Τώρα που ο καιρός απαιτεί να φορέσεις στολή πριν μπεις στη θάλασσα για να απολαύσεις τα κύματα και έχεις αγοράσει την ολοκαίνουρια στολή σου ή θέλεις να διατηρήσεις σε καλή κατάσταση την παλιά, καλό είναι να γνωρίζεις πώς θα τη φροντίσεις καλύτερα ώστε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Photo credits: Vissla, LineUp SurfShop

Πλένουμε πάντα τη στολή
Αυτός είναι ίσως ο Νο1 κανόνας για τη συντήρηση της στολής. Μην αφήνεις τη βρεγμένη στολή με την άμμο μέσα σε μία τσάντα να σαπίσει. Μετά από κάθε χρήση χρειάζεται αμέσως πλύσιμο με κρύο νερό βρύσης, μέσα και έξω. Απέφυγε το ζεστό νερό, γιατί κάνει το νεοπρένιο να χάνει την ελαστικότητά του. Οπότε, πριν κάνεις ένα ζεστό μπάνιο μετά από ένα session στην κρύα θάλασσα, βγάλε πρώτα τη στολή σου. Εννοείται ότι απαγορεύεται να βάλεις τη στολή στο πλυντήριο και να τη στεγνώσεις στο στεγνωτήριο ή να τη σιδερώσεις.

Ο ήλιος χαλάει το νεοπρέν
Μην αφήνεις τη στολή σου να στεγνώνει στον ήλιο. Ο ήλιος είναι από τους χειρότερους εχθρούς του νεοπρενίου. Κρέμασέ τη, κατά προτίμηση από μία μεγάλη κρεμάστρα και άφησέ τη να στεγνώσει σε ένα σκιερό μέρος. Οι ακτίνες UV κάνουν το νεοπρένιο να “γερνάει” πολύ πιο γρήγορα (όπως συμβαίνει και με το δέρμα μας), να χάνει την ελαστικότητά του και να γίνεται πιο σκληρό. Επίσης, άφησε τη στολή να στεγνώσει από την εσωτερική πλευρά, για δύο λόγους: 1) όσο δεν εκτίθεται η εξωτερική πλευρά διατηρείται η ελαστικότητά της, 2) η στολή θα είναι εντελώς στεγνή την επόμενη φορά που θα την φορέσεις.

Photo credit: Vissla / LineUp SurfShop

Αποθήκευσε τη στολή σωστά
Προτίμησε να την τοποθετήσεις σε μία οριζόντια επιφάνεια, διπλώνοντάς τη πρώτα στα γόνατα και μετά στη μέση. Εναλλακτικά, μπορείς να την κρεμάσεις από μία φαρδιά κρεμάστρα, καθώς μία στενή μπορεί να αφήσει σημάδια στους ώμους. Ένας ακόμη καλός τρόπος,είναι να την κρεμάσεις από τη μέση, πέφτοντας δηλαδή και από τις δύο πλευρές. Επιπλέον, είναι καλύτερο να την αποθηκεύεις σε ένα σκοτεινό μέρος, ειδικά όταν δεν την χρησιμοποιείς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, φρόντισε να μην αφήνεις τη στολή στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Μπορεί να θέλεις να είσαι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο που βγάλει κύμα, αλλά ένα αυτοκίνητο που είναι σταθμευμένο και εκτεθειμένο στον ήλιο, κυρίως τις ζεστές μέρες, αναπτύσσει μεγάλη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κι αυτό δεν κάνει καλό στη στολή σου.

Τι να κάνεις αν η στολή μυρίζει άσχημα
Μία φορά κάθε 1-2 μήνες, ανάλογα πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς, βάλε τη στολή σε μία μπανιέρα ή λεκάνη γεμάτη με χλιαρό, όχι ζεστό νερό και πρόσθεσε λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Καθάρισέ τη απαλά ώστε να απομακρυνθούν τα βακτήρια που δημιουργούν την άσχημη μυρωδιά. Ξέπλυνε τη στολή με γλυκό νερό, μέχρι να φύγει καλά το απορρυπαντικό και άφησέ τη να στεγνώσει στον αέρα. Να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς χλωρίνη ή κάποιο άλλο ισχυρό απορρυπαντικό. Τέλος, υπάρχουν κάποια ήπια καθαριστικά ειδικά για στολές.