Ποια είναι η εισαγωγή που μπορείς να κάνεις για έναν από τους ανθρώπους που έφεραν το surf στην Ελλάδα; Στην ερώτηση, πώς μπήκε το surf στη ζωή του, ο Γιώργος Παπανδρέου μας πάει πίσω στο χρόνο: «Θυμάμαι πως σε ηλικία περίπου 7 ετών, όντας μεγάλος λάτρης του σήριαλ Hawai 5-0, επιθυμούσα διακαώς να κάνω κι εγώ surf. Έτσι, ένα χρόνο αργότερα, αγόρασα ένα στρώμα θαλάσσης και με τη βοήθεια του καλοκαιρινού νοτιά, άρχισαν να με παρασύρουν τα κύματα στην παραλία του Κρυονερίου στην Πάργα».

Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1993, ο Γιώργος (μαζί με τους φίλους του Κωστή και Άκη Γεραλέξη), ξεκίνησε το surf στις παραλίες της Πάργας. Αφορμή στάθηκε ένα ταξίδι του στους Κανάριους Νήσους, έναν από τους κλασικούς προορισμούς για surf. Εκεί έκανε τις πρώτες απόπειρες να «τσουλήσει» στο κύμα, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι τα κύματα έμοιαζαν αρκετά με εκείνα στην παραλία του Κάστρου, όπου το κύμα σκάει σε ένα σημείο και μετά ανοίγει, δίνοντας τη δυνατότητα στους surfers να πάρουν ένα κύμα «υψηλών προδιαγραφών». Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

Τι κάνει το surf ξεχωριστό για σένα;
Το κύμα έχει κάτι μυστήριο και μαγικό που μου προκαλεί μεγάλο εθισμό! Βρίσκεται συνέχεια στο μυαλό μου! Για μένα προσωπικά, είναι η υπέρτατη απόλαυση και χαρά να ταξιδεύω με τους φίλους μου στην αναζήτηση ενός ακόμα καινούργιου κύματος.

Πώς και πόσο έχει αλλάξει το surf στην Ελλάδα από τότε που ξεκίνησες μέχρι σήμερα;
Εγώ ξεκίνησα το surf το 1993, σε μία παλαιολιθική θα έλεγα εποχή, που υπήρχαν τέσσερις surfers σε όλη την Ελλάδα, με χειροποίητα boards από αφρό παλιών windsurf και αλφαδολάστιχο για leash. Το 1999 έμαθα πως κάποια παιδιά που είχαν ξεκινήσει surf, άνοιγαν μαγαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, κάτι το οποίο τότε φάνταζε μακρινό όνειρο, όσον αφορά τουλάχιστον στην Ελλάδα. Σήμερα, μπορείς πλέον να προμηθευτείς τα πάντα και το επίπεδο ανεβαίνει συνεχώς με γεωμετρική πρόοδο.

“Για μενα ειναι η υπερτατη απολαυση και χαρα να ταξιδευω με τους φιλους μου στην αναζητηση ενος ακομα καινουργιου κυματος”.

Ποια surf-εμπειρία θα ξεχώριζες και γιατί; 
Μία ανεπανάληπτη και αξέχαστη εμπειρία έζησα στις Μαλβίδες, όταν έκανα surf μαζί με μια ξεχωριστή παρέα, που την αποτελούσαν δελφίνια. Επίσης, μία πρόσφατη επιτυχία μου πριν από λίγους μήνες, που κέρδισα την πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα surf άνω των 40 ετών στη Σρι Λάνκα. Πιστεύω πως η εμπειρία αυτή θα με συνοδεύει για μια ολόκληρη ζωή.

Ως αθλητής και ένας από τους νικητές μάλιστα του 1ου Mediterranean Surf Contest, ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος;
Η σαφής πραγματικότητα είναι πως η ηλικία μου, των 45 ετών, δεν μου αφήνει πολλά περιθώρια για να επιτύχω κάποιους μεγάλους στόχους, ακόμα και στο εγγύς μέλλον. Μου προσφέρει, όμως, μεγάλη ευχαρίστηση το ότι βρίσκομαι συνέχεια δίπλα σε νέα παιδιά, με φιλοδοξίες και όνειρα, και μοιράζομαι μαζί τους τις εμπειρίες μου.

Γ.Παπανδρέου

Ποια είναι τα αγαπημένα σου spots στην Ελλάδα;
Η χώρα μας έχει κάποια πραγματικά καταπληκτικά spots, εκ των οποίων θα αξιολογήσω τα κορυφαία, σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία κατά την πολυετή περιήγησή μου ανά την Ελλάδα. Από την Πελοπόννησο θα ξεχωρίσω την Κροκάλα, το Καλό Νερό και τον Λαγκούβαρδο. Από την Πρέβεζα, το Κάστρο, την Αμμουδιά, τη Λυγιά, το Reef, την Ασπροβάλτα, το Leftover και το Viagra spot.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους ξεκινούν να ασχολούνται τώρα με το surf;
Το surf αποτελεί το κορυφαίο θαλάσσιο σπορ και όσοι επιλέξουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα, όχι μόνο δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουν ποτέ, αλλά θα τους είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστούν τη θάλασσα κάθε φορά που μπαίνουν μέσα με τη σανίδα τους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην κοινότητα του surf στην Ελλάδα. Τι θεωρείς ότι έχει συμβάλλει σε αυτό και πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το σπορ αυτό στη χώρα μας;
Ασφαλώς η ανάπτυξη της surf κοινότητας τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία και αδιαμφισβήτητη. Στη χώρα μας υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για αρχάριους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου λόγω ακτογραμμής, παρότι δεν μας προσεγγίζει ωκεανός. Συγκεκριμένα, στο Ιόνιο πέλαγος, από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο και στο Αιγαίο πέλαγος, από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, οι αρχάριοι μπορούν να προσεγγίσουν τις πιο κατάλληλες για αυτούς ακτές.

Επομένως, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει τα πρώτα του βήματα στο surf ανά πάσα στιγμή του έτους, χωρίς να χρειάζεται να βουτήξει κατευθείαν στα δύσκολα και εξεζητημένα και να απογοητευτεί πρόωρα. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγαλύτερη διαφήμιση του αθλήματος από τα μέσα ενημέρωσης και διοργανώνονται όλο και περισσότεροι αγώνες με μεγάλους σπόνσορες, οπότε είμαστε ήδη σε πολύ καλό δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγαπημένου μας αθλήματος στη χώρα μας.