Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, όπου επέστρεψε για να ζήσει μόνιμα μετά το τέλος των σπουδών του στην Αθήνα. Ήταν πριν από περίπου έξι χρόνια όταν άρχισε, παράλληλα με τη δουλειά του ως πυροσβέστης, να ψάχνει μία ενασχόληση σχετική με τη θάλασσα. «Ευτυχώς», λέει ο ίδιος, «κατέληξα στη μητέρα όλων των αθλημάτων με σανίδα, το surf. Καθώς ήταν κάτι πολύ καινούριο για την Ελλάδα -και μάλιστα ο περισσότερος κόσμος πίστευε και πιστεύει ακόμα ότι δεν γίνεται να κάνεις surf στη χώρα μας- δεν υπήρχαν σχολές ή εκπαιδευτές για να με βοηθήσουν να μάθω. Οπότε, αναγκαστικά αγόρασα μία σανίδα και το πάλεψα μόνος. Το αποτέλεσμα ήταν μετά από σχεδόν δύο μήνες προσπάθειας να πάρω το πρώτο μου κύμα, σε μια παραλία πολύ κοντά στα Χανιά. Το θυμάμαι σαν να έγινε χθες. Από εκείνη τη στιγμή κόλλησα το μικρόβιο και το surf έγινε μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μου. Εκεί κατάλαβα και τα άρθρα που διάβαζα, ότι είναι ίσως το πιο εθιστικό άθλημα στον κόσμο!».
Τι σου χαρίζει η ενασχόλησή σου με το surf;
To surf μου έχει χαρίσει φανταστικές στιγμές και ελπίζω ότι μου επιφυλάσσει ακόμα περισσότερες. Οι πιο σημαντικές αναμνήσεις που έχω μέχρι τώρα είναι από τα λίγα ταξίδια που έχω κάνει στο εξωτερικό, από τα οποία, εκτός από το πόσο καλά πέρασα με την παρέα μου, είδα τοπία και συνθήκες κύματος που δεν έχουμε στην Ελλάδα.
Ποια surf-εμπειρία θα ξεχώριζες και γιατί;
Μία εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη είναι η πρώτη φορά που μπήκα σε μεγάλο κύμα στην Κρήτη. Ήταν μία μέρα που οι προγνώσεις έδιναν κύμα 3-4 μέτρα, κάτι που δεν περίμενα ποτέ να συναντήσω. Ενώ ήμασταν, λοιπόν, στο lineup περιμένοντας να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε κάποιο από τα θηρία, αρκετά πιο βαθιά ήταν ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος έκανε stand up paddle sufing και μας έκανε σινιάλο να κολυμπήσουμε ακόμα πιο βαθιά, καθώς ερχόταν ένα τεράστιο κύμα και θα έσκαγε πάνω μας…. Έτσι και έγινε. Ήταν από τις λίγες φορές που έχω φοβηθεί τόσο μέσα στο νερό. Όταν έσκασε πάνω μας -ήμασταν περίπου πέντε άτομα μαζί- απλά σχεδόν μας ξέβρασε στην παραλία, μετά από αρκετά δευτερόλεπτα μέσα στους αφρούς!
Που προτιμάς να κάνεις surfing στην Ελλάδα;
Τα μέρη στην Ελλάδα για surf ευτυχώς είναι αρκετά. Όλη η Κρήτη, η δυτική Ελλάδα, η Ικάρια, η Τήνος, κλπ. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι όρεξη για οδήγηση. Το καλύτερο μέρος για μένα είναι εδώ στα Χανιά, νότια του νομού, όπου συχνά συναντάμε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές του εξωτερικού.
Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος όσον αφορά στο surfing;
Παρότι ασχολούμαι με το surf από το 2010, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχω αφιερωθεί σε αυτό εξ ολοκλήρου και το κάνω σαν άθλημα. Παράλληλα, έχω πάρει δίπλωμα Surf/Sup instructor από την ISA (International Surfing Association). Προσπαθώ να προπονούμαι και όταν δεν έχει κύμα, έξω από το νερό, με προπονήσεις προσαρμοσμένες για το surf. Βλέποντας, λοιπόν, ότι αναπτύσσεται ραγδαία και αρχίζουν δειλά να γίνονται οι πρώτοι διαγωνισμοί, θέλω να δοκιμάσω τις δυνατότητες μου σε αυτούς και να βελτιωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο.
Εδώ και λίγους μήνες έχεις δημιουργήσει το Discoveringcrete.gr. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Το Discoveringcrete.gr είναι ένα site που προσφέρει, κυρίως, surf /sup safaris στην Κρήτη. Διοργανώνουμε ημερήσιες ή και ολιγοήμερες εκδρομές για sup / surf σε διάφορα σημεία του νησιού. Όσον αφορά στο surf, αναζητούμε πάντα το καλύτερο spot που ταιριάζει στο επίπεδο του γκρουπ. Φέτος το χειμώνα, το Discoveringcrete.gr θα ξεκινήσει ένα νέο project, τα surfaris στην Κρήτη. Κάθε φορά που σύμφωνα με την πρόγνωση θα περιμένουμε κύμα, θα οργανώνουμε surf safari στο νησί, για κάθε επίπεδο, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να εξασκούν το άθλημα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με guides τον Ισίδωρο Πλυτά και εμένα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος, είναι να πάρει το πλοίο ή το αεροπλάνο και να έρθει στα Χανιά. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς! Συμπληρωματικά, προσφέρουμε και κάποιες άλλες δραστηριότητες, όπως διάσχιση του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης στη Σούγια, surf/sup fitness programs εκτός νερού, πτήσεις κ.α., σε συνεργασία με μια ομάδα φίλων και συνεργατών. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να πάρει επικοινωνώντας μαζί μας μέσω Facebook ή της ιστοσελίδας μας, www.discoveringcrete.gr.
Ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους ξεκινούν να ασχολούνται τώρα με το surf;
Για όλους εκείνους που ξεκινούν το surf τώρα, θα πρότεινα να το κάνουν με το σωστό τρόπο για να μπορέσουν να το ευχαριστηθούν στο μέγιστο αργότερα. Δηλαδή, θα πρότεινα οπωσδήποτε τα πρώτα βήματα να γίνουν με έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή, έτσι ώστε να πάρουν τις σωστές βάσεις και την παιδεία που απαιτείται για το άθλημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς μέσα στο νερό υπάρχει πολύς κόσμος και πρέπει όλοι να γνωρίζουν βασικούς κανόνες ασφάλειας και συμπεριφοράς. Επίσης, είναι πολύ πιο εύκολο και σύντομο να πάρει κάποιος το πρώτο του κύμα έχοντας ένα δάσκαλο.