Ο Αλέξανδρος είναι ένας πολίτης του κόσμου. Από το Μπαλί στην Πορτογαλία, πίσω στη γενέτειρά του, την Κέρκυρα και σε ολόκληρο τον κόσμο, παρέα πάντα με τις σανίδες του. Είναι ένας άνθρωπος με θετική ενέργεια, ευγένεια και ένα πλατύ χαμόγελο σχεδόν μόνιμα στο πρόσωπό του. Ίσως γιατί είναι είναι αρκετά τυχερός αφού έχει κάνει το χόμπι του δουλειά. Τα τελευταία χρόνια περνάει αρκετό καιρό στο Peniche της Πορτογαλίας, όπου εργάζεται ως surf instructor. Μία επιλογή που ήρθε σαν απόρροια της αγάπης του για το κύμα, της ηρεμίας και της ενέργειας που του χαρίζει η επαφή με τη θάλασσα. Μια εξέλιξη που σίγουρα δεν φανταζόταν εκείνη την κρύα χειμωνιάτικη μέρα, όταν δοκίμασε για πρώτη φορά να κάνει surf, πριν από περίπου δέκα χρόνια. Γιατί η αρχή ήταν αρκετά διαφορετική…

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα, όπου από παιδάκι έφτιαχνα μικρές ράμπες για το BMX και τα inline skates που έκανα τότε», αναπολεί ο ίδιος. «Στα 11-12, ξεκίνησα skateboarding και άλματα με BMX. Τα χρόνια πέρασαν και το πάθος μου για τα extreme sports μεγάλωσε μαζί μου. Τι θυμάμαι από την εφηβεία μου; Λάσπη αναμεμειγμένη με αίμα και ιδρώτα στα ρούχα μου, πόνο στο σώμα μου, ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό μου και αρκετή τροφή για την ψυχή μου. Μόλις τελείωσα το σχολείο άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με το snowboard. Τα επόμενα χρόνια τα πέρασα κυρίως στη Βασιλίτσα, αλλά καθώς η σεζόν είναι μικρή, περνούσα τον υπόλοιπο χρόνο μου στην Κέρκυρα, κάνοντας BMX, skate και skimboarding».

Πότε άρχισες να ασχολείσαι με το surf;
Το surf ήρθε στη ζωή μου ξαφνικά. Όταν επέστρεψα από την Τσεχία, μετά από μια δύσκολη εποχή στο Πανεπιστήμιο, στις αρχές του 2008, ένας φίλος μου μού είπε ότι θα πήγαινε με μερικά άλλα παιδιά να σερφάρουν με ένα παλιό σανίδι και μια σανίδα windsurf. Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ, που αυτοκαλέστηκα και κατέβηκα μαζί τους για surf! Ωστόσο, πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να αρχίσω να το κυνηγάω συστηματικά, καθώς είχα ακόμη στενή σχέση με το βουνό. Δεν ήξερα κανέναν που έκανε surf. Νομίζω ότι η μεγάλη αλλαγή συνέβη αφού επέστρεψα από το πρώτο μου ταξίδι στην Πορτογαλία το 2010. Από τότε πηγαίνω από την Κέρκυρα στην Ικαρία, από την Αθήνα στην Καβάλα, από την Πρέβεζα στην Κρήτη και πίσω στην Πάργα, κυνηγώντας τα κύματα. Εν τω μεταξύ, άρχισα να ταξιδεύω ανά τον κόσμο, από τα Κανάρια Νησιά, στη Σρι Λάνκα, το Μαρόκο, το Μεξικό και την Ινδονησία.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το surf;
Το πάθος μου για το surf με έκανε καλύτερο όχι μόνο ως αθλητή, αλλά και ως άνθρωπο. Νιώθοντας κουρασμένος από τις πολλές χωρίς κύμα μέρες στην Ελλάδα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, και τις βαριές εργασίες με τις οποίες ασχολούμουν, αποφάσισα να κάνω surf καθημερινά και να αξιοποιήσω με τέτοιο τρόπο το πάθος μου ώστε να ζω από αυτό. Το 2012 επισκέφθηκα πάλι την Πορτογαλία και συναντήθηκα με τους σωστούς ανθρώπους. Σε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα επέστρεψα στην Πορτογαλία, αλλά πλέον ως εκπαιδευτής surf, κάνοντας το όνειρο πραγματικότητα για πρώτη φορά. Από τότε περνώ πολλούς μήνες στην Πορτογαλία, όπου μπορώ να ζω το όνειρό μου καθημερινά, δηλαδή να κάνω surf! Έχω τώρα μαθητές από όλο τον κόσμο και κάνω μαθήματα σε διάφορα μέρη του κόσμου, οργανώνοντας εκδρομές yoga και surf με την Oceasana. Πάντα ήμουν ελεύθερο πνεύμα… Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους και πολλές φιλίες έχουν χτιστεί μέσα στο νερό, ανάμεσα στα κύματα.

