Ακόμη κι αν δεν γνωρίζεις το όνομά του, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχεις δει κάποιες από τις φωτογραφίες του, που στην πλειοψηφία τους έχουν ως θέμα τα κύματα και τους surfers, με φόντο κυρίως τη Μεσακτή της Ικαρίας, καθώς εκεί περνάει τα τελευταία χρόνια τα καλοκαίρια με την οικογένειά του. Αν ρωτήσεις το Μάκη να σου πει δυο λόγια για τον εαυτό του, θα σου απαντήσει γελώντας, ότι είναι 44 ετών, μπαμπάς, surfer και ερασιτέχνης φωτογράφος. Εμείς θα μείνουμε στα δύο τελευταία.

Πώς προέκυψε το surf στη ζωή σου;
H αλήθεια είναι ότι μου άρεσε από όταν ήμουν μικρός, αλλά είχα την εντύπωση, όπως και ο περισσότερος κόσμος, ότι δεν μπορείς να ασχοληθείς με αυτό στην Ελλάδα. Πρώτη φορά άκουσα για surf στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ξεκινώντας το snowboard τότε, κάποια από τα παιδιά που γνώρισα στο βουνό, την έψαχναν και με το surf. Πολλά χρόνια αργότερα, έτυχε να πάω ένα καλοκαίρι στην Ικαρία. Κάποιο απόγευμα που έβγαλε λίγο κύμα, άρχισε να γεμίζει η παραλία από κόσμο με σανίδες. Αυτό ήταν! Δανείστηκα και εγώ μία και από τότε το κυνηγάω όσο μπορώ.

Τι σου χαρίζει η ενασχόλησή σου με αυτό;
Το πρώτο πράγμα που νιώθω μετά από μια ημέρα surf, είναι ευεξία, τόσο σωματική, όσο και πνευματική. Νομίζω ότι είναι το τέλειο αγχολυτικό. Αδειάζει το μυαλό σου, γυμνάζεις το σώμα σου και η αίσθηση του να γλιστράς πάνω σε μια κινούμενη υδάτινη πίστα είναι μια πολύ έντονη και άκρως εθιστική εμπειρία. Σημαντικό είναι ότι περνάς καλά, είτε είσαι πραγματικά καλός, είτε αρχάριος, είτε μέτριου επιπέδου, όπως εγώ. Είναι και τέτοιο το είδος του αθλήματος, που έρχεσαι σε πολύ στενή επαφή με τη φύση και ιδιαίτερα με τη θάλασσα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει αυτό. Έχω δει πολύ ωραία μέρη που δεν τα ήξερα, έχω γνωρίσει πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους και έχω κάνει νέες φιλίες.

Τελικά, πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος surf στην Ελλάδα;
Σίγουρα έχει τις δυσκολίες του. Η Μεσόγειος ως κλειστή θάλασσα δεν μπορεί να παράξει κύματα μεγέθους και ποιότητας όπως αυτά του ωκεανού. Παρ’ όλα αυτά, με καλή ανάγνωση της πρόβλεψης του καιρού και πολύ βενζίνη, μπορείς να αποζημιωθείς βρίσκοντας ικανοποιητικά κύματα. Πολλά Σαββατοκύριακα ή και καθημερινές, όταν η πρόβλεψη είναι καλή, γεμίζουν αυτοκίνητα από παρέες 3-4 ατόμων που ξεκινούν προς αναζήτηση κυμάτων.

Βουλιαγμένη

Ποια είναι τα αγαπημένα σου spots στην Ελλάδα και γιατί;
Εκεί που περνώ καλυτέρα με τους φίλους μου. Αλλά, αν θα έπρεπε να διαλέξω, θα έλεγα τα χειμωνιάτικα πρωινά στη Βουλιαγμένη και τα καλοκαιρινά απογευματινά sessions στη Μεσακτή στην Ικαρία, μέχρι να δύσει ο ήλιος πίσω από τον Αρμενιστή.

Πώς συνδύασες τη φωτογραφία με το surf;
Πάντα μου άρεσε να κοιτάζω, αλλά και να τραβώ φωτογραφίες. Από τα περιοδικά στην προ internet εποχή, μέχρι και σήμερα, που τα πράγματα είναι απλούστερα. Όταν ασχολείσαι με το surf ταξιδεύεις αρκετά, σε διάφορα μέρη, όλες τις εποχές και συνήθως με ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως είναι φυσικό, βλέπεις ωραίες εικόνες που θέλεις να τις αποτυπώσεις. Από την άλλη, το surf και τα κύματα είναι από μόνα τους πολύ ωραίο θέμα για φωτογραφία. Έτσι, έχω πάντα τη μηχανή μου μαζί και όταν δεν είμαι στο νερό τραβάω τους φίλους μου και όχι μόνο.

Ποια είναι για σένα η πιο ωραία εικόνα που έχεις αποτυπώσει και γιατί;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία. Γενικά μιλώντας, ένα ωραίο κύμα, ένας καλός rider και ένα όμορφο φυσικό τοπίο, συνθέτουν μια ωραία εικόνα.