Γεννημένος το 1958 στο West Hartford Connecticut, ο Nick ξεκίνησε να σερφάρει στην Καλιφόρνια σε ηλικία 15 ετών. Το 1978 ταξίδεψε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία, την οποία ερωτεύτηκε και ένα χρόνο αργότερα εγκαταστάθηκε εκεί μόνιμα. Μαζί με τον Nuno Jonet, ο Nick άρχισε να κατασκευάζει skateboards στη Λισαβόνα. Το 1980 μετακόμισε στην Costa da Caparica και σε συνεργασία με τον António Pereira Caldas δημιούργησαν ένα από τα πρώτα εργοστάσια σανίδων του surf, το Lipsticks Surfboards.

Το 1982 ο Nick και ο καλός του φίλος Miguel Katzenstein κατευθύνθηκαν βόρεια, προς την Ericeira, με σκοπό να δημιουργήσουν μια νέα μάρκα στην αγορά των σανίδων surf. Επέλεξαν το όνομα Semente, που σημαίνει σπόρος στα πορτογαλικά, καθώς το όραμά τους ήταν να φυτεύσουν ένα νέο σπόρο και να τον καλλιεργήσουν ώστε να δουν αργότερα τους καρπούς του. Και αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η επιλογή της Ericeira έγινε λόγω του ότι θεωρείται από πολλούς η Μέκκα του surf στην Πορτογαλία.

Nic Uricchio – Best Shaper Award

Η ποιότητα των κυμάτων και η συνεχής επαφή με εξαιρετικούς surfers και shapers όλα αυτά τα χρόνια, διαμόρφωσαν τις κατασκευαστικές ικανότητες του Nick. Η δική του εμπειρία στο surfing και οι παρατηρήσεις μιας ομάδας άλλων surfers, συνέβαλαν ώστε η Semente να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των φίλων του surf εδώ και χρόνια. Ο ίδιος έχει συνεργαστεί με τους καλύτερους surfers στην Πορτογαλία. Ο κατάλογος των εθνικών πρωταθλητών είναι μακρύς, ενώ σημαντικές είναι και οι διακρίσεις σε διοργανώσεις όπως τα World Junior Tour, World Qualifying Series και WCT. Το 2015 ο Nick ψηφίστηκε shaper της χρονιάς στα πρώτα βραβεία Golden Globes of Surfing που διοργανώθηκαν στην Πορτογαλία.

Η Semente Surfboards έχει συμπληρώσει 36 χρόνια ζωής. “Καμία μάρκα δεν μπορεί να σταθεί ή να αναπτυχθεί μόνη της. Χωρίς μία συμπαγή ομάδα συνεργατών, καλούς πελάτες και ταλαντούχους surfers που πιστεύουν σε μας, δεν θα είχαμε φτάσει μέχρι εδώ. Όλα τα παραπάνω μας ώθησαν να γινόμαστε όλο και καλύτεροι“, λέει ο Nick Uricchio.

Τι σημαίνει για σένα η δουλειά του shaper;
Σημαίνει τα πάντα. Είναι η ζωή μου από όταν ήμουν 21-22 ετών. Το ότι είμαι surfer και shaper, είναι όλα κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ. Πέρα του ότι είναι η δουλειά μου είναι για μένα μια μεγάλη αγάπη.

Ποια είναι η φιλοσοφία σου στη δημιουργία μιας σανίδας;
Αν δεν είσαι ερωτευμένος με τις σανίδες και το surf δεν μπορείς να είσαι shaper. Είναι μια βρώμικη και κουραστική δουλειά. Αν δεν την αγαπάς πραγματικά, δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Χρειάζεται να κάνεις αυτή τη δουλειά με την καρδιά σου, με μεγάλη συγκέντρωση και πραγματικό ενδιαφέρον για να φτιάξεις μερικές όμορφες σανίδες.

