Η περίπτωση του Γιάννη θα μπορούσε να είναι ένα case study, αφού ξεκίνησε να φτιάχνει σανίδες για τον εαυτό του και τους φίλους του σαν χόμπι και σήμερα έχει μια εταιρεία που πουλάει σε όλη την Ευρώπη, στις Η.Π.Α και την Αυστραλία. Μιλάμε για την Cohete Surfboards, που είναι παιδί του surfer και shaper Γιάννη Τσούτη. Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν ο ίδιος αποφάσισε να κατασκευάσει τη δική του σανίδα. Μια δουλειά που συνεχίστηκε με αγάπη και πάθος, και με σύμμαχο τις γνώσεις που του έδωσαν οι σπουδές του, την καλή ποιότητα και τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, το όραμά του να αναπτύξει μια εταιρεία διεθνούς επιπέδου έγινε πραγματικότητα. Αλλά ας αφήσουμε τον ίδιο να διηγηθεί την ιστορία του.

Πώς προέκυψε το surf στη ζωή σου;
Η πρώτη επαφή που είχα με το surf ήταν στα 17 μου. Ένας φίλος γυρνώντας από την Καλιφόρνια έφερε μαζί του μία σανίδα και με μύησε στο άθλημα. Τον επόμενο χρόνο μετακόμισα στο Λονδίνο για σπουδές και στον ελεύθερο χρόνο μου ταξίδευα με στόχο να βρεθώ σε μια παραλία και να σερφάρω! Θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός που ανακάλυψα τη μαγεία και τις ομορφιές αυτού του αθλήματος τόσο μικρός, όταν ακόμα στην Ελλάδα δεν ήταν ευρέως γνωστό.

Τι σου χαρίζει η ενασχόλησή σου με αυτό;
Με το surf έρχομαι συνέχεια σε επαφή με τη θάλασσα, την οποία κατεξοχήν λατρεύω. Συνδυάζω γυμναστική και χαλάρωση, καθώς όταν είμαι μέσα στο νερό έρχομαι αντιμέτωπος με τον εαυτό μου και αποβάλλω όλο το στρες και το άγχος της καθημερινότητας. Τέλος, μου δίνει κίνητρο να ταξιδεύω όλο τον κόσμο και να ανακαλύπτω νέους τόπους. Το surf είναι ένα άθλημα που τρέφει το νου και το σώμα!

Πώς προέκυψε η Cohete Surfboards;
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα το surf ήθελα να μάθω πώς κατασκευάζονται οι σανίδες. Άρχισα να διαβάζω για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλες εταιρείες. Η Cohete Surfboards προέκυψε από την αγάπη μου για αυτό το άθλημα και τη θέλησή μου να κατασκευάσω για εμένα μια custom σανίδα. Πέρασα πολλές ώρες πάνω από τα φελιζόλ για να πετύχω το τέλειο shape και πολλές δυσκολίες για να βρω τις κατάλληλες πρώτες ύλες, τις οποίες τελικά εισήγαγα στην Ελλάδα από τη Γαλλία και την Αμερική. Κάθε φορά που το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό επέμενα ακόμα περισσότερο και προσπαθούσα για το καλύτερο. Όταν η πρώτη σανίδα «τσούλισε» στο νερό όπως ακριβώς ήθελα, η χαρά μου ήταν ανεπανάληπτη! Η Cohete Surfboards ξεκίνησε επίσημα το 2007, ούσα η πρώτη εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής surfboards στην Ελλάδα.

Τι κάνει τις σανίδες της Cohete να ξεχωρίζουν;
Οι σανίδες ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την αυθεντικότητα τους στη σχεδίαση. Πριν από οποιαδήποτε κατασκευή νέου μοντέλου γίνεται έρευνα σε βάθος για το design και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Προσωπικά είμαι υπεύθυνος για το surfboard design και το surfboard shaping. Δοκιμάζουμε νέες τεχνολογίες και τεχνοτροπίες για να είμαστε πάντα up to date. Αφού κατασκευάσουμε το πρωτότυπο μοντέλο, το δοκιμάζουν οι pro-riders της εταιρείας για να μας δώσουν το feedback τους και να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες σχεδιαστικές αλλαγές για την τελειοποίηση του μοντέλου.

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι πιστοποιημένα και φιλικά προς το περιβάλλον. Η Cohete Surfboards είναι fan της δημιουργικότητας και της τέχνης. Έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και στηρίζουμε την τέχνη, καθώς πιστεύουμε ότι το surf δεν είναι απλά ένα άθλημα, αλλά μια κουλτούρα. Η σχέση ποιότητας και τιμής είναι σίγουρα κάτι που μας κάνει, επίσης, ξεχωριστούς.

“Η Cohete Surfboards προεκυψε απο την αγαπη μου για το αθλημα και τη θελησΗ μου να κατασκευασω για εμενα μια custom σανιδα”.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την επιλογή της σωστής σανίδας;
Το πιο σημαντικό είναι το βάρος του αναβάτη. Αυτό καθορίζει τη διάσταση και τον όγκο που θα πρέπει να έχει το surfboard που θα επιλέξει κάποιος. Φυσικά και το επίπεδο, αν είναι δηλαδή αρχάριος και ούτω καθεξής.

Η Cohete Surfboards είναι μία εταιρεία με παρουσία και στο εξωτερικό. Πόσο εύκολο είναι για ένα τέτοιο προϊόν από μία χώρα που δεν έχει παράδοση στο surf, να μπει σε ξένες αγορές και κατά πόσο μπορεί να είναι ανταγωνιστικό; Ποια είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση;
Είναι πολύ δύσκολο, το μερίδιο της αγοράς το μοιράζονται πολύ μεγάλες εταιρείες του χώρου και υπάρχουν πάρα πολλοί ανταγωνιστές σε όλες τις χώρες που έχουν παράδοση στο surf. Θεωρώ, όμως, ότι υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση από το εξωτερικό. Βήμα βήμα, σταθερά, χτίζουμε την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας διεθνώς και αυτό μας βοηθάει και στις πωλήσεις. Εξαρχής υπήρχε εμπορική πολιτική που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη μας στο εξωτερικό και αυτό αποδεικνύεται από το σήμα μας, που είναι ισπανική λέξη (Cohete) και σημαίνει πύραυλος. Κατά συνέπεια, για όλο το ισπανόφωνο κοινό των surfers, αλλά και των Αγγλοσαξόνων, είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Πέραν αυτού, εκτός των surfboards κατασκευάζουμε και πολύ μεγάλη γκάμα από Stand Up Paddle boards και kitesurf boards. Δεδομένου αυτού, το αγοραστικό κοινό που απευθυνόμαστε είναι ευρύ. Πιστεύω ότι όσο η εταιρεία αναπτύσσεται θα πουλάει όλο και περισσότερο σε ξένες αγορές.

https://vimeo.com/cohetesurfboards