Ένας από τους πιο παλιούς στο χώρο του surf και από τους πλέον ταξιδεμένους, ο Βαγγέλης είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σου διηγηθεί συναρπαστικές ιστορίες για μακρινούς προορισμούς, μεγάλα κύματα και καθηλωτικά περιστατικά. Γιατί εξάλλου το surf είναι μια όμορφη περιπέτεια. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία του Descent Stories είναι επίσημος διανομέας της Vissla, που σχεδιάζει μερικές από τις πιο ποιοτικές στολές για surf.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το surf και πώς προέκυψε;
Κατέβηκα στον Λαγκούβαρδο για surf πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1998. Φυσικά δεν γνώριζα τίποτα και μου φαινόταν και αστείο να λέω ότι πάω για surf. Πέρασαν δύο-τρία χρόνια μέχρι να σταθώ πάνω στο σανίδι, αφού κατεβαίναμε μόνο όταν είχε αέρα (παρακολουθώντας την πρόγνωση για τους αγρότες στην ΕΡΤ1) και λίγες φορές το χρόνο. Τότε έκανα και άλλα σπορ (windsurf, snowboard) και το surf δεν με είχε τραβήξει τόσο πολύ αρχικά. Όταν κατάφερα να πάρω κύμα τελικά, στις αρχές του 2000, άρχισα να το επιδιώκω όλο και περισσότερο. Κάπως έτσι προέκυψε και το πρώτο ταξίδι στο Περού, όπου μείναμε ενάμιση μήνα, με πολύ δυνατή παρέα. Από εκεί και πέρα σταμάτησαν όλα τα άλλα και κυνηγούσα όσο πιο πολλά συστήματα μπορούσα, με την παρέα μου φυσικά. Για να απαντήσω στην ερώτηση, surf κάνω περίπου δώδεκα χρόνια. Τα υπόλοιπα ήταν εξερευνητικά.

Τι σου χαρίζει η ενασχόλησή σου με το surf;
Μου χαρίζει την επιθυμία για να γυμναστώ, την εμπειρία των ταξιδιών και, το πιο βασικό από όλα, γερές βάσεις φιλίας.

