Ο Παύλος είναι ένα γνήσιο παιδί της θάλασσας. Ξεκίνησε ως αθλητής του windsurf σε ηλικία 13 ετών. Έχει πολλές διακρίσεις ως μέλος της Εθνικής ομάδας, με καλύτερη στιγμή την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδων στην κατηγορία νέων το 1998. Μετά την Ολυμπιακή κατηγορία ασχολήθηκε με άλλες κατηγορίες του windsurf, όπως freestyle και wave. Το windsurf εξάλλου, έμελε να γίνει αργότερα η επαγγελματική του ενασχόληση. Τα καλοκαίρια, λοιπόν, μπορεί κανείς να συναντήσει τον Παύλο στην παραλία της Βάρκιζας, όπου από το 2010 διατηρεί το Yasurfaki, μια σχολή για windsurf και SUP. Τους χειμώνες, από την άλλη, τον βλέπει κανείς σπάνια, αφού ταξιδεύει ανά τον κόσμο στην αναζήτηση των καλύτερων κυμάτων.

«Το surf  μπήκε στη ζωή μου περίπου όταν ήμουν 18. Πολλές φορές πηγαίναμε για windsurf όταν εκτός από αέρα είχε και κύματα. Κάποιες φορές όμως είχε κύματα, αλλά όχι αέρα. Έτσι, αρχίσαμε δειλά δειλά να δοκιμάζουμε το surf», θυμάται ο Παύλος. «Θα έλεγα ότι κύριος λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ ήταν ο Lorenzo Pellegrini, ένας πολύ καλός Ιταλός σερφάς, ο οποίος είχε έρθει εδώ. Τον είδα πρώτη φορά να κάνει surf στη Βουλιαγμένη και κατάλαβα ότι είναι ένα σπορ που μπορείς να κάνεις και στην Ελλάδα. Αυτός με βοήθησε στα πρώτα μου βήματα. Εξοπλισμός δεν υπήρχε τότε, δεν υπήρχαν σερφομάγαζα. Παραγγέλναμε τα πράγματα από το internet. Στις αρχές του 2000 κάναμε μόνο 3-4 άτομα surf στη Βουλιαγμένη».

Τι σου χαρίζει η ενασχόλησή σου με το surf;
Το surf μου δίνει την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας! Η εμπειρία να τρέχεις πάνω στο κύμα είναι μοναδική! Είναι εικόνες που δεν τις ξεχνάς ποτέ.

Παύλος Χειλαδάκης 3Ποια surf-εμπειρία θα ξεχώριζες και γιατί;
Υπάρχουν πολλές ωραίες στιγμές και εμπειρίες από όλα αυτά τα χρόνια. Το surf θέλει να πηγαίνεις ανάλογα με το επίπεδό σου, να μην υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου, γιατί κρύβει και κινδύνους. Θυμάμαι τέτοιες στιγμές, που δυσκολεύτηκα πολύ. Φυσικά, με το surf μου δημιουργήθηκε το κίνητρο -και είχα τη δυνατότητα- να ταξιδέψω σε πολλά μέρη του κόσμου με φίλους και μου έχουν μείνει αξέχαστες αρκετές εμπειρίες. Όπως μια φορά που ήμασταν για surf στο Περού και εμφανίστηκαν δίπλα μας δελφίνια, τόσο κοντά μας, που όσο έπαιρνα το κύμα ήταν μαζί μου. Κι άλλες στιγμές μέσα από τα ταξίδια, ωραίες εικόνες, ωραία μέρη. Το να μοιράζεσαι τη χαρά αυτή με τους φίλους σου είναι μοναδική αίσθηση. Όλη η διαδικασία. Στο τέλος της ημέρας υπάρχει αυτή η γλυκιά κούραση, μιλάς με τους φίλους σου για όσα συνέβησαν τη μέρα που πέρασε. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι τα πιο ωραία.

Πού θεωρείς ότι μπορεί να βρει κανείς τις καλύτερες συνθήκες για surfing στην Ελλάδα;
Ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις πολύ καλό surf, ειδικά το χειμώνα. Έχει να κάνει καθαρά με τις συνθήκες και τη διεύθυνση του κύματος στο κάθε spot ξεχωριστά.

“Το να μοιραζεσαι τη χαρα αυτη με τους φιλους σου ειναι μοναδικη αισθηση”.

Από την εμπειρία σου και τα ταξίδια σου στο εξωτερικό, πού θα έλεγες ότι έχεις συναντήσει τα καλύτερα κύματα;
Στο εξωτερικό, ένα από τα μέρη με την καλύτερη ποιότητα κυμάτων είναι οι Μαλδίβες. Τα κύματα είναι πραγματικά σαν ψεύτικα. Είναι φανταστικά!

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος όσον αφορά στο surfing;
Να περνάω καλά με τα φιλαράκια μου και να έχω την υγεία μου, για να μπορώ να απολαμβάνω αυτό το υπέροχο άθλημα. Αυτό και μόνο. Δεν έχω περισσότερες βλέψεις.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους ξεκινούν να ασχολούνται τώρα με το surf;
Συμβουλή μου είναι για τους νέους, να κάνουν μαθήματα στην αρχή, γιατί με έναν instructor θα μάθουν τη σωστή τεχνική, τους κανόνες ασφαλείας, τις προτεραιότητες, με αποτέλεσμα να ανέβουν πιο γρήγορα και να είναι πιο ασφαλείς μέσα στη θάλασσα.

Ποιοι είναι οι αθλητές που θαυμάζεις;
Υπάρχουν αρκετοί αθλητές που πραγματικά το επίπεδο τους είναι πολύ υψηλό. Ο καθένας έχει το δικό του ξεχωριστό στυλ. Υπάρχουν διάφοροι που μου αρέσουν, ο καθένας για κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ως προς την τεχνική, κλπ. Είναι πραγματικά απόλαυση να τους παρακολουθείς, αλλά θεωρώ ότι ο καλύτερος surfer είναι αυτός με το μεγαλύτερο χαμόγελο στο τέλος της ημέρας.