Με τον όρο «παίρνω κύμα», περιγράφουμε τη διαδικασία κατά την οποία ο surfer, αρχικά ξαπλωμένος μπρούμυτα στη σανίδα και με το στήθος ελαφρώς ανασηκωμένο, κάνει paddling (χρησιμοποιεί τα χέρια σαν κουπιά) για να κινηθεί στο νερό και στη συνέχεια ανεβαίνει στη σανίδα με το pop up και παραμένει όρθιος πάνω της, ενώ το κύμα της δίνει ώθηση και την ταξιδεύει. Για να γίνει αυτό με επιτυχία χρειάζεται ακρίβεια στις κινήσεις, ισορροπία και σχετική ταχύτητα στην αλληλουχία των παραπάνω.

Για να μάθεις να ανεβαίνεις και να στέκεσαι σωστά πάνω στη σανίδα, τα πρώτα μαθήματα γίνονται έξω από το νερό, ώστε να εξασκηθείς στο pop up, δηλαδή στο πώς θα σηκωθείς πάνω στη σανίδα από την πρόσθια θέση όπου κωπηλατείς. Αφού εξασκήσεις το pop up αρκετές φορές έξω από το νερό, μπαίνεις στη θάλασσα και συγκεκριμένα στους αφρούς, εκεί όπου σπάει το κύμα.

Τις πρώτες φορές που θα δοκιμάσεις να κάνεις surf, διάλεξε τα μικρά κύματα που μπορούν να σε βγάλουν στην παραλία. Να είσαι σίγουρος ότι κρατάς τη σανίδα σε τέτοια θέση ώστε αν το κύμα σκάσει δίπλα σου δεν θα τη φέρει πάνω σου και δεν θα σε τραυματίσει. Κράτα τη σανίδα με ένα χέρι στην κάθε πλευρά της. Αναπήδησε πάνω από τους αφρούς κάθε φορά που σπάει ένα κύμα μπροστά σου καθώς προχωράς προς τα μέσα. Να κοιτάς πάντα γύρω σου για να είσαι βέβαιος ότι δεν μπαίνεις μπροστά από κάποιον που παίρνει κύμα ή ότι δεν είσαι δίπλα από κάποιον που του έχει φύγει η σανίδα. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου το θέμα της ασφάλειάς σου.

Όταν βρεθείς σε ένα ικανοποιητικό σημείο μέσα στο νερό, εκεί όπου σπάνε τα κύματα λίγο πριν την παραλία, τοποθέτησε τη σανίδα σου στο πλάι σου, με τη μύτη να βλέπει στην παραλία. Παρακολούθησε τα κύματα που έρχονται προς το μέρος σου και διάλεξε ένα που σου φαίνεται ότι έχει αρκετή δύναμη για να σου δώσει την ώθηση που χρειάζεσαι και να σε μεταφέρει μέχρι την παραλία. Αν χρησιμοποιείς soft board, δηλαδή τα μαλακά εκπαιδευτικά σανίδια που είναι ιδανικά για αρχάριους, είναι πιο εύκολο να «τσουλήσεις», ακόμη και με μικρό κύμα. Λίγο πριν το κύμα φτάσει σε σένα, ανέβα στη σανίδα, η οποία κοιτάζει πάντα κάθετα προς την παραλία, και αφού ισορροπήσεις καλά πάνω της, ξεκίνησε το paddling με τα δύο χέρια. Συνέχισε το paddling καθώς νιώθεις ότι μπαίνεις στο κύμα και σήκω με την τεχνική του pop up. Όταν το κύμα αρχίσει να σε παίρνει θα αισθανθείς την ταχύτητα να αυξάνεται. Με λίγη τύχη θα πιάσεις το κύμα.

Αν και τα παραπάνω μπορείς να τα δοκιμάσεις μόνος σου, καλό είναι για τη δική σου ασφάλεια και των γύρω σου, να απευθυνθείς τουλάχιστον τις πρώτες φορές σε έναν surf instructor. Συνήθως τα μαθήματα περιλαμβάνουν αρχικά θεωρία και στη συνέχεια προσομοίωση των βασικών σταδίων (paddling, pop up) έξω από το νερό, ώστε να καταφέρεις να σηκωθείς σωστά πάνω στη σανίδα και να παραμείνεις όρθιος. Στα επόμενα μαθήματα ο εκπαιδευτής θα σε βάλει στο νερό και, παρατηρώντας τα κύματα, θα σου υποδείξει την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις το paddling και να σηκωθείς πάνω στη σανίδα. Σταδιακά, με την εξάσκηση και την ενασχόληση, θα μάθεις ποιο είναι το κύμα που πρέπει να επιλέξεις και πώς θα σηκωθείς πάνω στη σανίδα.

Έχε βέβαια στο μυαλό σου ότι μπορεί να συμβεί και κάποιο από τα παρακάτω:
Η μύτη της σανίδας να μπει μέσα στο νερό και εσύ να βρεθείς στη θάλασσα
Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή κάθεσαι αρκετά μπροστά στη σανίδα. Δοκίμασε να καθίσεις λίγο πιο πίσω. Καθώς το κύμα αρχίζει να σε παίρνει, ανασήκωσε το στήθος σου και βάλε περισσότερο βάρος στα πόδια και τους μηρούς σου. Απέφυγε να πάρεις ένα κύμα το οποίο βλέπεις ότι δεν πρόκειται να σπάσει κοντά σου.
Το κύμα σε περνάει ή δεν μπορείς να πιάσεις κύμα
Μπορεί να είσαι πολύ πίσω στη σανίδα. Δοκίμασε να μετατοπίσεις το βάρος σου λίγο πιο μπροστά. Ξεκίνησε το paddling νωρίτερα, έτσι ώστε να έχεις μεγαλύτερη ταχύτητα όταν το κύμα φτάσει σε σένα. Κάνε paddling ταχύτερα και συνέχισε να κάνεις μέχρι να περάσει το κύμα. Στην αρχή είναι καλή ιδέα να εξασκηθείς στα κύματα χωρίς να προσπαθείς να σηκωθείς. Αυτό θα σου δώσει την αίσθηση του να πιάνεις ένα κύμα και θα σε βοηθήσει να βρεις ποια είναι η στιγμή που πρέπει να κάνεις το pop up. Με την εξάσκηση σε μικρά κύματα, θα αναπτύξεις την αίσθηση του πότε ένα κύμα μπορεί να σε σηκώσει. Μπορείς επίσης να πειραματιστείς με το paddling και με το πώς θα πάρεις επιπλέον ταχύτητα για να πιάσεις το κύμα. Τέλος, θα εξοικειωθείς με τα wipeouts στα μικρά κύματα, ώστε να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου σε πιο δύσκολες συνθήκες.