωσε πρόσφατα: “Τα αθλήματα είναι ο χώρος από τον οποίο θα έπρεπε να ξεκινά η ισότητα των φύλων”. Όπως έχει αναφέρει παλιότερα η ίδια, όταν ξεκίνησε να κάνει surf οι γυναίκες συνήθως πληρώνονταν με 12.000 δολάρια σε κάθε νίκη, ενώ οι άνδρες με 40.000 δολάρια.

Τέλος, η WSL ασχολήθηκε και με το θέμα του σεξισμού και της προβολής των “μοντέλων” surfers σε αντίθεση με τις “υψηλού επιπέδου” surfers. Ήδη αρκετές αθλήτριες έχουν πάρει θέση για το θέμα, όπως η πρωταθλήτρια Carissa Moore, που έχει ζητήσει δημόσια από τη βιομηχανία του surf να προβάλλονται όλοι οι τύποι γυναικών surfers και όχι μόνο οι σέξι. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της WSL καλεί τους φωτογράφους των αγώνων να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί στην φωτογραφική απεικόνιση του γυναικείου σώματος, ώστε να μην υπάρχει ζήτημα σεξουαλικής αντικειμενικοποίησης».
Στο βίντεο που ακολουθεί οι αθλήτριες Courtney Conlogue, Jessi Miley-Dyer, Lakey Peterson, Carissa Moore, Tatiana Weston-Webb και Caroline Marks μιλούν για τη νέα εποχή με ίση αμοιβή για άνδρες και γυναίκες, για την προσπάθειά τους να αποδείξουν την αξίας τους, την εικόνα του σώματος και κατά πόσο έχει αλλάξει το αγωνιστικό surfing τα τελευταία χρόνια.

International Women's Day Round Table

The candid International Women's Day discussion featuring Courtney Conlogue, Jessi Miley-Dyer, Lakey Peterson, Carissa Moore, Tatiana Weston-Webb, and Caroline Marks focuses on a new season with equal pay, the competitive drive to prove themselves, body image, and how much competitive surfing has changed in the past few years. #everywave #iwd2019Watch the full Round Table now on www.worldsurfleague.com.

Δημοσιεύτηκε από World Surf League στις Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019