Ο όρος pop up περιγράφει την κίνηση που κάνει ένας surfer για να σηκωθεί πάνω στη σανίδα από την πρόσθια θέση όπου κωπηλατεί. Η κίνηση του pop up είναι μία από τις πιο βασικές και μεγάλης σημασίας τεχνικές που καλείσαι να κάνεις κάθε φορά που μπαίνεις στο νερό. Το καλό με τη συγκεκριμένη κίνηση είναι ότι μπορείς να κάνεις εξάσκηση οπουδήποτε, από το πάτωμα που σπιτιού σου μέχρι την παραλία, ώστε να βοηθήσεις το σώμα σου να «απομνημονεύσει» την τεχνική, καθώς επίσης, να ενισχύσεις τη δύναμη των μυών των χεριών σου.

Θέση και ισορροπία
Πριν σταθείς για πρώτη φορά πάνω σε μια σανίδα, πρέπει να βρεις ποια είναι η στάση που σε βολεύει. Αν είσαι “regular” θα έχεις το δεξί πόδι στο πίσω μέρος της σανίδας, κοντά στην ουρά, και το αριστερό μπροστά, στο κέντρο της σανίδας. Αν είσαι “goofy” θα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξεις όταν ξαπλώνεις πάνω στη σανίδα είναι να ισορροπείς πάνω σε αυτή. Για να βρεις το σωστό σημείο, έχε στο νου σου τα εξής:

  • Περισσότερο βάρος στη μύτη της σανίδας θα αυξήσει την ταχύτητά της όταν πάρεις κύμα, ταυτόχρονα όμως και την πιθανότητα να βυθιστεί η μύτη στο νερό (άρα να μην πάρεις ποτέ αυτό το κύμα).
  • Περισσότερο βάρος στο πίσω μέρος θα σου δώσει καλύτερο έλεγχο και σταθερότητα, αλλά αν είσαι πολύ πίσω, δεν σε βοηθάει στο paddling και επίσης κάνει ακόμη πιο δύσκολο να μπεις στο κύμα.
  • Η ισορροπία κάπου ανάμεσα, θα σε βοηθήσει να κάνεις καλύτερο paddling και να διατηρήσεις την ταχύτητά σου.

Η τεχνική του pop up
Το κλειδί για να σταθείς στη σανίδα είναι ένα γρήγορο pop up. Η κίνηση μοιάζει με ένα εκρηκτικό, ελεγχόμενο push-up. Από πρόσθια θέση, με το στήθος ελαφρώς ανασηκωμένο, τα χέρια στα rails και τα πόδια κοντά στην ουρά της σανίδας, φέρνεις το μπροστινό πόδι περίπου ανάμεσα στα χέρια και ωθείς τη σανίδα με τα χέρια σου, ώστε να σηκωθείς στα πόδια σου με μια ομαλή κίνηση. Καλό είναι να μάθεις από την αρχή να σηκώνεσαι απευθείας και όχι να πηγαίνεις στα γόνατα, γιατί αυτό είναι μια συνήθεια που θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα στην πορεία. Αφού σηκωθείς, ίσως χρειαστεί να μετατοπίσεις το βάρος σου για να βρεις την τέλεια ισορροπία. Κράτα κεντραρισμένα τον κορμό και τα ισχία σου πάνω στη σανίδα, τα πόδια παράλληλα στο άνοιγμα των ώμων με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα και τα χέρια περίπου σε ορθή γωνία και στο ύψος των ώμων, για να σε βοηθήσουν στην ισορροπία αλλά και στην κατεύθυνση που θέλεις να δώσεις στη σανίδα. Μην ξεχνάς ότι το βλέμμα σου πρέπει να κοιτάζει μπροστά και όχι κάτω. Ρίξε περισσότερο βάρος στο πίσω πόδι για έλεγχο ή για να στρίψεις και περισσότερο βάρος στο μπροστινό πόδι για να αυξήσεις ταχύτητα.

Καλό είναι να επαναλάβεις πολλές φορές την κίνηση αυτή στην ξηρά, μέχρι να μπορέσεις να κάνεις είκοσι pop ups χωρίς διακοπή. Τότε θα μπορέσεις να την κάνεις πολύ πιο εύκολα στο νερό. Να θυμάσαι ότι το pop up είναι πολύ πιο δύσκολο όταν είσαι στη θάλασσα, καθώς η σανίδα δεν είναι τόσο σταθερή πάνω στο κινούμενο νερό.