Ο Lee, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι η απόδειξη ότι μπορεί κανείς να πετύχει ό,τι βάλει στο μυαλό του, πάντα με όπλο τη θέληση και την αφοσίωση στο στόχο του. Για τον Lee, ο στόχος αυτός είναι το big wave surfing. Αυτές τις μέρες βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο Nazare, για το κλείσιμο της σεζόν στο περίφημο αυτό spot. Εκεί όπου όλα κινούνται γύρω από το big wave surfing. Αυτή τη φορά έφυγε για την Πορτογαλία με ένα δυνατό σύμμαχο, μια νέα σανίδα, δημιουργία της Cohete Surfboards. O CEO & Founder της εταιρείας, Γιάννης Τσούτης, μας εξηγεί τις ιδιαιτερότητες μιας σανίδας που καλείται να ανταπεξέλθει σε τόσο δύσκολες συνθήκες: «Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με τον Lee, με σκοπό να φτιάξουμε μια σανίδα που να μπορεί να αποδώσει σε συνθήκες κύματος 5-6 μέτρων και να είναι κατάλληλη για tow in και όχι για paddle in. Τα κύματα στα οποία μπαίνει ο Lee στο Nazare έχουν την ιδιαιτερότητα ότι είναι μεγάλα και κινείται μεγάλος όγκος θάλασσας  όσο αυτά σπάνε προς την ακτή, τεράστιες μάζες νερού. Επομένως και το σανίδι πρέπει να πλανάρει και να είναι όσο πιο γρήγορο γίνεται, για να προλαβαίνει το whitewater και ταυτόχρονα να στρίβει και να έχει καλή απόκριση.

Καταλήξαμε σε ένα στάνταρ μοντέλο της εταιρίας, το Beach Bound, σε custom διαστάσεις 6’x19.50”x2.55” 31.50 lt. Το Beach Bound είναι performance surfboard. Το outline του είναι σχετικά φαρδύ στο κέντρο  και στενεύει προς το tail και προς το nose. Αυτό βοηθάει να επιταχύνει, αλλά να είναι και σταθερό σε μεγάλα κύματα. Όσο μεγαλύτερη επιφάνεια στο tail μιας σανίδας ενώ κινείται μεγάλη μάζα νερού από κάτω, τόσο μεγαλύτερη πρόσφυση έως και μη ελεγχόμενη. Ενώ το αντίθετο, δηλαδή, όσο λιγότερη επιφάνεια, τόσο πιο εύκολα το ρευστό περνάει από κάτω, πιο σταθερή η σανίδα στην πλεύση αλλά και δημιουργεί συνθήκες για επιτάχυνση, επειδή απελευθερώνει το ρευστό πιο εύκολα.

Επίσης, το tail είναι swallow-step rail, που βοηθάει στη γρήγορη απελευθέρωση του ρευστού από κάτω και επειδή έχει δυο edgy tips, τα δυο άκρα δηλαδή του swallow tail, το βοηθάει στη σταθερότητα στην πλεύση σε μεγάλες ταχύτητες. Για να μην εμβαθύνω περαιτέρω, τα χαρακτηριστικά του Beach Bound μπορεί κάποιος να τα δει εδώ: https://cohetesurfboards.com/collections/surf/products/beach-bound
Πολύ σημαντικό είναι το glassing, που επίσης είναι custom και έχει ως εξής: Carbon stringer /Wrap epoxy technology custom. https://cohetesurfboards.com/pages/cohete-surf-board-technology
Glassing: Deck: 2x6oz S-glass+tail glass patch. Bottom: 1x6oz S-glass+ tail glass patch+ front foot glass patch. Custom foot strap inserts carbon reinforced.

Το σανίδι έπρεπε να γίνει heavy reinforced για δύο λόγους. Αφενός για να είναι πολύ γερό, να αντέξει τους τόνους νερού και να μην σπάσει και αφετέρου όταν πιάνει τη μέγιστη ταχύτητα down the line να μην χάνει την πρόσφυση του και γλιστράει. Aυτό μπορεί να κάνει τον αναβάτη να πέσει και είναι ό,τι χειρότερο. Αυτό, λοιπόν, προφανώς συμβαίνει λόγω βάρους. Tα κανονικά σανίδια όπως το Beach Bound σε standard surfboard glassing, τεχνολογία carbon stringer ζυγίζουν περίπου 2,2 κιλά. Το σανίδι που φτιάξαμε για τον Lee ζυγίζει 3,4 κιλά, 50% πιο βαρύ από το κανονικό. Είναι πολύ stiff και αυτό βοηθάει να είναι σταθερό όταν έχει choppy conditions. Τέλος, ο Lee θα φοράει XL thruster fins για να υποστηρίζει το βάρος του, αλλά και για να πλανάρει καλύτερα η σανίδα στα μεγάλα κύματα.

Η συνεργασία με τον Lee είναι πραγματικά πολύ ευχάριστη. Ήταν εξαρχής ξεκάθαρος ότι ήθελε ένα σανίδι όχι tow in, δηλαδή πάρα πολύ βαρύ, ιδανικό για 15-25 μέτρα κύματα, αλλά ένα custom heavy reinforced surfboard με δέστρες, για να μπορεί να προπονείται σε μικρότερα κύματα 5-6 μέτρα. Εύχομαι το σανίδι να αποδώσει και να είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε και οι δύο. Η προσπάθεια που κάνει ο Lee είναι τεράστια και εγώ του εύχομαι από καρδιάς να καταφέρει όλους τους στόχους του. Είναι τιμή μου να συνεργάζομαι με riders τέτοιου επιπέδου. Πρέπει να δίνεις όλο σου το είναι, αυτό ακριβώς έκανα και εγώ όταν έφτιαχνα το σανίδι, αφιέρωσα πολύ καλό χρόνο και έβαλα όλο μου το είναι. Εύχομαι να είναι magic board! Go big or go home! Respect Lee!».
Ο Lee ταξίδεψε με την υποστήριξη, επίσης, των ΙΟΝ Action Sports και Surfmarket.gr.