Δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσεις να σερφάρεις. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να παραμείνεις δραστήριος, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνεις τη θάλασσα και τη φύση. Διάβασε, λοιπόν, μια λίστα με χρήσιμα tips που κάθε αρχάριος surfer πρέπει να γνωρίζει πριν μπει στο νερό.
Η σωστή σανίδα και στολή
Μπορεί να σου αρέσουν τα high performance short boards που χρησιμοποιούν οι pro, αλλά για να ξεκινήσεις χρειάζεσαι μια σανίδα του surf με μεγαλύτερη επιφάνεια και πάχος, που θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη ισορροπία και να πάρεις πιο εύκολα κύμα. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ένα funboard ή αλλιώς mini Malibu, ή ακόμη και ένα longboard. Ξεκινώντας με μια μεγάλη σανίδα, θα μάθεις πιο γρήγορα, θα πάρεις περισσότερα κύματα και θα το απολαύσεις περισσότερο! Εκτός από τη σωστή σανίδα, χρειάζεσαι και μια σωστή στολή. Συμβουλεύσου τα surf shops σχετικά με το σωστό μέγεθος και το πάχος της στολής, το οποίο εξαρτάται από την εποχή και τη θερμοκρασία του νερού όπου θα σερφάρεις. Το καλοκαίρι μπορείς να κάνεις με μία lycra και το μαγιό σου.
Το σωστό spot
Είναι λογικό να επιλέξεις ένα φιλικό προς τους αρχάριους spot. Αν δεν γνωρίζεις ποιο μπορεί να είναι αυτό στην περιοχή σου, μπορείς να απευθυνθείς σε ένα surf shop, στους εκπαιδευτές ή σε άλλους surfers. Γενικά, προτίμησε ένα spot με αμμώδη βυθό, με αργά, μικρά κύματα και όχι ιδιαίτερα πολυσύχναστο. Θέλεις να μάθεις να σερφάρεις, όχι να χτυπήσεις. Είναι πολύ σημαντικό η πρώτη εμπειρία να είναι θετική.
Τσέκαρε τον καιρό
Ακόμη κι αν έχεις τη σωστή πληροφορία ως προς το spot, τσέκαρε πρώτα τον καιρό πριν πας, γιατί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μπορεί αυτό να γίνει επικίνδυνο για έναν αρχάριο. Αν είναι οι πρώτες σου φορές, καλό είναι να αποφύγεις μια μέρα με πολύ αέρα ή με βροχή. Προτίμησε έναν προστατευμένο όρμο που εμποδίζει τα κύματα να διογκώνονται και δεν έχει ρεύματα. Είναι θέμα ασφάλειας, της δικής σου!
Πώς να σταθείς επάνω στη σανίδα
Πριν μπεις στο νερό, καλό είναι να εξασκήσεις τα pop ups στην παραλία ή στο σπίτι σου. Ξαπλώνεις με τα χέρια κοντά στο στήθος σου, όχι πολύ ανοιχτά, σαν να κάνεις push up. Το κλειδί για να σταθείς στη σανίδα είναι ένα γρήγορο pop up, σαν ένα πολύ γρήγορο, αλλά ελεγχόμενο push-up. Η κίνησή σου θέλεις να είναι τέτοια, ώστε να ωθήσεις τη σανίδα με τα χέρια σου και να σηκωθείς στα πόδια σου, με μια ομαλή κίνηση. Αν τελειοποιήσεις την κίνηση αυτή στην ξηρά, θα μπορέσεις να την κάνεις πολύ πιο εύκολα στη θάλασσα, αφού εκεί το pop up είναι πιο δύσκολο καθώς η σανίδα δεν είναι τόσο σταθερή πάνω στο κινούμενο νερό. Καλό είναι να μάθεις από την αρχή να σηκώνεσαι και όχι να πηγαίνεις στα γόνατα, γιατί αυτό είναι μια κακή συνήθεια και θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα στην πορεία.
