Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον Βασίλη από την Ικαρία -είναι ένας από τους υπεύθυνους του Ikaria Surf School– αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που μπορεί να πετύχεις οπουδήποτε έχει κύμα. Από την Πελοπόννησο και την Κρήτη, μέχρι την Πρέβεζα και την Εύβοια. Όταν βέβαια, δεν ταξιδεύει στο εξωτερικό, σε μέρη όπως το Μπαλί, η Πορτογαλία, οι Μαλδίβες, οι Κανάριοι Νήσοι, το Μεξικό, κ.α.

«Έκανα τις πρώτες μου προσπάθειες να μάθω surf στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ικαρία τα καλοκαίρια και στις παραλίες της Αττικής τους χειμώνες», λέει ο ίδιος. Η αγάπη του για τη θάλασσα και το surf τον οδήγησαν στην Αγγλία, όπου πήρε το δίπλωμα του surf instructor. Έτσι, από το 2010 εργάζεται ως εκπαιδευτής. Έχει δουλέψει στη Fuerteventura στα Κανάρια Νησιά και στο Μεξικό, αλλά πλέον τα καλοκαίρια η βάση του είναι στην Ικαρία.

Τι είναι αυτό που κάνει το surf ξεχωριστό για σένα.
Η επαφή με τη θάλασσα (υγρό στοιχείο) και το γεγονός ότι γίνεσαι ένα με τη φύση!

Πες μου την καλύτερη και χειρότερη surf-εμπειρία που έχεις ζήσει.
Δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω κάποια ως καλύτερη εμπειρία. Αυτό που μπορώ να πω όμως, είναι ότι κάθε φορά που καταφέρνω να μπαίνω στο tube αποτελεί ό,τι καλύτερο μπορώ να ζω και να αισθάνομαι εκείνη τη στιγμή. Χειρότερες θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τις στιγμές που δεν μπορείς να κοντρολάρεις και νιώθεις αβοήθητος, κάτι που συμβαίνει πολλές φορές στη θάλασσα, συνήθως και με την έλλειψη οξυγόνου.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου surf spots στην Ελλάδα και γιατί;
Αγαπημένο spot στην Ελλάδα για καλοκαίρι θα έλεγα την Ικαρία, λόγω των κυμάτων που είναι ιδανικά για surfers κάθε επιπέδου. Για το χειμώνα, θα ξεχώριζα την παραλία του Λαγκούβαρδου στην Πελοπόννησο, λόγω της δύναμης των κυμάτων και του σχήματος τους, που πολλές φορές δημιουργούν tubes.

Τι σου αρέσει περισσότερο δουλεύοντας ως surf instructor;
Μου αρέσει κυρίως η επαφή με τον κόσμο που θέλει να μάθει το σπορ που αγαπώ και την ευκαιρία που μου δίνεται να τους βοηθήσω να μάθουν τα βασικά και να γίνουν καλύτεροι σε αυτό!

Γιατί κάποιος να επιλέξει το surf ως σπορ και ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους ξεκινούν τώρα;
Το surf, εκτός από ένα θαλάσσιο σπορ, είναι τρόπος ζωής λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Δηλαδή, για να το εξασκήσεις πρέπει να βρίσκεις συνεχώς κατάλληλες συνθήκες και να είσαι πάντα έτοιμος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πάντα να διατηρείς καλή φυσική κατάσταση και να παρακολουθείς τον καιρό. Αυτή η διαδικασία σε βάζει άμεσα σε θέση να σέβεσαι τη φύση και τον ίδιο σου τον εαυτό.

Photo credits: Aris Paterakis, Costas Miamis