Αν φέτος συνδύασες τις καλοκαιρινές σου διακοπές με μαθήματα surf σε κάποιο νησί ή άλλο surf-προορισμό και ένιωσες αυτή τη μοναδική αίσθηση να “τσουλάς” πάνω στο κύμα, τότε το πιθανότερο είναι ότι επιστρέφοντας στην πόλη έχεις μία ανεξήγητη διάθεση και ανυπομονησία να αρχίσεις αναζητάς το κύμα όλο και περισσότερο. Μην τρομάζεις, συνέβη σε όλους μας!

Για να μπορέσεις να εξελιχθείς στο surf, θα πρέπει σίγουρα να οπλιστείς με υπομονή, αλλά και  να μπεις στην διαδικασία να αποκτήσεις τη δική σου σανίδα. Ο Στέλιος Παρίσης, ιδιοκτήτης του LineUp SurfShop, μας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα επιλέξεις τη σωστή σανίδα για σένα.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς με τους μαθητές σου και πελάτες του LineUp SurfShop;
Αρχικά εξετάζουμε το επίπεδο του ενδιαφερόμενου εκείνη τη στιγμή. Αν είναι μαθητής μας, έχω μια πολύ καλή εικόνα για το επίπεδό του, αλλά και το πόσο θέλει να εξελιχθεί, άρα και η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη. Ας πάρουμε όμως σαν δεδομένο ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει κάνει μαθήματα μαζί μας, άρα γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. Ξεκινάμε πάντα με κάποιες γενικές ερωτήσεις:

 • Έχει κάνει μαθήματα;
 • Πόσα είναι αυτά;
 • Σε τι συνθήκες;
 • Με τι σανίδια έχει κάνει μαθήματα;
 • Μπορεί να πάρει μόνος του κύμα με soft;

Το ύψος, τα κιλά, η ηλικία είναι επίσης, σημαντικοί παράγοντες στην πρότασή μου στον ενδιαφερόμενο. Οι αρχικές επιλογές για μια πρώτη σανίδα είναι δύο με βάση το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η σανίδα, πολλές περισσότερες με βάση το shape και τις διαστάσεις.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει και ένας ακόμα παράγοντας στην εξίσωσή μας. Πόσο ελεύθερο χρόνο έχει ο ενδιαφερόμενος. Ας μην κρυβόμαστε, στην Ελλάδα δεν έχουμε καθημερινά συνθήκες για να εξασκήσουμε αυτό που αγαπάμε. Αν, λοιπόν, ο ενδιαφερόμενος έχει π.χ. μόνο μια Κυριακή ελεύθερη από τις υποχρεώσεις του, θα είναι δύσκολο να βρει πολλές ευκαιρίες με κατάλληλες συνθήκες μέσα στη χρονιά.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τις δύο αρχικές επιλογές, που είναι η σανίδα τύπου soft-top και η κλασική hard-top σανίδα. Ως πρώτη σανίδα, η επιλογή της soft-top σανίδας είναι η “εύκολη” λύση. Τα soft σανίδια, σε μήκη όπως 7′, 8′ ή 9′ πόδια, έχουν αρκετά λίτρα άρα είναι ιδανικά για μικρές συνθήκες.

Παράλληλα το γεγονός ότι είναι “μαλακές”, κάνει αρκετά πιο δύσκολο να τραυματίσουν τον αναβάτη σε περίπτωση ατυχήματος. Κάποιος, λοιπόν, που θα έχει ελεύθερο χρόνο στις διακοπές του ή κάποια Σαββατοκύριακα, θέλει να πάρει γρήγορα κύματα και να το χαρεί χωρίς πολύ κόπο, θα του προτείνω την επιλογή αυτή. Να τονίσουμε εδώ ότι και η τιμή δεν είναι κάτι που πρέπει να παραβλέψουμε, αφού οι soft σανίδες ξεκινούν από 150€ και οι πιο ποιοτικές φτάνουν μάξιμουμ στα 350-400€, άρα η soft top σανίδα αποτελεί και μια οικονομική λύση.


