Η Μαρία ασχολείται πολλά χρόνια με το surf, όχι μόνο από χόμπι, αλλά και ως surf instructor. Έχει δουλέψει στην Πορτογαλία, ενώ πλέον μπορείς να την συναντήσεις να κάνει μαθήματα στις παραλίες της Αττικής ή να την ακολουθήσεις σε κάποιο από τα surf camps που διοργανώνει σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Λαγκούβαρδος – Photo credit: Δημήτρης Αρώνης

Ποια είναι η σχέση σου με το surf;
Ξεκίνησα surf το 1999 στην Ελλάδα. Τον επόμενο χρόνο πήγα πρώτη φορά surf trip στην Πορτογαλία για να μάθω καλύτερα. Τελικά, κατέληξα να κάνω σεζόν εκεί για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Απ’ ό,τι φαίνεται δεν μάθαινα με τίποτα (γέλια)! Πήρα το δίπλωμα του surf instructor στη Λισαβόνα και δούλεψα τέσσερα χρόνια στο International Surf School στο Σάγκρες. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τη σχολή εκεί και με μία φίλη μου από την Ελλάδα, ιδρύσαμε το πρώτο surf camp για Έλληνες, ένα project που ονομάσαμε Surfing Portugal. Λειτούργησε τέσσερα χρόνια και φιλοξένησε πολλούς γνωστούς και άγνωστους, που πάντα κατέληγαν φίλοι μεταξύ τους και μαζί μας! Παράλληλα, στο διάστημα αυτό, παρακολούθησα πολλούς διεθνείς αγώνες σαν ανταποκρίτρια για διάφορα έντυπα, έλαβα μέρος στο πορτογαλικό πρωτάθλημα surf που ήταν open και για ξένους, ταξίδεψα σε αρκετά μέρη και γενικά ζούσα και ανέπνεα surf. Το 2009 επέστρεψα μόνιμα στην Ελλάδα και ξεκίνησα να κάνω μαθήματα στην Αθήνα. Από το 2011 μέχρι σήμερα εργάζομαι και στη Billabong. Αν και από πολύ μικρή είχα επαφή με τον αθλητισμό και τα board sports, οι σπουδές μου ήταν πάνω στη μουσική και το πιάνο, που ξεκίνησα από 5 χρονών.

Τι είναι αυτό που κάνει το surf ξεχωριστό για σένα;
Η ευκαιρία που μου δίνει να έρχομαι σε επαφή με τη φύση και ειδικά το νερό, το κίνητρο για να ταξιδεύω και η χαρά να μοιράζομαι αυτό που αγαπώ με άλλους που νιώθουν το ίδιο. Το surf είναι κάτι πολύ άμεσο και σου δίνει φοβερή ενέργεια.

Πες μου την καλύτερη ή πιο περίεργη surf-εμπειρία που έχεις ζήσει.
Η πιο περίεργη που έχω ζήσει, δεν είναι δική μου ακριβώς. Ήταν όταν ένας από τους μαθητές στο surf school έσπασε το δάχτυλό του προσπαθώντας να βάλει τη στολή την πρώτη μέρα. Πόσο γκαντεμιά! Η καλύτερη είναι οn the way, το νιώθω!

Ποια είναι τα αγαπημένα σου surf spots στην Ελλάδα και γιατί;
Η Βουλιαγμένη, γιατί είναι το home break μου. Το reef στην Πάργα παραμένει από τα αγαπημένα μου, αν και έχω πολύ καιρό να το επισκεφτώ. Επίσης, το Καλό Νερό στην Πελοπόννησο και οι Καλύβες στην Κρήτη. Έχω αρκετά  αγαπημένα spots, γιατί έχω κάνει ωραία sessions και έχω περάσει τέλεια σε αυτά.

Βάρκιζα – Photo credit: Νικόλας Τσακρής

Τι σου αρέσει περισσότερο δουλεύοντας ως surf instructor;
Ότι το ξαναζώ όλο από την αρχή, χωρίς την ταλαιπωρία! Αυτή την αφήνω στους μαθητές μου (γέλια)… Όχι, η αλήθεια είναι ότι μου δίνει μεγάλη χαρά να προσφέρω κάτι κι εγώ από όλα όσα μου έχει δώσει το surf όλα αυτά τα χρόνια και να νιώθω ότι υπάρχει ανταπόκριση.

Γιατί κάποιος να επιλέξει το surf ως σπορ και ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους ξεκινούν τώρα;
Καταρχήν, σε όσους το επιλέξουν να τους προειδοποιήσω ότι είναι εθιστικό! Μπορεί να την πατήσουν όπως εγώ και να τα παρατήσουν όλα, «γεια σας». Είναι μαγικό το surf. Σε κάνει λίγο καλύτερο άνθρωπο. Η συμβουλή μου: σωστό σανίδι, καλή στολή αν είναι χειμώνας, ωραία παρέα και αν θες να γλυτώσεις κόπο και χρόνο και να γίνουν όλα λίγο πιο εύκολα και με ασφάλεια, ένας έμπειρος δάσκαλος θα βοηθήσει σίγουρα.

 

Πρόσφατα παραβρέθηκες στον πρώτο επίσημο Ελληνικό αγώνα surf που διοργάνωσε η HSSA, ως μέλος της κριτικής επιτροπής. Ποια είναι η διαδικασία της πιστοποίησης;
Η διαδικασία της πιστοποίησης έγινε στο πλαίσιο της διοργάνωσης σεμιναρίου κριτών από την ISA και τους επίσημους εκπροσώπους της στην Ελλάδα, πριν περίπου δύο χρόνια. Είχε διάρκεια μία ημέρα και ήμασταν γύρω στα είκοσι άτομα. Μέσω οπτικοακουστικού υλικού μας δόθηκαν όλες οι πληροφορίες για κανονισμούς, τη διοργάνωση και το στήσιμο ενός αγώνα surf, αλλά και για τα προσόντα που χρειάζεται να έχει κάποιος ως κριτής. Ήταν μια ενδιαφέρουσα διαδικασία, αν και το πιο σημαντικό είναι οι ώρες πρακτικής που ακολουθούν όπου σε κάθε αγώνα αποκτάς και μεγαλύτερη εμπειρία.

Ποια ήταν η εμπειρία σου από τη διοργάνωση του 1st HSSA National Surf Tour 2018; Γιατί πιστεύεις ότι δεν υπάρχει γυναικεία παρουσία στο αγωνιστικό surf;
Ήταν μία ωραία εμπειρία για μένα και ευχαριστώ την HSSA για την πρόσκληση. Πιστεύω ότι ήταν μία πολύ καλή πρώτη προσπάθεια και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι αγώνες από δω και στο εξής, γιατί το κομμάτι του αγωνιστικού surf εκτός από το θέαμα που προσφέρει, δίνει κίνητρο να ανέβει το επίπεδο και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το άθλημα.
Όσον αφορά τη γυναικεία παρουσία, την παρακολουθώ γενικά και βλέπω ότι όλο και περισσότερα κορίτσια ασχολούνται πιο εντατικά. Το επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με πριν από κάποια χρόνια και σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε και γυναίκες στον επόμενο αγώνα, κάτι για το οποίο θα προσπαθήσω να συμβάλλω και εγώ για να πραγματοποιηθεί. Νομίζω πως αν υπάρχει ενημέρωση και καταλάβει ο κόσμος ότι, όπως σε όλα τα αθλήματα, δεν χρειάζεται να είσαι πάρα πολύ καλός για να λάβεις μέρος σε ένα αγώνα και ότι όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν, θα έχουμε γυναικείες συμμετοχές και μάλιστα αρκετές.