Πες μας ένα από τα χαρακτηριστικά το οποίο ξεχωρίζεις στις σανίδες που φτιάχνεις.
Όλα παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια σανίδα του surf. Δεν μπορώ πραγματικά να ξεχωρίσω ένα συγκεκριμένο. Είναι ένα σύνολο πραγμάτων και όλα είναι μέρος του τελικού αποτελέσματος. Πρέπει να αγαπάς ό,τι κάνεις και να βάλεις όλα τα κομμάτια μαζί. Νομίζω ότι είναι πολύ καλός shaper κάποιος που έχει μελετήσει όλες τις μικρές λεπτομέρειες και τις έχει συνδυάσει σωστά όλες μαζί.

Ποια τμήματα μιας σανίδας καθορίζουν την απόδοσή της;
Όλα. Το περίγραμμα, το rocker, η κατανομή των λίτρων, το bottom concave, ο τύπος της ουράς και το είδος των rails. Καθένα παίζει το ρόλο του.

Τι έχει αλλάξει στην κατασκευή των σανίδων στο πέρασμα των χρόνων;
Πολλές νέες τεχνολογίες, νέα υλικά όπως εποξικά, διαφορετικές δομές fiberglass, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι τρίβουν τα blanks, ο τρόπος με τον οποίο κάνουν το shaping. Πλέον χρησιμοποιούνται μηχανήματα, οπότε υπάρχουν πολλές αλλαγές στον κλάδο. Yπάρχει εξέλιξη και πιο σωστή χρήση τόσο υλικών όσο και κατασκευαστικών μέσων.

Ποιες είναι οι διαφορές μιας χειροποίητης σανίδας και μίας που έχει κατασκευαστεί με τη βοήθεια μηχανήματος;
Η διαφορά είναι μεγάλη. Η χρήση μηχανήματος βάζει τέλος σε όλη την εργασία και τον κόπο που κάναμε παλιότερα. Προσωπικά φτιάχνω χειροποίητες σανίδες τα τελευταία 25 χρόνια. Όλη η δουλειά αυτών των χρόνων είναι για μένα σίγουρα μια θετική εμπειρία. Όποιος κατασκεύαζε σανίδες με το χέρι και έχει περάσει πλέον στη χρήση μηχανημάτων, υπολογιστών και γενικά στη βοήθεια της τεχνολογίας, έχει τεράστιο πλεονέκτημα. Έχουμε δημιουργήσει για πολλά χρόνια μόνο με το χέρι και τώρα που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση μπορούμε να ετοιμάσουμε μια όμορφη σανίδα πολύ πιο γρήγορα και ο ενδιαφερόμενος να την αγοράσει ακόμη και online.

Τι σε εμπνέει όταν δημιουργείς νέα σχέδια ή σχήματα;
Νομίζω ότι βασίζομαι κυρίως σε ό,τι έχω δει και έχω ήδη κάνει. Είναι σαν ένα βήμα εξέλιξης για μένα. Ουσιαστικά βελτιώνω τα πράγματα. Όταν κάνω ένα εντελώς νέο σχέδιο είναι επειδή θέλω να φτιάξω μια σανίδα που θα σερφάρει καλύτερα σε μεγάλα ή μικρά κύματα ή επειδή θέλω να αλλάξω κάτι. Οι surfers και η ομάδα μας με εμπνέουν. Είναι πολύ σημαντικό να κάνω μία νέα σανίδα και να τη δοκιμάσω ο ίδιος και άλλοι surfers και να αισθανθούμε ότι είναι μια καλή σανίδα.

Τι κάνει τις σανίδες που σχεδιάζεις μοναδικές;
Είμαι αρκετά τυχερός που έχω μια πολύ καλή ομάδα και σπουδαίους φίλους που μοιράζονται μαζί μου τις εμπειρίες τους. Νομίζω ότι αυτό κάνει τις σανίδες μου μοναδικές. Επίσης, το ότι αγαπώ αυτό που κάνω και βάζω την καρδιά μου σε αυτό. Κάθε σανίδα που φτιάχνω είναι μοναδική, δεν είναι μέρος μιας μαζικής παραγωγής. Υπάρχει μια ιστορία, προσωπική πινελιά και χαρακτήρας σε κάθε μία. Τέλος, το φινίρισμα είναι πολύ σημαντικό για μένα.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που ψάχνει την τέλεια σανίδα;
Να μιλήσει με έναν καλό shaper. Να του δώσει όσο περισσότερες πληροφορίες, να είναι ειλικρινής για το επίπεδό του στο surf και βέβαια να γνωρίζει τι θέλει. Αν ο shaper είναι καλός και έμπειρος, θα μπορέσει να του προτείνει την ιδανική σανίδα. Ωστόσο, μια τέλεια σανίδα χρειάζεται μερικές φορές χρόνο για να φτάσει εκεί, μέχρι ο shaper και ο surfer να καταφέρουν να φτάσουν στο σημείο επικοινωνίας και συνεργασίας που θα τους οδηγήσει εκεί.

Πες μας μερικά πράγματα σχετικά με το νέο μοντέλο Bondo σε EPS.
Κάναμε πάνω από ένα χρόνο έρευνα και δοκιμή υλικών εποξικού EPS και ανθρακονημάτων με σχόλια από τους riders της ομάδας μας. Το μοντέλο Bondo, το οποίο κυκλοφόρησε στην αγορά πέρυσι το καλοκαίρι, επελέγη ως σημείο εκκίνησης για την εφαρμογή αυτών των υλικών. Δοκιμάσαμε αυτό το μοντέλο και ρυθμίσαμε όλες τις λεπτομέρειες πριν από την κυκλοφορία του. Τα αποτελέσματα των αγώνων των Vasco Ribeiro, Gony Zubizarreta και Marlon Lipke, όλα με νίκες φέτος στα εθνικά τουρνουά της MEO League και της Camilla Kemp που έφτασε σε αρκετούς τελικούς, είναι η απόδειξη ότι ο συνδυασμός του Bondo με την τεχνολογία EPS Epoxy carbon κερδίζει. Αυτά τα αποτελέσματα αντανακλούν όλα τα χαρακτηριστικά του μοντέλου όσον αφορά στη δύναμη, την ελαφρότητα και την ευελιξία που πηγαίνουν την αποτελεσματικότητα σε μικρά κύματα σε άλλο επίπεδο. Το Bondo είναι το σημείο εκκίνησης για να εκμεταλλευτούμε καλύτερα την τεχνολογία EPS με χρήση εποξικών και ανθρακονημάτων, αλλά αν ψάχνετε για οποιοδήποτε άλλο μοντέλο με αυτή την εφαρμογή, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Τι είδους σανίδα θα πρότεινες ειδικά για τις ελληνικές θάλασσες και τα κύματα;
Θα πρότεινα όλα τα μοντέλα για μικρό κύμα, όπως τα Bondo, Thug, Mega Thug, FLT, Catcher, Needful και Egg. Για αρχάριους θα πρότεινα ένα longboard ή το funboard μοντέλο μας Gunslinger.

Η εταιρεία Semente Surfboards εκπροσωπείται στην Ελλάδα από το LineUp Surfshop

Interview in English

Born in 1958 in West Hartford Connecticut, Nick started surfing in California at the age of 15. He travelled to Europe in 1978 at which time he fell in love with Portugal. In 1979 Nick returned to stay. Together with Nuno Jonet, Nick began constructing skateboards in Lisbon. In 1980 he moved to Costa da Caparica and with António Pereira Caldas originated one of the first surfboard factories Lipsticks Surfboards.

It was in 1982 that the two partners and founders, Miguel Katzenstein and Nick Uricchio, decided to create in Ericeira a new surfboard brand. Semente (means seed in Portuguese) was the chosen name, something that was intended to be planted, would grow and bear fruits in the future. And that dream became reality. Their location of choice (Ericeira) is what many consider as the surf Mecca of Portugal.

The quality of the waves and constant contact with excellent surfers and shapers through the years have tuned Nick’s shaping abilities. His own surfing and feed back from a solid team of surfers have enabled Semente to meet the demands of both national and travelling surfers for many years now. Nick has worked with the best surfers in Portugal throughout his career, the list of national champions is long and Semente surfboards have seen major results on their boards on the World junior tour, World qualifying series and WCT. In 2015 Nick was voted Shaper of the year at the first “Golden Globes of Surfing” in Portugal.