Η δεύτερη κατηγορία των hard top σανιδιών απευθύνεται στον αναβάτη που θέλει να “κυνηγήσει” λίγο παραπάνω το κύμα στη χώρα μας, αλλά είναι και πιο αποφασισμένος να κάνει surf.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μετάβαση από την soft μαθητική σανίδα σε μια σκληρή σανίδα, είναι μια δύσκολη διαδικασία για το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών. Τα λίτρα και η πλευστότητα μειώνονται δραματικά, άρα ο αναβάτης τις πρώτες φορές που θα χρησιμοποιήσει το καινούργιο του σανίδι θα νιώσει ότι μαθαίνει από την αρχή. Αυτό είναι λοιπόν το σημείο που μπαίνει ο παράγοντας αποφασιστικότητας.

Οι τιμές για ένα σκληρό σανίδι αρχαρίου κυμαίνονται από 300€ και φτάνουν μέχρι 700-800€, ανάλογα πάντα με τη μάρκα, τις διαστάσεις και την ποιότητα κατασκευής. Η τιμή μπορεί να φαίνεται αρκετά πιο ακριβή, από την αντίστοιχη ενός soft σανιδιού, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι για έναν αναβάτη που δεν θα έχει δραματικές αυξομειώσεις στο βάρος του δεν θα χρειαστεί να το πουλήσει ποτέ. Γι’ αυτό και η λύση ενός πιο ποιοτικού / ακριβού σανιδιού δεν θα πρέπει να σας τρομάζει.

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, τις έξτρα επιλογές με βάση το shape και τις διαστάσεις. Στα soft top σανίδια για κάποιον αρχάριο η πρόταση μου είναι ως εξής:

 • Για έναν ελαφρύ αναβάτη ένα σανίδι στα 7′.
 • Για αναβάτες 70-80 κιλά ένα σανίδι στα 8′.
 • Για τους πιο βαρείς αναβάτες πάμε αναγκαστικά σε μεγαλύτερη διάσταση, όπως 9′.

Στα σκληρά σανίδια η επιλογή για έναν αρχάριο είναι το mini Malibu. Τονίζω, ότι προσωπικά, αλλά και ως κατάστημα, δεν προτείνω σε κανέναν πελάτη μας κάποιο άλλο shape για πρώτο σανίδι, εκτός πολύ ιδιαίτερων περιπτώσεων.

Στο surfing, αντίθετα από άλλα αθλήματα, ένα τέτοιο αρχικό σανίδι δεν παροπλίζεται μόλις ο αναβάτης ξεπεράσει ένα επίπεδο. Ένα σωστό mini malibu, φτιαγμένο με βάση τους παράγοντες που αναφέραμε, ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει σε μια πληθώρα συνθηκών στη χώρα μας, αν όχι σε όλες κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Με την ίδια λογική που ανέφερα και για τα soft top σανίδια θα πρότεινα:

 • Για έναν ελαφρύ αναβάτη ένα σανίδι από 7.2′-7.6′.
 • Για έναν μεσαίου βάρους αναβάτη από 7.6′-8′.
 • Για βαρύτερους αναβάτες από 8′ και πάνω.

Ελπίζω να βοήθησα όσο το δυνατόν περισσότερο και να έλυσα αρκετές απορίες. Σε κάθε περίπτωση μην διστάσετε να ρωτήσετε και να μάθετε. Πάντα να λέτε την αλήθεια για το επίπεδο σας εκείνη την στιγμή, ώστε η πρόταση του κάθε καταστήματος να είναι η σωστή για εσάς! Σκοπός πάντα είναι το σανίδι που θα πάρετε να το ευχαριστηθείτε όσο περισσότερο γίνεται και να σας βοηθήσει να ανεβείτε γρήγορα επίπεδο.