Ο Ισίδωρος κατάγεται από την Ικαρία, ίσως γι’ αυτό είναι πάντα γελαστός, αισιόδοξος, φιλόξενος και ιδιαίτερα αγαπητός, χαρακτηριστικά για τα οποία διακρίνονται οι ντόπιοι. «Η πρώτη μου επαφή με το surf  ήταν πριν δέκα χρόνια», σχολιάζει ο ίδιος, «αλλά αποκλειστικά αφιερωμένος σε αυτό είμαι τα τελευταία οκτώ χρόνια και εργάζομαι ως εκπαιδευτής εδώ και πέντε χρόνια». Που αλλού; Φυσικά στη διάσημη, πλέον, παραλία της Μεσακτής εκεί όπου από παιδί έπαιζε με τα κύματα.

Photo credit: Άρης Πατεράκης

Πως προέκυψε το Ikaria Surf School;
Παρότι που με τον συνεργάτη μου, Βασίλη Μίσσα, βγάλαμε το δίπλωμα του εκπαιδευτή surf πριν έξι χρόνια, με σκοπό να εργαζόμαστε στο εξωτερικό, από την αρχή υπήρχε η ιδέα να κάνουμε το δικό μας surf school στην Ελλάδα. Το 2011 άνοιξα την πρώτη σχολή του νησιού, η οποία λειτούργησε για δύο χρόνια. Αφού έμεινε κλειστή το 2013, αποφασίσαμε ένα χρόνο μετά με τον Βασίλη να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που τόσο θέλαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε το surf coaching. Μια δική μας σχολή!

Τι είναι αυτό που κάνει το surf ξεχωριστό για σένα;
Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις ένα συναίσθημα με λόγια, εδώ ισχύει ξεκάθαρα η φράση: only a surfer knows the feeling. Αν θα μπορούσα να πω τι με ιντριγκάρει όμως σε αυτό το άθλημα, θα έλεγα η πολυμορφικότητά του. Είναι ένα άθλημα που σου επιτρέπει να ταξιδεύεις, αλλά και να δεθείς με τον τόπο σου. Απαιτεί τόσο χαλαρότητα για να συντονιστείς με τα στοιχεία της φύσης, όσο και πειθαρχία για να εξελιχθείς. Είναι άθλημα που θα περάσεις τέλεια με την παρέα σου, αλλά το ίδιο όμορφα και όταν το ασκείς μοναχικά.

Πες μου την καλύτερη ή χειρότερη surf-εμπειρία που έχεις ζήσει. 
Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια εμπειρία, ούτε καλή ούτε κακή. Πάντα θα μου συνθέτουν μία πανέμορφη εμπειρία οι παράγοντες: όμορφος τόπος, ποιοτικό κύμα, καλή παρέα, και ευτυχώς έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες στιγμές με το surf. Στον αντίποδα, άσχημες εμπειρίες θα χαρακτήριζα στο surf οποτεδήποτε γίνομαι μάρτυρας έλλειψης σεβασμού μέσα στο νερό.

Photo credit: Μάκης Κατωπόδης

Ποια είναι τα αγαπημένα σου surf spots στην Ελλάδα και γιατί;
Κάθε surf spot ανάλογα και με τις συνθήκες, μου έχει χαρίσει το καθένα ξεχωριστά πολύ όμορφες στιγμές. Για αυτό και ποτέ δεν μπορώ ποτέ να επιλέξω ένα και να πω ότι αυτό είναι το καλύτερο για τον τάδε λόγο. Αν έπρεπε να πω κάποιο, θα έλεγα την Ικαρία γιατί κατάγομαι από εκεί. Σε όλα τα αθλήματα είναι πάντα ξεχωριστό να παίζεις “εντός έδρας”.

Τι σου αρέσει περισσότερο δουλεύοντας ως surf instructor;
Σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι έκανα το χόμπι μου δουλειά. Όταν είσαι surf instructor κάνουν όλοι surf εκτός από σένα. Από εκεί και πέρα, από όλα τα επαγγέλματα εκμάθησης που μπορώ να σκεφτώ, στο surf έχεις σαν δάσκαλος την πιο άμεση επιβεβαίωση του πόση χαρά μπορείς να δώσεις στον άλλον με αυτό που τον δίδαξες. Φτάνει να πετύχεις να καταφέρει ο μαθητής να σηκωθεί σε ένα κύμα ή να κάνει μια καινούρια τεχνική και αμέσως τον έχεις κάνει τον πιο χαρούμενο άνθρωπο στη γη.

Γιατί κάποιος να επιλέξει το surf ως σπορ και ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους ξεκινούν τώρα;
Οι λόγοι για να επιλέξει κάποιος το surf είναι πολλοί. Αθλητικά αν το δεις, γυμνάζει το σώμα πάρα πολύ αρμονικά και σίγουρα έχει να σου προσφέρει έντονες στιγμές. Επίσης, το surf έχει πίσω του μία κουλτούρα και έναν τρόπο ζωής που αν καταφέρεις να τα εντάξεις στην καθημερινότητα σου, μπορείς να αναβαθμίσεις την ποιότητα ζωής σου κατά πολύ. Σαν συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω, είναι ότι το surf είναι εθιστικό, με όλη την επιστημονική σημασία του όρου εθισμός. Σαν οτιδήποτε εθιστικό, είναι πολύ εύκολο να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας σου εάν δεν προσέξεις. Οπότε, η συμβουλή μου θα είναι σεβασμός προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς τον εαυτό σου αρχικά και προς τη φύση και τους ανθρώπους στη συνέχεια. Στην τελική, σκοπός του surf είναι να χαμογελάμε.