Αν έχεις πάει τουλάχιστον μία φορά στην Ικαρία, στην παραλία της Μεσακτής, τότε σίγουρα θα έχεις συναντήσει κάπου τον Άρη με τη φωτογραφική του μηχανή, να απαθανατίζει τα κύματα, το Βασίλη, τον Ισίδωρο και άλλους surfers εν ώρα δράσης, και γενικά, εικόνες από τη ζωή κοντά στη θάλασσα.

Άρης Πατεράκης

«Τα πρώτα μου βήματα στη φωτογραφία και το βίντεο ήταν το 1998, την εποχή που η ασχολία μας ήταν τα inline skates στους δρόμους. Τότε απέκτησα την πρώτη μου ψηφιακή μηχανή και βιντεοκάμερα. Μετά σιγά σιγά ανεβήκαμε στα βουνά,  όπου είχα ως θέμα μέσα από το φακό μου το snowboard στα τότε καινούρια πάρκα σε Παρνασσό και Καλάβρυτα. Στη συνέχεια, ήρθε στη ζωή μας το surf. Ακολουθούσα, όπου μπορούσα στα surf trips, με το Βασίλη Μίσσα, το Σίμο Βαριά και τον Ισίδωρο Πλυτά. Καθόμουν έξω στην παραλία και παρατηρούσα τα κύματα, τα τοπία, τους αθλητές, έκανα ένα συνδυασμό στο μυαλό μου και κρατούσα τις εικόνες στη φωτογραφική μηχανή μου. Κάθε ταξίδι είναι μια ανάμνηση που βλέπεις συνολικά στις φωτογραφίες σου και ταξιδεύεις. Ήταν καλοκαίρι του 2013 όταν ξεκίνησε στη Μεσακτή η σχολή Ikaria surf school, όπου είχα τη δυνατότητα να καταγράφω σε ένα μαγικό μέρος surf, κύματα, φίλους, beach life και όλα αυτά που έβλεπα και με μάγευαν. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Βασίλη Μίσσα και τον Ισίδωρο Πλυτά για την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει σε εμένα και τις φωτογραφίες μου.

Όσο περισσότερο χρόνο περνούσα στην παραλία, κοντά στα κύματα και το surf, τόσο με μάγευε η ηρεμία που μου προσέφερε όλο αυτό και ταυτόχρονα, η απίστευτη ενέργεια και η ένταση που δημιουργείται παρακολουθώντας τη δημιουργία και την εξέλιξη των κυμάτων, αλλά και την προσπάθεια των αναβατών να πάρουν τα κύματα. Κι όσο περνάει η μέρα, βλέπεις το ηλιοβασίλεμα μέσα από τα κύματα και τους αναβάτες, και αυτό σου προσφέρει το τέλειο κάδρο: άνθρωπος, φύση, ενέργεια. Επίσης, το γεγονός ότι όλοι γύρω σου είναι χαρούμενοι και ευδιάθετοι, σε γεμίζει και αυτό θετική ενέργεια».

Ποιους φωτογράφους θαυμάζεις και γιατί;
Θα μπορούσα να αναφέρω αρκετούς φωτογράφους από το εξωτερικό, που βλέπεις τις φωτογραφίες τους και λες, μα πώς βγήκε αυτή; Μέσα στο κύμα, έξω από το κύμα, από την παραλία, από τα πιο απίθανα σημεία. Πιστεύω, όμως, ότι και στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλούς φωτογράφους, όπως για παράδειγμα τον Ανδρέα Τσαμτσούρη που βγάζει απίστευτες φωτογραφίες (λατρεύω τις υποβρύχιές του) και νομίζω ότι είναι ο μόνος που βουτάει για φωτογραφία surf εδώ στην Ελλάδα. Επίσης, ο Μάκης Κατωπόδης, που βρισκόμαστε πολλές φορές στη Μεσακτή τα καλοκαίρια. Αλλά θα σταθώ σε έναν φωτογράφο, τον Ronny Σκεύη που μπορεί να συγκριθεί με τους ξένους φωτογράφους. Οι φωτογραφίες του δεσπόζουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ronny, γιατί εκτός από τη φιλία που έχουμε, έχω μάθει πολλά από εκείνον και μέσα από τη δουλειά του.

Βασίλης Μίσσας

Τι πιστεύεις ότι κάνει μια φωτογραφία του surf να ξεχωρίζει;
Μια φωτογραφία surf ξεχωρίζει όταν πηγαίνεις και εσύ ως θεατής μαζί με τον αναβάτη και το κύμα που έχει πάρει, καθώς αυτό αιχμαλωτίζεται μέσα από το φακό. Όση ένταση έχει ο αναβάτης, άλλη τόση νιώθω και εγώ την ώρα που κάνει το ride, γιατί θέλω να αποδώσω όλα τα στοιχεία: ταχύτητα, ενέργεια, στυλ, trick και φυσικά, την έκφραση χαράς στο πρόσωπο του αναβάτη. Οπότε, μια φωτογραφία συνδυάζει την ένταση, την ενέργεια, την προσπάθεια του αναβάτη, τη δική σου αγωνία να πετύχεις το κατάλληλο καρέ, και όταν υπάρχει η ομορφιά της φύσης για backround, τότε γίνεται ακόμα πιο ξεχωριστή.

Σε ποια spots φωτογραφίζεις συνήθως;
Το spot που μου αρέσει να φωτογραφίζω είναι ένα και μοναδικό. Μιλάω, βέβαια, για την Ικαρία και την παραλία της Μεσακτής. Ένα μέρος μαγευτικό, που συνδυάζει την παρέα, το ηλιοβασίλεμα και φυσικά πολύ surf. Επόμενο, θα έλεγα το Λαγκούβαρδο, που σου προσφέρει απλόχερα ένα από τα πιο μεγάλα και ωραία κύματα. Άλλα spots, είναι αυτά που λέω, τα φευγάτα. Δηλαδή, τα spots όπου πηγαίνεις ψάχνοντας το κύμα, που δουλεύουν για λίγο και μετά συνεχίζεις σε επόμενο spot. Γενικά, η Ελλάδα έχει ωραία spots, που κάθε ένα έχει να σου προσφέρει κάτι.

Ποιο διάσημο κύμα θα ήθελες να φωτογραφίσεις και ποιούς αθλητές;
Θα ήθελα να βγάλω το γνωστό κύμα Teahupoo στη Γαλλική Πολυνησία και όλα τα μεγάλα ονόματα και βέβαια, να ζω μόνιμα εκεί (γέλια). Επίσης, ένα ακόμα μέρος είναι τα νησιά Mentawai στην Ινδονησία, με απίστευτη ομορφιά βυθού, κοραλλιών και κυμάτων.