Έχοντας φτάσει σε ένα μέτριο επίπεδο στο surf, σίγουρα έχεις ακούσει συμβουλές όπως: “λύγισε τα γόνατα”, “κοίτα εκεί που θέλεις να πας”, “πάμπαρε για να πάρεις ταχύτητα”, κλπ. Ακόμη και όταν προχωράς σε ένα πιο εξελιγμένο επίπεδο, ισχύουν περίπου τα ίδια, με τη διαφορά ότι πρέπει να πας στο επόμενο επίπεδο την ταχύτητά σου, τις στροφές του σώματος, κλπ. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τον τρόπο που κάνεις surf, οι οποίες θα σου φανούν χρήσιμες όσο θα εξελίσσεσαι.

Photo credits: Vissla, LineUp SurfShop

Διάλεξε τη σωστή σανίδα για το επίπεδό σου και για τις συνθήκες
Η χρήση λάθος σανίδας μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη σου όσο τίποτε άλλο.

Βάλε σε εφαρμογή την οπτικοποίηση
Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για την εξέλιξή σου, είναι να δεις κάτι πριν επιχειρήσεις να το κάνεις. Ζήτησε από κάποιον να βγάλει φωτογραφίες ή βίντεο την ώρα που σερφάρεις, παρακολούθησε τα βίντεο των αθλητών, εντόπισε τα λάθη σου και προσπάθησε να τα διορθώσεις οπτικοποιώντας τον εαυτό σου να κάνει το σωστό. Τα βίντεο σε αργή κίνηση θα σε βοηθήσουν ακόμη περισσότερο σε αυτό.

Το κεφάλι σου είναι το τιμόνι σου
Να θυμάσαι ότι πηγαίνεις εκεί όπου κοιτάζεις και κατευθύνεις το κεφάλι σου. Χρησιμοποίησε το κεφάλι σου ως οδηγό και κράτησέ το κεντραρισμένο πάνω από το σώμα σου, για να εξασφαλίσεις την απαραίτητη ισορροπία. 

Η στροφή γίνεται με τη εξής σειρά
Κεφάλι, κορμός, γοφοί και πόδια.

Συμπίεση του κάτω σώματος
Η κάμψη των γονάτων ενώ κρατάς το άνω μέρος του σώματος σε ευθεία, σου παρέχει κινητικότητα, καλύτερη ισορροπία, σου δίνει τη δυνατότητα να στρίψεις και βοηθά να απορροφώνται καλύτερα οι κραδασμοί όταν προσπαθείς να κάνεις διάφορους ελιγμούς. 

Πιάσε το κύμα στην κορυφή
Μερικές φορές δεν είναι τι κάνεις όταν παίρνεις ένα κύμα, αλλά από ποιο σημείο πιάνεις το κύμα. Όσο βελτιώνεσαι και αισθάνεσαι πιο άνετα μέσα στο νερό, αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι για να πιάσεις σωστά το κύμα, θα πρέπει να βρίσκεσαι κοντά στην κορυφή του, ώστε να μπορείς να αναπτύξεις ταχύτητα και να δοκιμάσεις πιο απότομες στροφές με τους ώμους.

Photo credits: Vissla, LineUp SurfShop

Η απαραίτητη επιτάχυνση
Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στους μεσαίους και προχωρημένους surfers είναι η ικανότητά τους να επιταχύνουν. Μεγαλύτερη ταχύτητα σημαίνει περισσότερες δυνατότητες για ελιγμούς. Σε επίπεδο αρχάριου, έχεις δει ότι η μετατόπιση του βάρους στο μπροστινό πόδι αυξάνει την ταχύτητά σου. Όσο όμως προχωράς, χρησιμοποιείς συγκεκριμένα τμήματα του κύματος και την ενέργειά του για να επιταχύνεις. Το 1/3 του κύματος πλησιέστερα στο χείλος, είναι το πιο απότομο και ισχυρότερο μέρος του. Αυτή η περιοχή αναφέρεται συνήθως ως “pocket” και είναι το σημείο όπου οι έμπειροι surfers επιλέγουν για να πάρουν ώθηση και να κάνουν τους ελιγμούς τους. Θα σας βοηθήσει αν ρίξεις τα χέρια προς τα εμπρός, “παμπάροντας” στο πρόσωπο του κύματος, ενώ κάνεις στροφές και μικρά cutbacks.

Κάνε paddling δυνατά
Όσο μπαίνεις σε μεγαλύτερα και ισχυρότερα κύματα, τόσο καλύτερη πρέπει να είναι η τεχνική σου στο paddling. Βεβαιώσου ότι οι αγκώνες σου είναι ψηλά όταν τα χέρια σου μπαίνουν στο νερό και ότι οι παλάμες σου πηγαίνουν όσο το δυνατόν πιο βαθιά με μακριά δυνατά χτυπήματα.

Μετακίνησε τα πόδια σου
Ένα άλλο tip για να κερδίσεις ταχύτητα είναι να μετακινήσεις τα πόδια σου προς τα εμπρός πάνω στη σανίδα. Αν π.χ. πρέπει να κάνεις απότομες στροφές για να αλλάξεις κατεύθυνση, βάλε το πίσω πόδι πολύ πίσω στη σανίδα σου.  

Προσπάθησε να σερφάρεις περισσότερο στα rails
Καθώς εξελίσσεσαι μάθε να χρησιμοποιείς τα rails, δηλαδή τα πλαϊνά μέρη της σανίδας. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις πολλούς ελιγμούς και να αυξήσεις την ταχύτητά σου. Αν παρακολουθήσεις οποιοδήποτε βίντεο με αθλητές του surf, θα δεις ότι χρησιμοποιούν τα rails πολύ περισσότερο από το να κινούνται με τη σανίδα επίπεδη πάνω στο νερό.

Συγκεντρώσου στο στόχο σου
Όλα είναι στο μυαλό σου. Βάλε ένα στόχο πριν μπεις στο νερό και δούλεψε για να τον πετύχεις. Μην ξεχνάς να “βλέπεις” τον εαυτό σου να πετυχαίνει το στόχο. Τέλος, να θυμάσαι, ότι όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, κάνεις καλά αυτό που σου αρέσει να κάνεις. Αν παίρνεις τα πράγματα πολύ σοβαρά, δεν θα απολαμβάνεις το surfing και αυτό βλάπτει την πρόοδό σου. Απόλαυσε το χρόνο σου στο νερό!