Η πρόγνωση δείχνει κύμα, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι πάντα αυτή που ελπίζεις ότι θα είναι. Δηλαδή, φτάνεις στο spot και οι συνθήκες σε απογοητεύουν. Μιλάς στο τηλέφωνο με τους φίλους σου, μήπως είναι κάποιος ήδη εκεί για να σου πει τι παίζει και σκέφτεσαι πόσο θα ήθελες να έχεις εικόνα του spot που σε ενδιαφέρει, τη στιγμή που θέλεις. Αν δεν το ξέρεις μέχρι τώρα, αυτό είναι εφικτό, χάρη σε δύο λάτρεις των extreme sports, τον Γιώργο Κατσούλα και τον Βασίλη Γλύτση, που δημιούργησαν πριν από περίπου πέντε χρόνια το Beacheye.gr. Ένα μεγάλο εγχείρημα, το οποίο δίνει report σε πραγματικό χρόνο από όλα τα δημοφιλή spots των κυρίαρχων exreme sports του νερού, με πλήρη εικόνα των συνθηκών με κάμερες HD και μετεωρολογικούς σταθμούς real-time. Ο Γιώργος, υπεύθυνος για τα βίντεο με δράση που ανεβάζει  κατά καιρούς το Beacheye και βέβαια, λάτρης του surf, μας δίνει τις λεπτομέρειες.

Πότε και πώς μπήκε το surf στη ζωή σου;
Έκανα από παλιά windsurfing. Το 2002 είχα πάει ένα ταξίδι στα Κανάρια με τον αδελφό μου και τον κολλητό μου. Δεν είχε όμως αέρα και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε surf. Στο μυαλό μου το surf ήταν κάτι σχεδόν σαν μύθος. Όταν είδα ότι είναι κάτι το οποίο μπορώ να κάνω, έγινε το πρώτο βήμα. Το δεύτερο έγινε ένα χρόνο μετά, όταν κατάλαβα ότι μπορώ να κάνω surf και στην Ελλάδα.

Τι κάνει το surf ξεχωριστό για σένα;
Έχω δοκιμάσει αρκετά σπορ και extreme sports. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι το surf είναι ό,τι πιο εθιστικό έχω κάνει. Αυτό μάλλον έχει να κάνει κυρίως με το ότι όταν καβαλάς ένα κύμα είναι σαν να σταματά ο χρόνος. Αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως η επαφή με τη φύση, οι εκδρομές και η φιλοσοφία που αποκτάς σαν άνθρωπος όταν ασχοληθείς. Δεν είναι τυχαίο ότι για πολλούς το surf δεν είναι απλά ένα σπορ, αλλά τρόπος ζωής.

Ποια surf-εμπειρία θα ξεχώριζες και γιατί;
Είναι τόσες πολλές και διαφορετικές που είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια. Θα έλεγα ίσως, ένα κύμα που είχα πάρει στο Μπαλί το 2009. Οι εικόνες και η ταχύτητα που πήρα σε αυτό το κύμα είναι κάτι που θα μπορούσε να ξεθωριάσει από τη μνήμη μου μόνο αν πάρω αλλά καλύτερα, κάτι που το εύχομαι στον εαυτό μου.

Photo credit: Ανδρέας Τσαμτσούρης

Που προτιμάς να κάνεις surfing στην Ελλάδα;
Τα τελευταία χρόνια προτιμώ περισσότερο την Πελοπόννησο, κυρίως λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, αφού συνήθως πηγαίνω αυθημερόν. Επίσης, Πρέβεζα και Πάργα έχουν πολύ καλά spots, που όμως είναι λίγο μακριά για μένα. Πιστεύω πάντως πως υπάρχουν πολλά ακόμα spots για να ανακαλύψουμε στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου μέρη για surf στο εξωτερικό;
Στο Μπαλί έχω πετύχει τα καλύτερα κύματα από όσα μέρη έχω πάει, αλλά έχει πολύ κόσμο. Οι Μαλδίβες είναι, επίσης, μια πολύ καλή επιλογή. Στην Ευρώπη έχει βέβαια απίθανα spots και τεράστια κύματα, αλλά όταν πηγαίνω ταξίδι στο εξωτερικό, προτιμώ τα ζεστά νερά και το τροπικό κλίμα.

Μαζί με το Βασίλη Γλύτση είσαι πίσω από το περίφημο Beacheye, το οποίο δίνει τη δυνατότητα και την πολυτέλεια σε όσους κάνουν surf να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τα πιο δημοφιλή spots. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και πώς λειτουργεί;
Το Beacheye ξεκίνησε για εμένα και τον Βασίλη με τη λογική να κάνουμε όσο πιο εύκολη μπορούμε την αναζήτηση για καλό κύμα και παραμένει έτσι. Ο κυριότερος λόγος που συνεχίζουμε την προσπάθεια, είναι ότι το χρειαζόμαστε και εμείς οι ίδιοι. Δεν μπορώ να φανταστώ πια το surf χωρίς το Beacheye. Την βοήθεια και ευκολία που προσφέρει την καταλαβαίνω όταν τυχαίνει κάποια φορά να μην δουλεύει μια κάμερα που θέλω να δω. Όσοι χρησιμοποιούν το site μπορούν να καταλάβουν τι εννοώ. Όσοι πάλι δεν το χρησιμοποιούν, δεν ξέρουν τι χάνουν. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας. Όσο για τον Βασίλη, του αξίζουν πολλά μπράβο γιατί έχει όλο το δύσκολο κομμάτι.