Όλοι οι surfers θέλουν το τέλειο κύμα, εδώ και τώρα. Οι περισσότεροι, συνεπαρμένοι από την αδρεναλίνη, φοράνε τη στολή τους σε ένα λεπτό, περνάνε με κερί τη σανίδα τους στο επόμενο και ξεκινάνε το paddling προς το line-up χωρίς να χάσουν χρόνο. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσες να βελτιώσεις κάθε session αν αφιέρωνες λίγα λεπτά για να διαβάσεις τα κύματα.

Πώς θα διαλέξω το σωστό κύμα; Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις στο surf. Μάθε τις απαντήσεις για να ξέρεις αν θα πρέπει να κάνεις paddling προς τα αριστερά, προς τα δεξιά ή να αφήσεις το κύμα να περάσει. Το να διαβάζεις τα κύματα και την κατεύθυνση στην οποία σπάνε, είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες στο surf. Είτε είσαι αρχάριος, είτε surfer του Σαββατοκύριακου ή έμπειρος surfer, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις πώς να διαβάσεις ένα κύμα.

Η επιλογή του κύματος που θα πάρεις συνεπάγεται παρατήρηση. Αυτό θα σε βοηθήσει σημαντικά, αφού θα μπορείς να πάρεις καλύτερα και περισσότερα  κύματα. Θα έχεις λιγότερα wipeouts, θα κουράζεσαι λιγότερο και, κυρίως, θα απολαμβάνεις το surf περισσότερο. Οι έμπειροι surfers γνωρίζουν ακριβώς πώς θα πάρουν κλίση και πώς θα σπάσουν τα κύματα, ακόμα κι αν δεν είναι εξοικειωμένοι με το spot που σερφάρουν. Γι’ αυτό και κάνουν paddling μόνο για ποιοτικά κύματα.

Το πρώτο μάθημα είναι το πιο απλό. Το surfing δεν είναι εφικτό στα κύματα  που σπάνε ταυτόχρονα σε όλο τους το μήκος (closeout). Πώς μπορείς, όμως, να «αποκρυπτογραφήσεις» ένα κύμα; Ή, πώς θα ξέρεις αν θα σπάσει αριστερά ή δεξιά; Τα σημεία που πρέπει να προσέχεις όταν παρατηρείς τα κύματα είναι τα εξής:

1. Κοίταξε τη γραμμή του ορίζοντα.
2. Όταν έρχεται ένα σετ, να συγκρίνεις τη γραμμή του ορίζοντα με τη γωνία του κύματος.
3. Προσδιόρισε το υψηλότερο σημείο του κύματος.
4. Η πλευρά με την πιο απότομη κλίση προς τα κάτω, είναι η κατεύθυνση στην οποία θα σπάσει το κύμα.
5. Η κατεύθυνση του κυματισμού είναι η κατεύθυνση που πρέπει να ραϊντάρεις.

Τώρα που έχεις μάθει να ξεχωρίζεις ένα αριστερό από ένα δεξί κύμα, ας δούμε κάποιες ακόμη περιπτώσεις: το closeout και το split peak.
Ως split peak ή αλλιώς Aframe, χαρακτηρίζεται το κύμα που σπάει ομοιόμορφα και στις δύο άκρες, σχηματίζοντας ένα ανεστραμμένο “V”. Σε αυτή την περίπτωση, το κύμα θα σπάσει τόσο αριστερά όσο και δεξιά. Αν είσαι τέλεια τοποθετημένος στην κορυφή του, μπορείς να επιλέξεις σε ποια κατεύθυνση θα πας.

Photo credits: Vissla, LineUp SurfShop

Στο closeout, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι αδύνατο να σερφάρεις. Θα παρατηρήσεις ότι η γραμμή του κύματος είναι παράλληλη προς τον ορίζοντα. Δεν υπάρχουν γωνίες ή κλίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το κύμα θα σπάσει ταυτόχρονα κατά μήκος του προσώπου του. Μπορείς να έχεις στο μυαλό σου ένα γενικό κανόνα, ο οποίος λέει ότι το υψηλότερο σημείο – ή η κορυφή – είναι συνήθως εκεί όπου το κύμα θα σπάσει πρώτα, και αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να είσαι.

Επίσης, καλό είναι παρατηρείς:

  • Την ισχύ και την κατεύθυνση των ρευμάτων. Δώσε προσοχή στην κίνηση του νερού κατά μήκος της ακτογραμμής, γιατί θα επηρεάσει τη διαδικασία του paddling και την πορεία σου για να πάρεις θέση στο line-up.
  • Τον τύπο της παραλίας στην οποία βρίσκεσαι. Το κύμα σπάει πάνω από έναν αμμώδη θαλάσσιο πυθμένα (beach break); Υπάρχουν βράχια στην περιοχή;
  • Την κατεύθυνση του ανέμου, η οποία μπορεί να επηρεάζει το σπάσιμο των κυμάτων.