Η σεζόν ήταν αρκετά γενναιόδωρη μέχρι τώρα, φέρνοντας κύματα και συνθήκες τέτοιες, που έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς νέους surfers να αποκτήσουν μία πρώτη επαφή ή να εξοικειωθούν ακόμη περισσότερο με το άθλημα του surf.

Τα παρακάτω tips θα σου φανούν χρήσιμα, για να πάρεις κύμα και να σηκωθείς πάνω στη σανίδα, αν τώρα κάνεις τα πρώτα σου βήματα στο surf.

  • Για να μάθεις να ανεβαίνεις και να στέκεσαι σωστά πάνω στη σανίδα, θα πρέπει να εξασκηθείς πρώτα στο pop up έξω από το νερό. Pop up είναι η κίνηση που κάνεις για να σηκωθείς πάνω στη σανίδα από την πρόσθια θέση όπου κωπηλατείς.
  • Όταν περιμένεις το κύμα, κάθεσαι πάνω στη σανίδα παρατηρώντας τα κύματα που έρχονται προς το μέρος σου, ώστε να διαλέξεις αυτό που πιστεύεις ότι μπορεί να σου δώσει την ώθηση που χρειάζεσαι για να σηκωθείς.
  • Λίγο πριν το κύμα φτάσει σε σένα, ισορροπείς καλά πάνω στη σανίδα, η οποία κοιτάζει πάντα κάθετα προς την παραλία. Ενώ είσαι ξαπλωμένος μπρούμυτα στη σανίδα, κρατάς το στήθος ελαφρώς ανασηκωμένο και κάνεις paddling (χρησιμοποιείς δηλαδή τα χέρια σαν κουπιά) για να κινηθείς στο νερό και να πάρεις ώθηση.
  • Στη συνέχεια ανεβαίνεις στη σανίδα κάνοντας pop up και παραμένεις όρθιος πάνω της, ενώ το κύμα της δίνει ταχύτητα και την ταξιδεύει.
  • Όταν μπαίνεις στο νερό, κράτα τη σανίδα με ένα χέρι στην κάθε πλευρά της, ώστε αν το κύμα σκάσει μπροστά σου να μην τη φέρει πάνω σου και σε τραυματίσει. Αναπήδησε πάνω από τους αφρούς κάθε φορά που σπάει ένα κύμα μπροστά σου.
  • Να κοιτάς πάντα γύρω σου για να είσαι βέβαιος ότι δεν μπαίνεις μπροστά από κάποιον που παίρνει κύμα ή ότι δεν είσαι δίπλα από κάποιον που του έχει φύγει η σανίδα.
  • Αν δυσκολεύεσαι αρχικά να σηκωθείς πάνω στη σανίδα, μπορείς να νιώσεις την αίσθηση του να πιάνεις ένα κύμα χωρίς να σηκωθείς. Αυτό θα σε βοηθήσει να βρεις ποια είναι η στιγμή που πρέπει να κάνεις το pop up.
  • Τις πρώτες φορές που θα δοκιμάσεις να κάνεις surf, διάλεξε τα μικρά κύματα. Με την εξάσκηση σε μικρά κύματα, θα αναπτύξεις την αίσθηση του πότε ένα κύμα μπορεί να σε σηκώσει. Μπορείς, επίσης, να πειραματιστείς με το paddling και με το πώς θα πάρεις επιπλέον ταχύτητα για να πιάσεις το κύμα.
  • Τέλος, στα μικρά κύματα θα εξοικειωθείς με τα wipeouts, ώστε να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου σε πιο δύσκολες συνθήκες.

Αν και τα παραπάνω μπορείς να τα δοκιμάσεις μόνος σου, καλό είναι για τη δική σου ασφάλεια και των γύρω σου, να απευθυνθείς τουλάχιστον τις πρώτες φορές σε έναν surf instructor.

Τι μπορεί να μην πάει καλά…

Αν κάθεσαι αρκετά μπροστά στη σανίδα, μπορεί η μύτη της να μπει μέσα στο νερό και εσύ να βρεθείς στη θάλασσα. Δοκίμασε να καθίσεις λίγο πιο πίσω. Καθώς το κύμα αρχίζει να σε παίρνει, ανασήκωσε το στήθος σου και βάλε περισσότερο βάρος στα πόδια και τους μηρούς σου.

Αν κάθεσαι πολύ πίσω στη σανίδα, μπορεί το κύμα να σε περνάει. Δοκίμασε να μεταφέρεις το βάρος σου λίγο πιο μπροστά. Επίσης, ξεκίνησε το paddling νωρίτερα και λίγο πιο δυνατά, έτσι ώστε να έχεις μεγαλύτερη ταχύτητα όταν το κύμα φτάσει σε σένα.

Το σωστό spot
Είναι λογικό να επιλέξεις ένα φιλικό προς τους αρχάριους surf spot. Αν δεν γνωρίζεις ποιο μπορεί να είναι αυτό στην περιοχή σου, μπορείς να απευθυνθείς σε ένα surf shop, στους εκπαιδευτές ή σε άλλους surfers. Γενικά, προτίμησε ένα spot με αμμώδη βυθό, με αργά, μικρά κύματα και όχι ιδιαίτερα πολυσύχναστο. Θέλεις να μάθεις να σερφάρεις, όχι να χτυπήσεις.

Ευχαριστούμε το Line Up Surf School για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό.