Περνάς ώρες ψάχνοντας στο διαδίκτυο και στα surf shops για να βρεις την τέλεια σανίδα για σένα  -διαστάσεις, λίτρα, σχήμα- και είσαι τουλάχιστον ευτυχισμένος και ενθουσιασμένος όταν κρατάς στα χέρια σου το νέο σου απόκτημα. Τι κάνεις όμως για αυτή, αφού την αγοράσεις, ώστε να τη διατηρήσεις σε καλή κατάσταση και της δώσεις μεγαλύτερη διάρκεια ζωής;
Οι σανίδες είναι αρκετά εύθραυστες, αν λάβουμε υπόψη την “κακοποίηση” που υφίστανται. Εξάλλου, πρόκειται για ένα πυρήνα από αφρό, που συνήθως υποστηρίζεται από ένα stringer και τυλίγεται από ένα στρώμα υαλοβάμβακα και ρητίνης, λεπτό όπως ένα φύλλο χαρτιού. Τα υλικά κατασκευής παίζουν ρόλο, αφού για παράδειγμα μία σανίδα από πολυουρεθάνιο και πολυεστέρα είναι λιγότερο ανθεκτική από μία εποξική. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος που φροντίζεις εσύ τη σανίδα σου. Όχι μόνο για να απολαμβάνεις ο ίδιος το μέγιστο που μπορεί να σου δώσει, αλλά και σε περίπτωση που θέλεις μελλοντικά να την πουλήσεις.

Photo credits: Semente Surfboards, LineUp SurfShop

Αποθήκευσε με ασφάλεια τη σανίδα σε δροσερό μέρος
Το φυσικό περιβάλλον μιας σανίδας είναι η θάλασσα, το οποίο συνεπάγεται έκθεση στον ήλιο, τριβή στην άμμο ή ακόμη και στα βράχια. Οι σύγχρονες σανίδες είναι σαφώς πιο ανθεκτικές, ωστόσο εξακολουθούν να είναι ευαίσθητες, ειδικά στην υπερέκθεση στον ήλιο. Η θερμότητα και το φως του ήλιου μπορεί να είναι μία από τις κύριες αιτίες που μπορούν να βλάψουν μια σανίδα. Αν αποθηκεύεις τη σανίδα σου σε ένα υπόστεγο, γκαράζ ή δωμάτιο, φρόντισε να είναι ένα δροσερό μέρος. Μην την ακουμπάς κάθετα σε ένα τοίχο, γιατί είναι πολύ εύκολο να πέσει. Προτίμησε μια γωνία. Ακόμη καλύτερα, τοποθέτησέ τη σε ένα ράφι, χωρίς βέβαια να ακουμπάς επάνω ή κοντά βαριά αντικείμενα, που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές. Τέλος, απέφυγε να την αφήνεις για ώρες μέσα σε αυτοκίνητο που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.

Χρησιμοποίησε την ειδική τσάντα
Ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις, το οποίο θα δώσει στη σανίδα έξτρα προστασία, είναι η αποθήκευση, αλλά κυρίως η μεταφορά της σε μια ειδική τσάντα (5-10mm), που θα τη γλυτώσει από χτυπήματα και φθορές, π.χ. κατά τη διαδικασία φόρτωσης στο αυτοκίνητο, στο δρόμο προς την παραλία, κτλ. Είναι, επίσης, απαραίτητη όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο.

 

Φρόντισε τη σανίδα σου
Η διάρκεια ζωής της σανίδας μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν εφαρμόζεις μερικά απλά πράγματα, όπως να την πλένεις μετά από κάθε session με γλυκό ​​νερό, καθώς το αλάτι της θάλασσας έχει διαβρωτική δράση και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί το fiberglass. Επίσης, φρόντισε να απομακρύνεις το κερί κατά διαστήματα, ώστε να ελέγχεις αν υπάρχουν και εκεί τυχόν φθορές.

Photo credits: Vissla, Line Up Surf Shop

Να είσαι ευγενικός με τη σανίδα σου
Μην διασχίζεις ολόκληρη την παραλία σέρνοντας τη σανίδα και τα φινάκια στην άμμο. Όχι μόνο φθείρονται, αλλά υπάρχει περίπτωση να χάσεις ένα φινάκι στην πορεία. Επίσης, όταν είσαι μέσα στο νερό, να έχεις πάντα το leash δεμένο στο πόδι σου. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να χάσεις τη σανίδα σου ή να χτυπήσει σε βράχια ή ακόμη κάποιον άλλο surfer ή λουόμενο. Όσο για το μήκος του leash, αυτό δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει φθορά στο πίσω μέρος της σανίδας. Το σωστό μήκος του leash είναι περίπου όσο το μήκος της σανίδας. Αν είσαι αρχάριος στο surf, το leash θα πρέπει να είναι περίπου 30cm μακρύτερο από τη σανίδα, διαφορετικά, τα επιπλέον 15cm αρκούν για να έχεις τον έλεγχο της σανίδας.

Επιδιόρθωσε τις φθορές
Στο surf είναι πολύ πιθανό να χτυπήσεις τη σανίδα σου είτε σε ένα βράχο, είτε στην ξηρά, ακόμη και με κάποια άλλη σανίδα μέσα στο νερό. Αν, λοιπόν, προκληθεί κάποιο σοβαρό χτύπημα, πρέπει να επισκευάσεις τη σανίδα άμεσα. Και αυτό γιατί, αν μπει νερό στο εσωτερικό της, μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα, όπως αποκόλληση, απώλεια απόδοσης, κλπ. Παρόλο που στο εμπόριο υπάρχουν kit επισκευής, είναι καλύτερο να εμπιστευθείς κάποιον ειδικό για αυτό.