Ξεκινώντας από το windsurf, όπως πολλοί ακόμη, ο Σταμάτης πέρασε λίγα χρόνια αργότερα στο surf, αφού πρώτα δοκίμασε να πάρει τα πρώτα κύματα στην Ικαρία. Ο ενθουσιασμός του ήταν τέτοιος, που πέρα από το να κάνει surfing, αποφάσισε να ασχοληθεί με την κατασκευή σανίδων. Κάπως έτσι προέκυψε η Quest Surfboards, χειροποίητες σανίδες που κατασκευάζονται 100% στην Ελλάδα, ακολουθώντας την παγκόσμια στροφή προς τις custom σανίδες και την τάση που υποστηρίζει τους τοπικούς shapers.

Πώς προέκυψε το surf στη ζωή σου και τι σε κέρδισε σ’ αυτό;
Ήταν από τα πράγματα που ανέκαθεν ήξερα πως κάποια στιγμή θα ασχοληθώ. Το 2000 ξεκίνησα να κάνω windsurf και πολύ σύντομα οι ανησυχίες μου άρχισαν να με φέρνουν όλο και πιο κοντά στο surf, «ελεύθερο» το λέγαμε τότε. Ώσπου το καλοκαίρι του 2006, αν θυμάμαι καλά, βρέθηκα στην Ικαρία και τότε ξεκίνησαν όλα. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ακόμα σχολή, παρά μόνο ένα μαγαζί που νοίκιαζε σανίδες, κανό κλπ. Νοίκιασα, λοιπόν, μια σανίδα και με τις λίγες γνώσεις μου ξεκίνησα να τσουλάω. Όπως καταλαβαίνεις, ο έρωτας ήρθε αμέσως! Οποιοσδήποτε έχει τσουλήσει έστω και μία φορά, ξέρει το συναίσθημα. Κατόπιν, μόλις επέστρεψα στην Αθήνα, πήγα αμέσως και αγόρασα εξοπλισμό. Από τότε δεν σταμάτησα ποτέ να είμαι στο νερό. Αυτό που με κέρδισε δεν περιγράφεται με λέξεις… Όπως είπα και πιο πριν, όποιος έχει τσουλήσει έστω και μια φορά ξέρει το συναίσθημα!

Μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια surf-εμπειρία ως την καλύτερη μέχρι τώρα;
Το surf είναι από τα αθλήματα που σε παρακινούν να ταξιδέψεις. Κάθε ταξίδι είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, αλλά πρέπει σίγουρα να ξεχωρίσω την επίσκεψη μου σε ένα world class spot, στη νήσο Nias, της Ινδονησίας. Τόσο το συγκεκριμένο κύμα, όσο και η συνολική εμπειρία που μου πρόσφερε η επαφή με τον τοπικό πολιτισμό, με κάνουν πολύ συχνά να το νοσταλγώ.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου spots στην Ελλάδα και γιατί;
Σίγουρα είμαι μεγάλος λάτρης της Πελοποννήσου και όχι αδικαιολόγητα. Μου αρέσει πολύ ο Λαγκούβαρδος, γιατί βγάζει κύμα γρήγορο και απότομο και το Καλό Νερό, γιατί μπορεί να δώσει εξαιρετικά ποιοτικές συνθήκες που καμιά φορά δεν θυμίζουν Ελλάδα. Επίσης, η παραλία Ζάγκα στην Κορώνη. Σε καλές μέρες δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μέρη του εξωτερικού.