Μπορείς να θυμηθείς κάποια surf-εμπειρία ως την καλύτερη μέχρι τώρα;
Η πιο δυνατή μου εμπειρία μέχρι στιγμής δεν είναι άλλη από το πρώτο μου μεγάλο κύμα, στα Flameballs, ένα spot ανοιχτά του Anakao της Μαδαγασκάρης, όπου το κύμα έσκαγε πάνω σε μια ξέρα κα μας πήγαν ντόπιοι με αυτοσχέδιες βάρκες. Ένα spot με περίπου 8 πόδια κύμα, τέσσερα με πέντε κύματα το σετ, και tube από το πρώτο section. Στην αρχή φοβήθηκα και είπα να μην μπω και να κάτσω στη βάρκα. Στο δεκάλεπτο το μετάνιωσα και μπήκα. Κάθισα δίπλα στον Παύλο Χειλαδάκη. Ήρθε το πρώτο σετ και κάνοντας paddling για να δω πώς είναι, κατάλαβα ότι ήμουν στο ιδανικό σημείο, συνέχισα και μπήκα. Το κύμα απλά δίπλωσε από πάνω μου, ενώ για πρώτη φορά πήγαινα τόσο γρήγορα πάνω σε κύμα που ένιωθα το leash στο πίσω μου πόδι να τεντώνει και να αναπηδά, ενώ μπροστά μου έβλεπα ένα μεγάλο τοίχο από νερό και άκουγα πίσω μου έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Αφού έβγαλα αυτό το κύμα, πήρα θάρρος και μπήκα σε άλλα πέντε παρόμοια, ενώ σιγά σιγά πλησίαζα στο πρώτο section. Στο έκτο κύμα δεν τα κατάφερα και έπεσα μαζί με το lip, όπου με πήγε αρκετά βαθιά, χτυπώντας με πάνω στην ξέρα και κόβοντας το πόδι μου. Έκατσα εκεί περίπου δεκαπέντε λεπτά προσπαθώντας να βγω από το middle section, και αφού βγήκα ανέβηκα στη βάρκα. Αυτή ήταν μια από τις καλύτερες μου εμπειρίες και σε κύμα και σε wipe out. Τέλος, αυτό που έμαθα από τον Duncan, τον guide μας στο ταξίδι, είναι ότι μια μεγάλη μέρα πρέπει να ξεκινάει με ένα μεγάλο κύμα ή ένα μεγάλο wipe out.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τη σωστή επιλογή στολής;
Η σωστή επιλογή της στολής έχει να κάνει αρχικά με το μέγεθος. Θα πρέπει να ακολουθείται το sizing chart της κάθε εταιρείας και αμέσως μετά η δοκιμή της, μαζί με κάποιον που γνωρίζει τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης στολής και είναι καλά ενημερωμένος. Από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το πιο σημαντικό είναι ιδιαίτερα για τις χειμερινές στολές, η επένδυση τύπου “fleece”, η οποία αυξάνει την απόδοση του χρόνου θερμότητας, δεν απορροφά νερό και στεγνώνει αρκετά γρήγορα. Επίσης, η ελαστικότητα της στολής είναι ένα βασικότατο κριτήριο για την επιλογή της. Οι υπερβολικά ελαστικές στολές επιτρέπουν νερό να μπαίνει από τα άκρα, περισσότερο από αυτό που μπορεί το σώμα μας να ζεστάνει, με αποτέλεσμα να κρυώσουμε γρήγορα. Τα πιο λεπτομερή τεχνικά κριτήρια, πέραν του μεγέθους και της εσωτερικής επένδυσης, έχουν να κάνουν με θερμοκολλημένες ραφές (ιδανικά με το ίδιο υλικό που είναι φτιαγμένη η υπόλοιπη στολή για να υπάρχει ενιαίο stretch), με ραφές που δεν ξετρύπανε το υλικό (blind stiches) για να μην μπαίνει ή βγαίνει το νερό από αυτές, με τον αριθμό των ραφών (όσο πιο πολλές ραφές λιγότερη ελαστικότητα και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, όσο λιγότερες ραφές περισσότερη ελαστικότητα λιγότερη αντοχή στο χρόνο), και άλλα, τα οποία λίγο ως πολύ, όλες οι εταιρείες έχουν σαν standard στην κατασκευή των στολών που κυμαίνονται στα 300€. Τέλος, το κριτήριο επιλογής του πάχους της στολής κυμαίνεται από χώρα σε χώρα. Για την Ελλάδα, μία στολή 4/3 είναι μία σωστή επιλογή για την περίοδο του χειμώνα, αφού φορώντας παπουτσάκια και κουκούλα μπορούμε να την ενισχύσουμε περισσότερο για χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η επιλογή για άνοιξη και φθινόπωρο είναι αρκετά προσωπική. Μία καλή επιλογή για εμένα είναι μία στολή 2 χιλιοστών μακρύ πόδι κοντό χέρι και για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού vest, ώστε να μην γδέρνομαι αλλά και να μην κρυώνω, ιδίως στα απογευματινά session.

Τι κάνει τον εξοπλισμό της Vissla να ξεχωρίζει;
Η Vissla έχει επιλέξει να βγάλει στολές με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά σαν standard. Θεωρεί ότι είναι τα απαραίτητα για να μπορείς να απολαύσεις το surf και έχει δώσει μεγάλη σημασία στη σωστή ελαστικότητα και στην εφαρμογή. Δίνει σημασία στα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιεί ιαπωνικά neoprene που δεν έχουν βάση το πετρέλαιο. Προσπαθεί να τις κάνει εμφανισιακά όσο πιο λιτές γίνεται, κυρίως μονόχρωμες, χωρίς έντονα χρώματα, με διακριτικό το λογότυπό της, αλλά και σε κάποια μοντέλα χωρίς καθόλου λογότυπο.