“Το παθος μου για το surf με εκανε καλυτερο οχι μονο ως αθλητη, αλλα και ως ανθρωπο”.

Ποια surf-εμπειρία θα ξεχώριζες και γιατί;
Ένα περιστατικό που συνέβη σε ένα από τα πρώτα μαθήματα που δίδαξα ως δάσκαλος του surf, όταν βοήθησα ένα μαθητή να πάρει ένα πολύ μακρύ κύμα, το μακρύτερο της ζωής του μέχρι τότε σίγουρα! Αν και μόνο στους αφρούς, μόλις τελείωσε το κύμα του, γύρισε και με κοίταξε με τόση ευτυχία, που έκανε το πρόσωπό του να φωτίσει, ενώ τα χέρια του εκτείνονταν στον αέρα λες και είχε κερδίσει το τζόκερ! Αυτή παραμένει μια πολύ δυνατή εμπειρία.Την ξεχωρίζω γιατί ένιωσα πως με τη βοήθεια και τις συμβουλές μου κατάφερα να μεταδώσω αυτό το μαγικό πράγμα που ξυπνάει μέσα μας όταν κάνουμε surf.Αυτό που μας «αναγκάζει» να ταξιδέψουμε τον πλανήτη ψάχνοντας για το επόμενο κύμα, γνωρίζοντας κατά επέκταση άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς, όπως επίσης και να ταξιδέψουμε μέσα μας.

Alex PappasΠου προτιμάς να κάνεις surfing στην Ελλάδα και εκτός;
Κρήτη και εκτός Ελλαδιστάν, οπουδήποτε έχει ζεστά νερά, καρύδες και λίγο κόσμο.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος όσον αφορά στο surfing, οι μελλοντικές σου βλέψεις;
Αυτό που επιδιώκω είναι να περνάω καλά, ενώ ταυτόχρονα να δίνω το καλό παράδειγμα. Ως εκπαιδευτής, αυτό που προσφέρω είναι μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση όσον αφορά τις προπονήσεις surf. Εκτός από τα βασικά τεχνικά στοιχεία, που όλοι λίγο πολύ ξέρουν, χρησιμοποιώ τεχνικές δανεισμένες από άλλες μορφές αθλητισμού, όπως από τους μοναχούς Σαολίν την μνήμη των μυών. Δίνω μεγάλη βάση στην προπόνηση του νου, καθώς είναι το όργανο που δίνει εντολές στο σώμα. Όπως και στην καρδιά, στην καλοσύνη και το τι αυτό σημαίνει, αλλά και το πώς μεταφράζεται μέσα και έξω από το νερό. Για παράδειγμα, όταν δεν αντέχουν τα χέρια σου να κάνουν άλλο κουπί, κολύμπα με την καρδιά σου! Από την άλλη μεριά, το πνεύμα είναι το δυνατότερο στοιχείο στο παιχνίδι. Μέσα από τη yoga και το διαλογισμό ανανεώνεσαι, ξαναγεννιέσαι, συγχωρείς και βελτιώνεσαι. Χωρίς πνεύμα, όποιος και να είσαι, ό,τι και να κάνεις, θα είναι κούφιο, σαθρό. Ενώ όταν καλλιεργείς το πνεύμα σου, ακόμη και το να κάθεσαι ή να δουλεύεις γίνεται ιεροτελεστία και απόλαυση.

