Το όνομα της Albena είναι συνδεμένο με τη φωτογραφία του surf και γνωστό, τουλάχιστον, στην ευρύτερη κοινότητα της Ελλάδας. Για την ίδια, είναι η αγάπη της για τη φύση και τη δράση, η ανάγκη της να εκφραστεί και να επικοινωνήσει εντελώς διαφορετικά μέσα από αυτή, είναι τρόπος ζωής. Είναι οι στιγμές ανεπιτήδευτης ευτυχίας που αιχμαλωτίζονται και αποτυπώνονται μέσα από το φακό της.

Albena Todorova
Albena Todorova

«Η φωτογραφία μπήκε στη ζωή μου τα τελευταία δέκα χρόνια. Μέσα από το πέρασμα αυτών των χρόνων και τις δοκιμασίες που ζήσαμε μαζί, έχουμε σήμερα μια σοβαρή σχέση και μία ταξιδιάρικη πορεία! Η φωτογραφία υπήρχε στη ζωή μου πριν γνωρίσω το surf. Η αγάπη μου για τη φύση ήταν πάντα δεδομένη. Ήμουν, όμως, σε μία φάση που είχα βαρεθεί την αδράνεια μέσα στο τοπίο, ήθελα θέμα με δράση, κίνηση… Κάτι που να με συναρπάζει και να με χαρακτηρίζει. Έτσι, θα έλεγα ότι το surf εμφανίστηκε στην κατάλληλη στιγμή για να με οδηγήσει σε αυτό που έψαχνα.
Ήταν μια μέρα το Νοέμβριο του 2011 όταν τράβηξα μία φωτογραφία (σ.σ. η κεντρική φωτογραφία του άρθρου), η οποία μου έδωσε το θέμα, το χρώμα, αυτό που έψαχνα τόσα χρόνια, να κυνηγάω μια εικόνα που συμβαίνει για δευτερόλεπτα και να την αιχμαλωτίζω. Η φύση, τα χρώματά της είναι διαφορετικά κάθε δευτερόλεπτο, αλλάζουν συνεχώς. Το ίδιο και ο surfer, καθώς αλλάζει συνεχώς η κίνησή του. Εκείνη η φωτογραφία μου έδωσε το κίνητρο να κυνηγώ τον αθλητή. Συχνά, ειδικά αν ο αθλητής έχει ωραίο στυλ και υπάρχει καλό φόντο, είμαι σε δίλλημα μεταξύ του να κοιτάω μέσα από το φακό για να βγάλω τη φωτογραφία που θέλω, ή να αφήσω στην άκρη τη μηχανή για να απολαύσω το θέαμα. Οι φωτογραφίες είναι λίγες κάποιες φορές για να αναδείξουμε αυτό που θέλουμε».

Τι σημαίνει για σένα η φωτογραφία του surf, τι σου χαρίζει αυτή η ενασχόληση;
Πρώτα απ’ όλα «φεύγω» μέσα από αυτή… Μου χαρίζει πολλά χαμόγελα και θετική ενέργεια! Στις φωτογραφίες μου προσπαθώ να απαθανατίζω ανθρώπους με εμπειρία, από τους οποίους μπορούμε να μάθουμε πράγματα. Όταν γνώρισα τα παιδιά που έκαναν surf, μου έλεγαν τι θέλουν να τραβήξω, έμαθα από αυτούς, με βοήθησαν να βελτιωθώ. Εκτός από το να είναι καλό το κύμα και το background, είναι σημαντικό να είναι καλή η στάση του αθλητή. Εισέπραξα θετική ενέργεια από όλα τα παιδιά, τα οποία συνέβαλαν με τον τρόπο τους στο να εκφράσω αυτό που ήθελα. Έχω κάνει κάποιες εκθέσεις, ο κόσμος με στήριξε, έλαβα θετικά σχόλια και αυτό έχει σημασία, αφού εμείς οι φωτογράφοι θέλουμε πάντα να αποδώσουμε όσο καλύτερα γίνεται το θέμα που επιλέγουμε.

Βασίλης Μίσσας – Κάστρο

Τι πιστεύεις ότι κάνει μια φωτογραφία του surf να ξεχωρίσει;
Κατά τη γνώμη μου ο ίδιος ο αθλητής ή η αθλήτρια που απεικονίζεται, το ωραίο στυλ και η εμπειρία του. Το κύμα και το background είναι, επίσης, κάτι που θα κλειδώσει προς ένα καλό αποτέλεσμα για μια καλή φωτογραφία του surf.

Ποιες δυσκολίες υπάρχουν σε αυτό το είδος φωτογραφίας; Πολλές φορές έρχεσαι αντιμέτωπος με τις καιρικές συνθήκες που σε δυσκολεύουν. Όμως αν τα καταφέρεις, έχεις μια μοναδική, ανεπανάληπτη σύνθεση ανθρώπου και φύσης.

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μία από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες σου ενώ φωτογραφίζεις;
Μόνο μία; Θα πω ότι κάθε φορά είναι αξέχαστη και αξιοζήλευτη! Δεν επαναλαμβάνεται… Είναι τα spots, τα κύματα, οι surfers. Το Κάστρο, το πιο φημισμένο spot στην περιοχή της Πάργας, ήταν η βάση μου για πολλά χρόνια. Το ξέρω πολύ καλά και το έχω φωτογραφήσει από κάθε γωνιά. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα spots, η Λυγιά, το Reef, το Little bay, που έγιναν γνωστά με τα χρόνια και έρχεται, πλέον, πολύς κόσμος. Έτσι, μου έχει δοθεί η ευκαιρία να φωτογραφήσω τον Κώστα Κουρκουλή, τον Κώστα Μιάμη, τον Βασίλη Καραγεωργίου, το Νικόλα Πλυτά -ένα νέο παιδί με φανταστική εκτέλεση και θέαμα, την Ελισάβετ Μαυράκη, την Έφη Βρακά, το Σίμο Βαριά και πολλούς άλλους.

Ελισάβετ Μαυράκη – Κάστρο

Αναζητάω πάντα κάτι καινούριο, ένα νέο spot, κάτι διαφορετικό. Η Ελλάδα έχει πολλά όμορφα μέρη για να αναδείξεις. Έχω φωτογραφήσει και σε άλλα spots, στην Ασπροβάλτα, το Καλό Νερό, το Λαγκούβαρδο. Ακολουθώ τους surfers και βλέπουν και εκείνοι ότι έχω τη θέληση να κυνηγήσω μαζί τους το κύμα και τη στιγμή. Δεν είναι ότι όλη αυτή η ιστορία μου αποφέρει οικονομικά, αλλά με γεμίζει το χαμόγελο και η αγάπη του κόσμου που εισπράττω, το ευχαριστώ που μου λένε. Αυτά για μένα είναι διπλάσια αμοιβή.

Ποια θεωρείς την καλύτερη φωτογραφία σου μέχρι σήμερα;
Να μία δύσκολη ερώτηση… Δεν ξέρω! Έχω βγάλει την καλύτερη φωτογραφία μου; Νομίζω πώς όχι. Σκέφτομαι ότι έχω καλές φωτογραφίες και είμαι πάντα σε αναζήτηση για την καλύτερη…