Πώς θα πάρεις κύμα
Όταν κάποιος ξεκινάει, οι βασικές τεχνικές που πρέπει να μάθει είναι πώς θα επιλέξει και θα πιάσει το κύμα, πώς θα σηκωθεί στη σανίδα και στη συνέχεια πώς θα ισορροπήσει για να κυλήσει στο κύμα. Τα πρώτα σου κύματα θα τα πάρεις στους αφρούς. Εκεί, περιμένεις ξαπλωμένος μπρούμυτα πάνω στη σανίδα και αρχίζεις να κάνεις paddling την κατάλληλη στιγμή, με το στήθος ελαφρώς ανασηκωμένο. Φρόντισε να βρεις το σωστό σημείο όπου θα κάθεσαι πάνω στη σανίδα, όχι πολύ μπροστά, ώστε να μην βυθίζεται η μύτη, ούτε πολύ πίσω, κάτι που δεν σε βοηθάει στο paddling και σε κάνει να κινείσαι πιο αργά. Μην ξεχνάς να έχεις τη σανίδα σου πάντα κάθετα προς την παραλία και όταν νιώσεις την ώθηση από το κύμα που σκάει πίσω σου, σηκώνεσαι και «τσουλάς»…
Πέσε προσεκτικά και πλάγια
Ας το παραδεχτούμε, θα πέσεις. Και όταν το κάνεις, ο καλύτερος τρόπος για να μην χτυπήσεις είναι να πέσεις πλάγια. Μην πέφτεις με το κεφάλι, ούτε με τα πόδια, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνο αν δεν ξέρεις τι υπάρχει στον πυθμένα, π.χ. πέτρες. Επίσης, κατά την πτώση, βάλε τα χέρια σου μπροστά στο πρόσωπο και πάνω από το κεφάλι σου, γιατί υπάρχει περίπτωση να σε χτυπήσει η σανίδα σου ή η σανίδα κάποιου άλλου.
Οι κανόνες που πρέπει να τηρείς
Επειδή όλοι θέλουμε να περάσουμε καλά στο νερό κάνοντας surf, ξεκινάμε με το βασικό κανόνα, που είναι “δώσε σεβασμό για να πάρεις σεβασμό“. Στη συνέχεια, οι κανόνες αφορούν στην προτεραιότητα, δηλαδή ποιος έχει σειρά να πάρει το επόμενο κύμα και σε κανόνες ασφαλείας, δηλαδή στο πώς κινούμαστε μέσα στο νερό ώστε να μην γινόμαστε εμπόδιο για τους υπόλοιπους surfers. Για παράδειγμα, ποτέ δεν αφήνεις τη σανίδα πίσω σου, αλλά αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να το κάνεις, ελέγχεις αν υπάρχει κάποιος άλλος, ώστε να μην τον χτυπήσεις. Επίσης, να αφήνεις τη σανίδα ελεύθερη να σε ακολουθεί. Μην τη βάζεις μπροστά από το σώμα σου, γιατί το κύμα θα τη φέρει πάνω σου. Η σανίδα είναι πάντα δεμένη με το leash, το πλαστικό κορδόνι που δένει στον αστράγαλο και βοηθά να μην απομακρύνεται η σανίδα από κοντά σου.
Να διατηρείς την ψυχραιμία σου
Αν πέσεις σε ρεύμα μην πανικοβληθείς, γιατί σπαταλάς ενέργεια και μην κάνεις paddling κόντρα σε αυτό, γιατί θα σε εξαντλήσει. Για να βγεις, πήγαινε παράλληλα με την ακτή, προς τα εκεί όπου βλέπεις ότι πάνε τα κύματα. Προσπάθησε να παραμείνεις ήρεμος, ώστε να μπορείς να κρατήσεις την αναπνοή σου ανά πάσα στιγμή. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σε πάρει το κύμα και θα σε στροβιλίσει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (πλυντήριο). Αν σε πιάνει πανικός δεν θα είσαι σε θέση να κρατήσεις την αναπνοή σου για πολύ. Να θυμάσαι, είναι σημαντικό να μένεις ήρεμος και να «συνεργάζεσαι» με τη θάλασσα.
Περί τοπικισμού
Όπως κάθε τι σε αυτή τη ζωή, έτσι και το surf έχει τις ιδιαιτερότητές του. Υπάρχουν surfers που σερφάρουν χρόνια στο ίδιο σημείο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να αισθάνονται ότι είναι δικό τους. Τους αρέσει να έχουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του μέρους, νομίζουν ότι πρέπει να πάρουν όλα ή τα περισσότερα κύματα και όταν εμφανίζονται νέοι εκεί, τους αντιμετωπίζουν ως εισβολείς. Πώς εκφράζεται ο τοπικισμός; Θα το καταλάβεις αν κάποιος αρχίσει να σου φωνάζει, να σε ντροπάρει ή γενικά να είναι αγενής απέναντί σου. Αυτά τα περιστατικά είναι, βέβαια, πιο συνηθισμένα στο εξωτερικό, αλλά καλό είναι να είσαι ενήμερος.
Να απολαμβάνεις το surf
Μην αποθαρρύνεσαι γρήγορα και μην έχεις από την αρχή μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό σου. Σίγουρα θα παρενοχλήσεις κάποιον πιο έμπειρο, θα πέσεις πολλές φορές και θα φας πλυντήρια, αλλά όλοι από κάπου ξεκινάμε. Θα σου πάρει κάποιο καιρό για να μάθεις να σερφάρεις, αλλά ακόμη και η διαδικασία είναι απολαυστική. Καλή διασκέδαση!