Αν δεν γνωρίζεις προσωπικά τον Γιάννη, σίγουρα έχεις δει κάποιες από τις υπέροχες φωτογραφίες του με τα κύματα και τους surfers της Κρήτης, με την υπογραφή Waveland Photography, που πολλές φορές έχει δημοσιεύσει και το Lovesurfing.gr. Όντας από τους τυχερούς που ζουν σε ένα μέρος όπου έχει κύμα τις περισσότερες μέρες του χρόνου, ο Γιάννης, όταν δεν φωτογραφίζει, ασχολείται με το bodyboard, το οποίο μπήκε στη ζωή του λίγο πριν ξεκινήσει η σχέση του με τον φακό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ποια είναι η σχέση σου με τη θάλασσα;
Από μικρό με θυμάμαι στη θάλασσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στο παλιό λιμάνι των Χανίων με τον πάππου μου, που ήταν ψαράς, ο οποίος με έπαιρνε συχνά μαζί του για την αγαπήσω. Πάντα μου έλεγε: «Τη θάλασσα να την αγαπάς και να τη σέβεσαι. Αυτή είναι μια θεότητα από μονή της, μπορεί να γιατρέψει πολλά και σωματικά και ψυχικά προβλήματα που έχουμε». Έτσι, την αγαπώ και τη σέβομαι, είναι πλέον μέσα στο αίμα μου δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς θάλασσα.

Πότε και πώς έγινε η γνωριμία σου με το bodyboard;
Πριν τρία χρονιά ήμουν σε μια παραλία στα Χανιά για μπάνιο. Είχε κύμα και έβλεπα μερικά παιδιά που έκαναν surf. Ήθελα να μπω και εγώ να δοκιμάσω, κάτι με τραβούσε. Θυμάμαι ήταν Κυριακή. Έφυγα από την παραλία και άρχισα να ψάχνω κάποιο κατάστημα για να αγοράσω κάτι με το οποίο θα μπορούσα να μπω στο κύμα. Το μόνο που βρήκα ήταν ένα μικρό παιδικό bodyboard. Είχα δει μερικά σχετικά βίντεο στο Youtube και κάτι ήξερα από αυτά, στη θεωρία βέβαια. Έτσι, λοιπόν, αγόρασα το bodyboard και ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα και επέστρεψα στην παραλία. Κάπως έτσι ξεκίνησε, μετά από αυτή τη μέρα, κάτι διαφορετικό στη ζωή μου.

Ποια είναι η αίσθηση με το bodyboard στο κύμα;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ασχοληθεί ποτέ πριν με κάποιο άλλο θαλάσσιο σπορ, οπότε δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο είναι εύκολο ή δύσκολο. Αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να καταλάβεις. Κατά κάποιο τρόπο θα έλεγα ότι είναι δύσκολο, γιατί είσαι σε πιο στενή επαφή με το κύμα και η αίσθηση είναι τελείως διαφορετική. Όταν όμως εξοικειωθείς μπορείς και το απολαμβάνεις όσο το surf ή κάποιο άλλο θαλάσσιο σπορ.

 

Ποιες στιγμές που έχεις ζήσει στα κύματα ξεχωρίζεις;
Είναι οι στιγμές που μπήκα για πρώτη φορά σε μεγάλα για μένα κύματα, 2- 2.5 μέτρων. Ήταν εκείνες οι στιγμές που ένιωθα φόβο από τη μία και ταυτόχρονα να με εξιτάρει τόσο αυτό που έκανα.

Πώς προέκυψε η φωτογραφία;
Πάντα είχα μια καλλιτεχνική τάση και όποτε έβλεπα κάτι ωραίο το φωτογράφιζα με τα μάτια μου. Μέχρι τη στιγμή που ένας φίλος μου πουλούσε μία φωτογραφική μηχανή, πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Έτσι, ξεκίνησε αυτή η σχέση με το φωτογραφικό φακό και πλέον μερικά συναισθήματα έχουν γίνει πιο έντονα, μιας και δεν φωτογραφίζω μόνο surf.

Διαδικαστικά, τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις όταν φωτογραφίζεις τους surfers;
Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές για να βγουν οι φωτογραφίες. Από τη στιγμή που φτάνεις στο spot δεν αφήνεις τη μηχανή από τα χέρια σου, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε είναι η σωστή στιγμή για να τραβήξεις. Πρέπει να ξέρεις να διαβάζεις σωστά το κύμα, να πετυχαίνεις τη σωστή στιγμή τους riders και να αλλάζεις συνέχεια σημεία. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν έχουμε να παλέψουμε με κακοκαιρία, με αέρα και βροχή ή όταν είναι καλοκαίρι και η ζέστη είναι τόσο μεγάλη, που απλά δεν μπορείς να σταθείς πουθενά.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η πιο ωραία εικόνα που έχεις αποτυπώσει και γιατί;
Θα έλεγα ότι δεν έχω μόνο μία ωραία εικόνα. Αντιθέτως είναι τόσες πολλές, που άπλα δεν ξέρω ποια να διαλέξω. Είναι τόσο όμορφες και ιδιαίτερες για μένα, που είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να πω ότι ξεχωρίζω μια φωτογραφία.

Ποιοι είναι οι φωτογράφοι που θαυμάζεις;
Είναι πολλοί αυτοί που θαυμάζω, δεν θα τους αναφέρω όλους, μερικοί είναι οι Ray Collins, Chris Burkard, Clark Little, Luke Shadbolt και Rodrigo Valsamis. Εξαιρετικοί όλοι, δεν είναι απλά φωτογράφοι, είναι καλλιτέχνες. Αυτοί και πολλοί άλλοι.

Από τι εξαρτάται το πότε θα μπεις στο νερό και πότε θα φωτογραφίσεις;
Αν έχει το κατάλληλο κύμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι εξαρτάται από την υπομονή μου αν θα βγάλω φωτογραφίες ή θα προτιμήσω να είμαι μέσα στο νερό. Πολλές φόρες έχω χάσει φωτογραφίες για αυτό το λόγο. Πλέον, μένω αναγκαστικά έξω για να μπορώ να έχω και μερικές φωτογραφίες.

Ποιος είναι ο στόχος σου για την ενασχόλησή σου με τη φωτογραφία;
Στόχος μου είναι να γίνω όσο μπορώ καλύτερος, να ανεβαίνω επίπεδο και να ζω διαφορετικές εμπειρίες μέσα από τη φωτογραφία.

Ποια θα ήταν για σένα η κορυφαία λήψη;
Πιστεύω πως θα ήταν μία υποβρύχια λήψη σε μεγάλα κύματα.