Μπορεί στις ελληνικές θάλασσες να μην συναντήσεις τον θρυλικό Garrett McNamara να κατεβαίνει κύματα ύψους 23 μέτρων, όπως στο Nazaré της Πορτογαλίας, μπορείς όμως να απολαύσεις τους γνώστες του είδους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και βέβαια, να δοκιμάσεις τις δικές σου δυνατότητες στο surf. Το surf ή κυματολίσθηση, όπως αποδίδεται στα ελληνικά ο όρος, κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, μέχρι και στα πιο απόμακρα μέρη του πλανήτη. Ήξερες ότι ακόμη και στη Βουλγαρία, στη Μαύρη Θάλασσα, υπάρχουν surfers; Στην Ελλάδα, σε μία χώρα που διαθέτει ακτογραμμή περίπου 16.000 χλμ, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν αρκετά spots που προσφέρουν συνθήκες για surf.

Photo credits: LineUp Surf Shop / Rider: Γιάννης Χανούμης

Πότε;
Το surf εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως, την ένταση των ανέμων. Συχνά, το χειμώνα οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές στην Ελλάδα. Μπορεί η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου να μην δίνει τα μεγάλα κύματα του ωκεανού, αλλά οι δυνατοί άνεμοι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το surf.
Για να δημιουργηθούν κύματα κατάλληλα για surf στις ελληνικές θάλασσες, θα πρέπει η ένταση του ανέμου να είναι από 5 μποφόρ και πάνω. Εκτός από τα μποφόρ, θα πρέπει να λάβεις υπόψη και τη διεύθυνση του αέρα, αλλά και το γεγονός ότι κάθε παραλία έχει τις ιδιαιτερότητές της. Για να απολαύσεις το surf, θα πρέπει ιδανικά η παραλία να μην έχει καθόλου αέρα. Εναλλακτικά, ο αέρας να είναι αντίθετος προς το κύμα ή να έρχεται από το πλάι. Για να έχεις δυνατότητα μεγαλύτερου ride, ο αέρας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σημείο που περιμένεις να σπάσει το κύμα, ώστε αυτό να μην ανακατεύεται και να είναι καθαρό.

Πού;
Αν είσαι αρχάριος, οι καλύτερες παραλίες είναι αυτές με ρηχά νερά, λίγο αέρα και μικρό κυματισμό, έτσι ώστε να μπορέσεις να κρατήσεις πιο εύκολα την ισορροπία σου πάνω στη σανίδα. Κοντά στην Αθήνα, την περίοδο από Νοέμβριο ως Μάρτιο, με δυνατούς νότιους ανέμους, ενδείκνυνται η Βουλιαγμένη, η Βάρκιζα, η Αγία Μαρίνα, ακόμη και το Π. Φάληρο. Ο Άγιος Δημήτριος πριν την Ανάβυσσο, απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένους surfers. Στην Αττική πάντα, με δυνατό βοριά μπορείς να “τσουλήσεις” στη Ραφήνα, στο Κόκκινο Λιμανάκι και στη Βραυρώνα, αλλά αυτό είναι ένα σχετικά δύσκολο spot λόγω του ύφαλου που έχει και χρειάζεται να έχεις εμπειρία στο surf.

Photo credits: LineUp Surf Shop

Πιο μακριά, στην πλευρά του Ιονίου υπάρχουν τα πιο δημοφιλή σημεία για surf, στις περιοχές από την Πρέβεζα μέχρι την Πάργα, η Ασπροβάλτα στη Θεσσαλονίκη, και πιο νότια, στην Πελοπόννησο, από την Κυπαρίσσια μέχρι τη Μεσσηνιακή Μάνη. Για τους λάτρεις του Αιγαίου, και όταν φυσάει βοριάς, η Ικαρία, η Τήνος, η Εύβοια και η Κρήτη, προσφέρουν επίσης δυνατότητες για surf. Αν και στην Κρήτη μπορείς να βρεις ωραίο κύμα και με δυτικό και με νοτιά, σε παραλίες όπως τα Φαλάσαρνα, το Σφηνάρι και το Ελαφονήσι.
Το σημαντικότερο που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι το surf είναι ένα πολύ διασκεδαστικό σπορ. Το παιχνίδι με τα κύματα σου χαρίζει την αίσθηση της απόλυτης ελευθερία, της ανακάλυψης, της πρόκλησης. Life is better when you surf…