Το να ξέρεις να διαβάσεις μια πρόγνωση αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο που συμπληρώνει το παζλ για το πού και πότε θα βρεις κύματα κατάλληλα για να κάνεις surf. Πριν από το διαδίκτυο, οι surfers χρησιμοποιούσαν πληροφορίες από την πρόγνωση του καιρού και τη γνώση των ντόπιων για να προβλέψουν τις συνθήκες, αν και τις περισσότερες φορές συνήθως φόρτωναν τις σανίδες στο αυτοκίνητο και έβγαιναν προς αναζήτηση κύματος. Σήμερα, μπορείς να βρεις όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεσαι σχετικά με τις συνθήκες, το ύψος των κυμάτων, την κατεύθυνση του ανέμου, κλπ, τσεκάροντας απλώς τις αντίστοιχες εξειδικευμένες πλατφόρμες. Το πιο πιθανό είναι ότι γνωρίζεις τα κοντινά σου spots, π.χ. με ποιον αέρα δουλεύουν, τι τύπος break είναι, πώς είναι το τοπίο γύρω, κλπ. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέχεις:
Ύψος και περίοδος κυμάτων
Ένα από τα βασικά ερωτήματα στο οποίο απαντά η πρόγνωση, είναι πόσο μεγάλα θα είναι τα κύματα. Αυτό προκύπτει από το ύψος και την περίοδο του κύματος. Περίοδος, είναι ο απαιτούμενος χρόνος για να διέλθουν από ένα (σταθερό) σημείο δύο διαδοχικά σημεία ίδιων φάσεων (δύο κορυφές ή δύο κοίλα). Όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος, τόσο πιο γρήγορα και πιο δυνατά θα είναι κύματα. Για παράδειγμα, η πρόγνωση μπορεί να λέει 0,60μ. στα 15 δευτερόλεπτα. Παρόλο που το κύμα είναι μόνο 0,60μ., έχει μια περίοδο 15 δευτερολέπτων, πράγμα που σημαίνει ότι το κύμα ταξιδεύει από μεγαλύτερη απόσταση και θα έχει ισχυρά κύματα. Ένα κύμα 0,60μ. με περίοδο 5 δευτερόλεπτα πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα μικρά και ασθενή κύματα. Γενικά, όταν τα κύματα έχουν μικρή περίοδο, σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν π.χ. από μια καταιγίδα και δεν έχουν ταξιδέψει από μακριά για να κερδίσουν ταχύτητα και δύναμη.
Κατεύθυνση κυμάτων
Γνωρίζοντας από ποια κατεύθυνση έρχονται τα κύματα ή το swell, θα έχεις καλύτερη εικόνα για το πώς το κύμα θα χτυπήσει το spot που σε ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, η Βουλιαγμένη δουλεύει μόνο με νότιους ανέμους, ενώ η Μεσακτή στην Ικαρία με βοριάδες.
Κατεύθυνση αέρα
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις στο surfing:
- Η κατεύθυνση του ανέμου να είναι κάθετη από τη στεριά προς τη θάλασσα (off shore), με αποτέλεσμα τα κύματα να είναι ποιοτικά και να σπάνε καθαρά.
- Ο αέρας να φυσάει από τη θάλασσα με κατεύθυνση στην παραλία (on shore). Είναι ο χειρότερος άνεμος για το surfing.
Οι off shore άνεμοι κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για surf. Ακόμη καλύτερες είναι όταν δεν υπάρχει καθόλου αέρας, οι λεγόμενες glassy συνθήκες, που αποτελεί το όνειρο κάθε surfer. Γνωρίζοντας την κατεύθυνση και την ταχύτητα του αέρα για το surf spot που σε ενδιαφέρει, ξέρεις περίπου πότε είναι η καλύτερη ώρα για να πας στη θάλασσα. Γενικά, τα περισσότερα spots έχουν ήρεμη θάλασσα νωρίς το πρωί με τον άνεμο να δυναμώνει τις απογευματινές ώρες και να χαλαρώνει πάλι το βράδυ.
Παλίρροια
Αν και ο παράγοντας αυτός δεν επηρεάζει την Ελλάδα, αλλά τα spots που βρέχονται από ωκεανούς, η παλίρροια παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που σπάει ένα κύμα. Ορισμένα spots λειτουργούν καλύτερα στην πλημμυρίδα (high tide) και άλλα στην άμπωτη (low/medium tide). Αν είσαι, λοιπόν, στο εξωτερικό, μπορείς να συμβουλευτείς ένα τοπικό κατάστημα surf ή τους ντόπιους surfers για το πότε θα βρεις τις καλύτερες συνθήκες.