Πώς και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την κατασκευή surf boards;
Πάντα μου άρεσε το κομμάτι των κατασκευών και η ενασχόληση μου με τη θάλασσα υπήρξε ένα εξαιρετικό ερέθισμα. Θυμάμαι το 2002 είχαμε αποπειραθεί με ένα φίλο να φτιάξουμε ένα σανίδι -με όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία- αλλά αυτή ήταν ουσιαστικά η αρχή. Από τότε υπήρχε καθημερινά στο μυαλό μου το ότι θα κατάφερνα κάποια στιγμή να κάνω μια ολοκληρωμένη σανίδα. Μετά από 3-4 χρόνια βιβλιογραφικής και φιλμογραφικής μελέτης, πήρα την απόφαση και αγόρασα τα υλικά. Από την πρώτη κιόλας απόπειρα βγήκε ένα πολύ αξιοπρεπές αποτέλεσμα, αλλά η βελτίωση ήρθε φυσικά με τον καιρό.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του αντικειμένου, ως προς την τεχνολογία μιας σανίδας, τις επιδόσεις που πρέπει να έχει ο surfer, κλπ; 
Όπως και σε κάθε άθλημα, ο εξοπλισμός πρέπει να είναι συμβατός με τις ιδιαιτερότητες του χρήστη για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο surf, το βάρος του αναβάτη καθορίζει κατά πολύ την επιλογή της σανίδας. Μετά ακολουθεί το πόσο καλός είναι, το ύψος του, η φυσική κατάσταση, το πού και πόσο θα κάνει surf και κάποιοι ακόμα παράγοντες, μέσα από τους οποίους προκύπτει η κατάλληλη «συνταγή». Οι τεχνολογίες κατασκευής δεν επηρεάζουν την επιλογή του σχήματος (shape) της σανίδας, ούτε τις διαστάσεις της, καθορίζουν όμως τη συμπεριφορά που θα έχει μέσα στο νερό. Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειώσω ότι όλες οι σανίδες που κατασκευάζω είναι 100% custom και φυσικά χειροποίητες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σανίδες σε στοκ και ότι κάθε πελάτης, ανάλογα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και σε συνεργασία/καθοδήγηση από εμένα, παίρνει μια σανίδα που είναι ιδανική για εκείνον και κατασκευάζεται από το μηδέν. Μπορούμε δηλαδή να παρέμβουμε στις διαστάσεις (μήκος/πλάτος/πάχος) ενός προτεινόμενου σχεδίου και να το προσαρμόσουμε ανάλογα. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με το αισθητικό κομμάτι της σανίδας, “sky’s the limit” που λέμε και στην Πελοπόννησο!

Ποια θεωρείς την καλύτερη στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία της Quest Surfboards;
Η Quest είναι ένα brand που ξεκίνησε -σχεδόν κυριολεκτικά- από την πίσω αυλή ενός σπιτιού. Όπως καταλαβαίνεις, η αναγνώριση και η αποδοχή της από το ελληνικό surf community ήταν δύσκολη. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται θεωρώ σε καλό δρόμο, αν κρίνω από το feedback που δίνει ο κόσμος. Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές, η οποία όμως επαναλαμβάνεται, προς δική μας ικανοποίηση, είναι όταν κάθε νέος ή παλιός πελάτης παίρνει μια καινούργια σανίδα και μετά το πρώτο session που την χρησιμοποιεί, επικοινωνεί μαζί μου για να εκφράσει τον ενθουσιασμό του.
Σίγουρα όμως, η πιο σημαντική στιγμή ως τώρα, ήταν όταν ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος δέχτηκε να γίνει rider της ομάδας, γιατί ήταν ουσιαστικά η πρώτη ένδειξη ότι γίνεται καλή δουλειά, μιας και κάποιος που ξέρει τόσο καλά το surf έδειξε να πιστεύει σε εμάς. Κατόπιν ακολούθησαν και άλλες συνεργασίες και οι πολύτιμες πληροφορίες που γεννήθηκαν βοήθησαν στη βελτίωση του προϊόντος με αποτέλεσμα να έρθει μια ακόμη καλή στιγμή για την Quest. Στη διάρκεια του τελευταίου Surf Art Festival, τα σχόλια και το ενδιαφέρον του κόσμου επιβράβευσαν την δουλειά που έχει γίνει τόσο καιρό και επιβεβαίωσαν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο!

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την επιλογή της σωστής σανίδας και τη συντήρησή της;
Ως προς την επιλογή, αν μιλάμε για αρχάριο, πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει τη γνώμη κάποιου που γνωρίζει πιο καλά, ενώ κάποιος πιο έμπειρος μπορεί να συμβουλευθεί έναν shaper. Προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα να βοηθώ φίλους να επιλέξουν σανίδα. Σίγουρα η δοκιμή είναι πάντα καλύτερη, οπότε θα συμβούλευα κάποιον, αν έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει έναν αριθμό από σανίδες πριν επιλέξει τι θα αγοράσει.
Στο κομμάτι της συντήρησης, σίγουρα ο σεβασμός προς τη σανίδα είναι μια καλή αρχή. Η χρήση θήκης και η αποφυγή της έκθεσής της στον ήλιο μπορούν, επίσης, να παρατείνουν σημαντικά τη ζωή μιας σανίδας. Αυτό βέβαια που θα έλεγα πάνω απ’ όλα, είναι πως ό,τι και να πάθει μια σανίδα, υπάρχουν αρκετοί έμπειροι άνθρωποι να την επισκευάσουν. Οπότε δεν χρειάζεται να φοβόμαστε να δοκιμάσουμε πράγματα στο νερό για να μην τις χαλάσουμε. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι να κάνουμε surf για να περάσουμε καλά και οι σανίδες είναι απλά το μέσον!