Semente Surfboards is celebrating its 36th anniversary. “No label can stand or grow alone. Without a solid work crew, good clients and talented surfers that believe in us we would never have come this far. All of them motivated us to be better and better. It has been a pleasure working with all of you, and I am looking forward to the years to come. Keep surfing.”

What being a surfboard shaper means to you?
It means everything to me. It’s been my life since 21/22 years old. Being a surfer and a shaper it’s all a piece of the puzzle. Besides being my job it’s what a love to do.

What’s your philosophy on surfboard building?
If you’re not in love with surfboards and surfing itself don’t do it. It’s a lot of dirty and tiring work. Unless you’re into it I don’t think it’s worth it. If you’re into it do it with a lot of heart and love. It needs a lot of concentration and self- interested in it to make some beautiful boards.

What is one of your favorite characteristics of your surfboards?
Everything plays a major part in a surfboard. I can’t really put in any one point. It’s a big package: the rocket, rail, curve, floatation… It all plays part of the finish product. You have to love everything you do and put all the pieces together. I think a great shaper is someone who have studied all the little details and put it all together.

What parts of the shape determine the performance of a surfboard?
Everything: outline, rocker, thickness distribution, concave, type of tail and what kind of rail. Each of them plays its part.

What has changed on surfboard building over the years?
A lot of new technologies, new materials like epoxy, different fiberglass structures, the way people sand and the way people shape. Machines came into play so there’s a lot of changes in the industry itself. The industry has evolved material and craftsmanship wise.

What are the differences between hand and machine shaping?
It’s a big difference. Machine knocks off all the physical labor of a surfboard that we used to have. I personally shaped 25 years by hand. I think all the hand shaping and the numbers I have around my head are a positive thing. Anyone who shaped for a longtime by hand and embraces the machinery, computers and all the technology is gonna take huge advantage of the machine shaping side of it. We’ve created for years and years by hand and now people pop out and we can do a beautiful board straight away and they can buy a finished board online.

What inspires you when you make new designs or shapes?
I think it’s mostly what I’ve seen and what I’ve done before that, it’s always a stepping stone. It’s all about refining things and making them a little bit better.  If I make a totally new design is because I start to think how I would like to make something to surf better in big or small waves or I want to change something. Surfers and our team inspire me. If I make a new board that I want to try and a surfer feels really good with it and then give it to another surfer and he also feels good. Surfers overall inspire our design.

What makes your shapes unique?
I’ve been fortunate enough to have a great team and great friends that give me a lot of feedback. I think that’s what makes the shape unique. I think it’s because I love what I do, I put my heart into it. Every board I make it’s important. It’s not like I’m mass producing surfboards. There’s still a lot of personality in our boards, a personal touch, a history and a growth behind them. Finishing is super important to me. I don’t leave a bad finished board on the factory.

What do you recommend for finding the perfect surfboard?
Speak to a good shaper. Make sure you’re talking to the right person. Be honest about your level of surfing, make sure you know what you want and where you’re gonna take it. Give as much information as you can to any shaper. If he’s a good and experienced shaper he can probably fit the board under your feet and get underneath to find the perfect surfboard. But perfect surfboards sometimes take a little time to get there, to figured it out until the shaper and the surfer make that connection and find what is gonna be the perfect one.

Tell us a few things about the launch of the Bondo model in EPS.
We spent more than a year researching and testing epoxy EPS material and carbon fiber layups with feedback from our team riders. The Bondo model, launched on the market last summer, was chosen as a starting point for the application of these materials. We tested this model and fine tuned all the details before our public release. The contest results of Vasco Ribeiro, Gony Zubizarreta and Marlon Lipke all with victories in the MEO League national circuit events this year and Camilla Kemp reaching several finals has been our proof that both the Bondo and EPS Epoxy carbon reinforced model are a winning combination. These results all reflect on the model characteristics in terms of strength, lightness and flexibility that raise its efficiency in small waves to another level. The Bondo is our starting point to get the best out of EPS, Epoxy, carbon fiber construction, but if you are looking for any of our other models with this application feel free to contact us.

What type of surfboard would you advice especially for the Greek seas and waves?
All of our small wave models: Bondo, Thug, Mega Thug, FLT, Catcher, Needful and Egg. Longboards or Gunslinger if you are looking for something for beginners.