Ίσως μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες στην ιστορία του surf, είναι η δημιουργία της στολής, καθώς έδωσε στους surfers τη δυνατότητα να σερφάρουν όλο το χρόνο και να μένουν στο νερό περισσότερο, κάνοντας περισσότερη εξάσκηση, δοκιμάζοντας νέες τεχνικές και ελιγμούς. Η πρώτη στολή σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην Καλιφόρνια, όταν ο Jack O’Neill ένωσε κομμάτια από νεοπρένιο δημιουργώντας ένα γιλέκο.
Στις μέρες μας, πλέον, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στολών, οι οποίες, αν δεν είσαι αρκετά τυχερός ώστε να ζεις και να κάνεις surf σε τροπικά μέρη, σίγουρα είναι ό,τι χρειάζεσαι για να προστατευθείς από τη χαμηλή θερμοκρασία της θάλασσας και του περιβάλλοντος, γενικότερα, τους χειμερινούς μήνες. Χωρίς τη σωστή καθοδήγηση ή εμπειρία δεν είναι εύκολο να επιλέξεις μία στολή, ειδικά αν βασιστείς μόνο στο στυλ. Αν και το στυλ σαφώς παίζει ρόλο, υπάρχουν πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες όταν σερφάρεις, όπως π.χ. να παραμένεις ζεστός μέσα στο νερό και να έχεις την άνεση και την ευλυγισία που χρειάζεσαι.
Ας δούμε, όμως, πώς λειτουργούν οι στολές. Είναι κατασκευασμένες από νεοπρένιο, το οποίο διατηρεί το σώμα ζεστό, καθώς παγιδεύει ένα λεπτό στρώμα νερού ανάμεσα στο εσωτερικό της στολής και στο σώμα. Το σώμα θερμαίνει αυτή τη μικρή ποσότητα νερού και έτσι διατηρείται η σωστή θερμοκρασία όσο βρίσκεσαι στο νερό. Επιπλέον, η στολή προσφέρει προστασία από τυχόν χτυπήματα και μώλωπες κατά τη διάρκεια του session.
Η σωστή επιλογή της στολής
Αρχικά πρέπει να επιλέξεις το σωστό μέγεθος. Κάθε εταιρεία έχει ένα sizing chart που συνήθως βασίζεται στο ύψος, το βάρος και τις διαστάσεις του στήθους. Το πιο σωστό πάντως είναι να δοκιμάσεις μια στολή πριν την αγοράσεις. Καλή εφαρμογή της στολής σημαίνει ότι είναι όσο το δυνατόν πιο σφιχτή στο σώμα, ώστε να εμποδίζει πολύ νερό να μπαίνει μέσα από τα ανοίγματα του λαιμού, των χεριών και των ποδιών, και να νιώθεις ζεστασιά και άνεση.
Η επιλογή της στολής γίνεται βέβαια και βάσει της εποχής και της θερμοκρασίας της θάλασσας. Σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες και τις θερμοκρασίες που συναντάς στη χώρα μας, μία στολή 4/3mm είναι μία σωστή επιλογή για την περίοδο του χειμώνα. Τα 4mm, αναφέρονται στο πάχος της στολής γύρω από τον κορμό, καθώς εκεί χρειάζεται περισσότερο η ζεστασιά, λόγω των ζωτικών οργάνων. Τα 3mm αναφέρονται στο πάχος της στολής στους βραχίονες και στα πόδια. Εκεί η στολή είναι λίγο πιο λεπτή, καθώς τα άκρα χρειάζονται περισσότερη ευλυγισία και ευελιξία και το πιο παχύ νεοπρένιο θα δυσχεράνει την κίνησή σου. Επιπλέον, φορώντας κουκούλα και παπουτσάκια μπορείς να ανταπεξέλθεις στις περισσότερο χαμηλές θερμοκρασίες.
Για την άνοιξη και το φθινόπωρο μία καλή επιλογή είναι μία στολή 2mm. Ωστόσο, η επιλογή για αυτή την εποχή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, καθώς υπάρχουν σχέδια με κοντό χέρι και μακρύ πόδι και άλλα με κοντό χέρι και πόδι.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Το πιο σημαντικό, ειδικά για τις χειμερινές στολές, είναι η επένδυση τύπου fleece, η οποία αυξάνει την απόδοση του χρόνου θερμότητας, δεν απορροφά νερό και στεγνώνει αρκετά γρήγορα. Η ελαστικότητα της στολής είναι, επίσης, βασικό κριτήριο. Οι υπερβολικά ελαστικές στολές επιτρέπουν νερό να μπαίνει από τα άκρα, περισσότερο από αυτό που μπορεί το σώμα να ζεστάνει, με αποτέλεσμα να κρυώνεις γρήγορα.
Οι ραφές αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό παράγοντα. Συνήθως οι ραφές είναι θερμοκολλημένες (ιδανικά με το ίδιο υλικό που είναι φτιαγμένη η υπόλοιπη στολή για να υπάρχει ενιαίο stretch). Υπάρχουν και αυτές που δεν ξετρύπανε το υλικό (blind stiches) για να μην μπαίνει ή βγαίνει το νερό από αυτές. Όταν μία στολή έχει πολλές ραφές, έχει λιγότερη ελαστικότητα και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Αντίστροφα, οι λιγότερες ραφές δίνουν περισσότερη ελαστικότητα, αλλά λιγότερη αντοχή στο χρόνο.
Τέλος, υπάρχει το θέμα του φερμουάρ. Παλιότερα οι στολές έκλειναν μόνο από πίσω (back zip). Σε αυτή την περίπτωση, το φερμουάρ ξεκινάει από το πίσω μέρος του κολάρου και φτάνει στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα, που διευκολύνει αρκετά το να φορεθεί η στολή. Τα μειονεκτήματα είναι τα εξής: α) καθώς το φερμουάρ δεν τεντώνει, δημιουργείται μια περιοχή χωρίς ελαστικότητα, ακριβώς ανάμεσα στους ώμους, εκεί δηλαδή όπου γίνεται η κίνηση του paddlng, β) για να κλείσει η στολή στο λαιμό υπάρχει ένα velcro, το οποίο τραβάει και χαλάει το εσωτερικό νάιλον κάλυμμα του νεοπρέν, κάθε φορά που βάζεις ή βγάζεις τη στολή, περιορίζοντας τη διάρκεια ζωής της, γ) πολλές φορές είναι δύσκολο να κλείσεις ή να ανοίξεις τη στολή σου όταν αλλάζεις μόνος σου, π.χ. σε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Κάπως έτσι προέκυψαν οι στολές που έχουν το φερμουάρ στο στήθος (chest zip), λύνοντας όλα τα παραπάνω προβλήματα. Από την άλλη, το άνοιγμα που έχουν είναι σαφώς μικρότερο, κάνοντας λίγο πιο δύσκολη τη διαδικασία του να βάλεις και να βγάλεις τη στολή.
Η τελευταία τάση είναι οι zip free στολές. Πρόκειται για ένα νέο, εργονομικό σύστημα που κάνει πιο εύκολο το να βάλεις και βγάλεις τη στολή (περίπου τόσο εύκολο όσο και στις στολές chest zip), διευκολύνει την κίνηση στη διάρκεια του paddling και δεν αφήνει το νερό να περνάει μέσα από τη στολή. Βέβαια το κόστος αγοράς ανεβαίνει αρκετά, οπότε η επιλογή είναι και πάλι προσωπική υπόθεση.