Έκανες τα πρώτα σου μαθήματα, κόλλησες το μικρόβιο του surf και τώρα ήρθε η ώρα να αγοράσεις τη δική σου σανίδα. Για να μεγιστοποιήσεις το ρυθμό με τον οποίο θα εξελιχθείς στο surf, πρέπει σίγουρα να ξεκινήσεις με τη σωστή σανίδα.

Photo credits: Semente Surfboards, Line Up Surf Shop

Μπορεί ένα ωραίο σχέδιο ή ένα εντυπωσιακό χρώμα να κεντρίσουν την προσοχή σου, ωστόσο, πριν καταλήξεις, πρέπει να συμβουλευθείς έναν ειδικό για να επιλέξεις τη σωστή για σένα σανίδα, ανάλογα με το βάρος και το επίπεδο εμπειρίας σου.

Οι surfers χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: αρχάριοι, ενδιάμεσοι, έμπειροι και pro, αν και οι περισσότεροι εμπίπτουν στις πρώτες δύο. Οι πλέον κατάλληλες σανίδες για αρχάριους είναι οι soft boards ή foamies (8’0), φτιαγμένες από μαλακά, ανθεκτικά υλικά, πιο ελαφριές, πιο παχιές και με μεγαλύτερη επιφάνεια, προσφέροντας καλύτερη ισορροπία και ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες ατυχήματος. Ακόμα και τα φινάκια σε αυτές είναι σχετικά μαλακά. Είναι οι σανίδες που χρησιμοποιούν σχολές και εκπαιδευτές για τα πρώτα μαθήματα.

Αφού αποφασίσεις ότι το έχεις και θέλεις να συνεχίσεις, τότε συστήνονται τα funboards ή Malibu ή mini Malibu, ακόμη και τα longboards. Δηλαδή, μεγάλες σχετικά σανίδες, που προσφέρουν καλύτερη επίπλευση και αποτελούν ιδανική επιλογή για μικρά κύματα. Αυτές, θα σε σηκώσουν πιο εύκολα και θα σε βοηθήσουν περισσότερο να πάρεις κύμα.

Όσο μεγαλώνει το επίπεδο και η εμπειρία σου, τόσο μειώνεται το μέγεθος της σανίδας που χρησιμοποιείς, αλλά κι αυτό εξαρτάται από τα κύματα στα οποία μπαίνεις κάθε φορά. Ένα fish board (5’8 – 6’6) είναι μία καλή επιλογή για όσους έχουν μια σχετική εμπειρία. Οι πολύ έμπειροι surfers προτιμούν τα shortboards, που δίνουν τη δυνατότητα για καλύτερους ελιγμούς, περισσότερες τρικς, κτλ.

Photo credits: Semente Surfboards, LineUp SurfShop

Γενικά, η επιλογή της σανίδας που θα αγοράσεις εξαρτάται από το επίπεδο, τις απαιτήσεις, τις συνθήκες στις οποίες μπαίνεις συνήθως, και βέβαια το βάρος σου, αφού αυτό καθορίζει τη διάσταση και τον όγκο που θα πρέπει να έχει.

Η σανίδα συνοδεύεται από το leash, δηλαδή το πλαστικό κορδόνι που δένεις στο πόδι σου ώστε να μην απομακρύνεται η σανίδα από κοντά σου. Τέλος, θα χρειαστείς το ειδικό κερί με το οποίο τρίβεις την επιφάνεια της σανίδας για να μην γλιστράς. Μην ξεχνάς ότι η σανίδα χρειάζεται συντήρηση. Δηλαδή, καλό ξέπλυμα με γλυκό νερό μετά από κάθε χρήση, επισκευή μετά από τυχόν χτυπήματα και μια θήκη για να την μεταφέρεις με ασφάλεια.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζεις ότι η μεγάλη πλειοψηφία των σανίδων είναι κατασκευασμένες από πολυουρεθάνη, παρά τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτό το υλικό. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί shapers και κατασκευαστές κινούνται πλέον προς πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι οι εποξικές σανίδες. Να θυμάσαι ότι η καλύτερη σανίδα είναι αυτή με την οποία απολαμβάνεις να σερφάρεις περισσότερο.