Ο Rodrigo είναι από εκείνους πουν έχουν καταφέρει με επιτυχία να συνδυάσουν το χόμπι με τη δουλειά τους. Φωτογράφος, δημιουργός βίντεο και σαφώς λάτρης του surf, η επαγγελματική του ιδιότητα του δίνει συχνά τη δυνατότητα να βρίσκεται κοντά στη φύση και να απολαμβάνει περισσότερες στιγμές στο υγρό στοιχείο. “Θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει πάντα μαζί μια φωτογραφική μηχανή από τότε που ήταν μικρό παιδί. Στη συνέχεια, προέκυψε το πάθος μου για το βίντεο. Σήμερα, είμαι αρκετά χαρούμενος που μπορώ να ζω μέσα από αυτό”, λέει ο ίδιος. Έχοντας ήδη παραπάνω από τρεις ταινίες με θέμα το snowboard στο ενεργητικό του, αυτό τον καιρό ετοιμάζει την πρώτη ελληνική surf ταινία, με τίτλο “Euphoria“.

Πότε και πώς μπήκε το surf στη ζωή σου;
Το surf μπήκε στη ζωή μου το 2012, χάρη στον Candido da Silva, ο οποίος μας πήγε σε ένα κοντινό surf spot για να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά.

Τι σου χαρίζει η ενασχόλησή σου με το surf;
Το surf μου αρέσει γιατί είναι ένα άθλημα/χόμπι που κρύβει πίσω του μια ολόκληρη ιδεολογία. Θα πρέπει να ταξιδέψεις, να ψάξεις, μπορεί να απογοητευτείς ή να φοβηθείς, αλλά όλα αυτά ξεπληρώνονται όταν θα πάρεις ένα ωραίο κύμα. Παράλληλα, γνωρίζεις νέα μέρη και ανθρώπους, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα γνώριζες. Το κυριότερο, όμως, είναι πως σου προσφέρει ελευθερία και άμεση επαφή με τη φύση και το υγρό στοιχείο.

Ποια surf-εμπειρία θα ξεχώριζες και γιατί;
Είναι μια εικόνα που θυμάμαι πολύ έντονα. Ένα πρωινό ήμασταν μέσα στο νερό στην Playa Hermosa, στην Κόστα Ρίκα. Όταν άρχισε να εμφανίζεται το πρώτο φως της ημέρας, σε συνδυασμό με την υγρασία, δημιούργησε ένα χρυσό στρώμα πάνω από τη ζούγκλα. Από τη μια πλευρά η απέραντη παραλία με μικρά barrels και ελαφρύ offshore αέρα και από την άλλη η ζούγκλα, ακούγοντας μόνο τα κύματα και τα τροπικά πουλιά που περνούσαν ανά διαστήματα.

Που προτιμάς να κάνεις surfing στην Ελλάδα και που στο εξωτερικό; Πόσο διαφορετικές είναι οι συνθήκες, αλλά και η νοοτροπία γύρω από το surf;
Στην Ελλάδα τα spots που μου αρέσει να πηγαίνω είναι ο Λαγκούβαρδος, το Καλό Nερό και η Κρήτη. Στο εξωτερικό, η Κόστα Ρίκα ήταν μαγευτική και οι Μαλδίβες, επίσης, ήταν κάτι το ξεχωριστό. Στο εξωτερικό τα κύματα είναι σίγουρα πιο συχνά λόγο του ωκεανού, πιο ποιοτικά και με περισσότερη δύναμη. Όμως αυτό δεν κάνει την Ελλάδα να υστερεί σε κάτι, αφού έχουμε δει και εδώ κύματα που θυμίζουν συνθήκες εξωτερικού. Η νοοτροπία διαφέρει από χώρα σε χώρα ή και ήπειρο, σε άλλα μέρη είσαι καλοδεχούμενος και σε άλλα όχι.

Πώς συνδύασες τη φωτογραφία και το βίντεο με το surf;
Ξεκίνησα να φιλμάρω surf το 2015, όταν είχα πάει στην Κόστα Ρίκα. Παράλληλα είχε βγει και το “View from a blue moon” της Brain farm, μια ταινία που ακολουθεί τον John John Florence και μερικούς κολλητούς του surfers από το σπίτι του στη βόρεια ακτή του Oahu, στα αγαπημένα τους surf spots σε όλο τον κόσμο. Η ταινία αυτή άλλαξε τα δεδομένα γύρω από τον κινηματογράφο του surf. Από τότε απλά κόλλησα και συνεχίζω.

Ποια είναι για σένα η πιο ωραία εικόνα που έχεις αποτυπώσει και γιατί;
Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, θεωρώ πως κάθε εικόνα έχει τη δική της ομορφιά και είναι ξεχωριστή.

Ποιοι είναι οι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές που θαυμάζεις;
Οι φωτογράφοι που με εμπνέουν είναι οι Ragnar Axelsson και Sebastien Zanella και κινηματογραφιστής ο Kai Neville.

Ποιους riders ή surf spots θα ήθελες να φωτογραφίσεις/κινηματογραφίσεις;
Προσωπικά θα ήθελα να φιλμάρω τους JJ Florence, Craig Anderson, Ozzie Wright και Kelly Slater. Τα surf spots που θα ήθελα να φιλμάρω είναι στην Ταϊτή και στα Φίτζι, όπως επίσης κάποιο παγωμένο κύμα γύρω από τις Σκανδιναβικές χώρες.

Πες μας λίγα λόγια για την ταινία που ετοιμάζεις. 
Τον τελευταίο καιρό έχω ξεκινήσει να φιλμάρω surf στην Ελλάδα, με σκοπό να κάνω το πρώτο ελληνικό surf film, με την ονομασία “Euphoria“. Η ιδέα ξεκίνησε το 2016 μετά την επιστροφή από ένα μεγάλο ταξίδι. Μέχρι στιγμής έχω φιλμάρει στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, Έλληνες και ξένους surfers. Πιστεύω πως στα τέλη του 2018 θα είναι έτοιμη, αν όλα πάνε καλά.

Τι σημαίνει η λέξη «ευφορία» για σένα;
Ευφορία είναι το συναίσθημα που έχεις όταν είσαι μέσα στο νερό, αλλά κυρίως όταν βγαίνεις από εκεί. Είναι κάτι το οποίο μπορείς να καταλάβεις μόνο αν το ζήσεις. Μέσα στο νερό σταματούν οι σκέψεις και οι πληροφορίες που μας βομβαρδίζουν καθημερινά και επικεντρώνεσαι σε κάτι που αγαπάς. Έτσι, λοιπόν, αδειάζει το μυαλό μας από όλα αυτά τα περιττά πράγματα και ενεργοποιείται η ντοπαμίνη, γνωστή και ως “ορμόνη της ευτυχίας” που σου προκαλεί ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ευφορία.