Βάζοντας όλα αυτά κάτω, και ξεκινώντας με μικρά γκρουπ ατόμων που με επισκέφθηκαν στην Πορτογαλία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με τα μαθήματα που έγιναν στην Κέρκυρα το χειμώνα που μας πέρασε, έχουμε φτάσει στην σεζόν του 2017. Έχοντας ήδη ξεκινήσει με μια εβδομάδα yoga και surf που έγινε στο Μπαλί της Ινδονησίας, έχουμε τρεις ακόμα για την Πορτογαλία για τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβρη. Όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία με την Chissy Meister και την Oceasana. Περισσότερα για τις εβδομάδες yoga και surf μπορείτε να διαβάσετε εδώ: www.oceasana.com / www.facebook.com/oceasana/  www.instagram.com/oceasana/. Επίσης, φέτος, διοργανώνω στο Peniche της Πορτογαλίας μια εβδομάδα surf camp για Έλληνες, 8-15 Οκτώβρη. Περισσότερες πληροφορίες στο www.alexanderthegreatsurf.com και https://www.facebook.com/Alexanderthegreatsurf. Ως προς το αγωνιστικό κομμάτι, μιλώντας για μελλοντικές βλέψεις, δεν θα με χάλαγαν μερικές ακόμα διακρίσεις.

Μιας και ανέφερες τις διακρίσεις, πώς πρόεκυψε η συμμετοχή σου στο 1st Mediterranean Surf Contest, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Πάργα, όπου κατέκτησες μάλιστα την πρώτη θέση;
Τον περασμένο Νοέμβριο, επιστρέφοντας από την Πορτογαλία, άκουσα κάποιους φίλους να μιλάνε για το διαγωνισμό. Έτσι έμαθα για τη διοργάνωση. Δεν ήμουν προσκεκλημένος, δεν με γνώριζαν και δεν τους γνώριζα. Ένας καλός φίλος μου τραυματίστηκε μερικές μέρες πριν το διαγωνισμό και τον αντικατέστησα. Τελικά, βγήκα στην πρώτη θέση, η οποία μου έφερε την υποστήριξη του Line Up Surf Shop, των Semente Surfboards, της Vissla και της Modom Surf.

Από την εμπειρία σου, πόσο διαφορετικό είναι το surf στο εξωτερικό, ως προς τις συνθήκες, τους ανθρώπους, τη φιλοσοφία;
Το διάστημα που μεσολάβησε από τα πρώτα πωρωμένα μου χρόνια μέχρι την πρώτη χρονιά που πήγα στην Πορτογαλία σαν δάσκαλος, πίστευα πως στο εξωτερικό θα είναι όλοι οι σερφάδες πωρωμένοι με διατροφές, γυμναστικές, πιο κοντά στη φύση, πιο μακριά από ναρκωτικά και κραιπάλες, αλλά παντού τα ίδια είναι… Οι συνθήκες μόνο αλλάζουν, καθώς όπου υπάρχει ωκεανός υπάρχει και κύμα.

Τι σου χαρίζει το surf, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και ως εκπαιδευτής; 
Χρόνο περισυλλογής. Είναι χαλαρωτικό, γιατί μετά από ένα δίωρο-τρίωρο στο νερό και την όλη βόλτα στη θάλασσα, σαφώς και την παρέα, νιώθω ότι δεν με νοιάζει τίποτα πια. Με ηρεμεί. Συνήθως, αν έχω νεύρα και μπω στο νερό, μέχρι να καλμάρω όλο ξύλο τρώω. Ακόμη και αυτό είναι ένας τρόπος να μαθαίνω που βρίσκομαι πνευματικά, καθώς το πώς σερφάρω συνδέεται άμεσα με το πώς νιώθω βαθιά μέσα μου και μόνο εγώ μπορώ να το διαβάζω, άρα είναι και τρόπος έκφρασης και τρόπος αναζήτησης. Αναζήτηση μέσα, εσωτερικά, μέσα μυοσκελετικά και εγκεφαλικά, αλλά και έξω, με ταξίδια σε νέους τόπους με διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις, όπως επίσης νέα τοπία και φυσικά, κύματα. Το μεγαλύτερο δώρο που προσφέρει το surf, και δεν μπορούν να το αντέξουν όλοι, είναι η πρόκληση και κρατάει για μια ζωή, και δύο… Σαν δάσκαλος, πέρα από το ότι ασχολούμαι με αυτό που αγαπάω και βγάζω το ψωμί μου έτσι, μου δίνει τη δυνατότητα να προσπαθήσω να περάσω κάτι από όλη τη μαγεία του surf σε άτομα από ολόκληρο τον πλανήτη και έτσι να κάνω τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.

www.facebook.com/AlexSurfPappas / www.instagram.com/alex_surf_pappas