Ασχολείσαι με το surf τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν ακόμη βασικές κινήσεις που δεν μπορείς να βγάλεις στο νερό, όπως ένα cutback. Αν αναρωτιέσαι γιατί δεν καταφέρνεις να γίνεις καλύτερος και να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου, δες ποια είναι τα σημεία που θα πρέπει να προσέξεις.
Φρόντισε να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση. Δεν μπορείς να έχεις καλύτερες επιδόσεις στο surf αν δεν πιάνεις κύματα. Το να είσαι σε φόρμα θα σε βοηθήσει να έχεις περισσότερη αντοχή μέσα στο νερό, να μπορείς να πιάσεις περισσότερα κύματα και να έχεις μεγαλύτερη ικανότητα και περισσότερες πιθανότητες να κάνεις ένα καλό ride όταν πιάσεις το κύμα.
Προσπάθησε να περνάς χρόνο μέσα στο νερό. Ναι, δυστυχώς δεν έχεις τη δυνατότητα να έχεις κάθε μέρα κύμα και πολλές φορές οι επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις δεν σου επιτρέπουν να βρεθείς στο νερό, όταν υπάρχει κύμα. Αλλά, αν θέλεις να διατηρήσεις ή να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου στο surf, πρέπει να κάνεις surf.
Μην φοβάσαι να μπεις στο κύμα. Αν δεν δοκιμάσεις να πάρεις κύματα και κατά συνέπεια να χάσεις κύματα, πώς θα βελτιωθείς; Αν συνεχίσεις να μπαίνεις μόνο στα κύματα που ξέρεις, δεν μπορείς να εξελιχθείς. Κάθε κύμα αποτελεί και μια ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι καινούριο.
Χρησιμοποιείς τη σωστή για σένα σανίδα; Πιθανότατα δοκίμασες να πάρεις τα πρώτα σου κύματα με ένα funboard, το οποίο είναι καλό για εκπαιδευτική χρήση, αλλά δεν σε βοηθά να προχωρήσεις. Μόλις μάθεις να ελέγχεις και να στρίβεις τη σανίδα σου, θα πρέπει να περάσεις σε ένα mini Malibu ή σε ένα κλασικό longboard. Όσο μεγαλώνει το επίπεδο και η εμπειρία σου, τόσο μειώνεται το μέγεθος της σανίδας που χρησιμοποιείς, αλλά κι αυτό εξαρτάται από τα κύματα στα οποία μπαίνεις κάθε φορά. Γενικά, η επιλογή της σανίδας εξαρτάται από το επίπεδο, τις απαιτήσεις, τις συνθήκες στις οποίες μπαίνεις συνήθως, και βέβαια το βάρος σου, αφού αυτό καθορίζει τη διάσταση και τον όγκο που θα πρέπει να έχει.
Δεν είναι κακό να πέφτεις. Εύλογα θα αναρωτηθείς, «μα δεν πέφτεις λιγότερο όσο βελτιώνεσαι;». Και ναι και όχι. Πολλοί μέτριοι surfer φτάνουν σε ένα ορισμένο επίπεδο και μένουν κολλημένοι για χρόνια σε αυτό. Πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου αν θέλεις να βελτιωθείς. Πολλές φορές νιώθουμε «ασφαλείς» με τις κινήσεις που έχουμε στο ρεπερτόριό μας και επιλέγουμε συγκεκριμένα spots που γνωρίζουμε πλέον καλά. Οι καλοί surfers συνεχίζουν να πιέζουν τον εαυτό τους. Κάνουν surf σε μεγαλύτερα κύματα, μπαίνουν σε περισσότερα barrels, δοκιμάζουν νέες κινήσεις και προσπαθούν να πετύχουν πιο γρήγορα και δύσκολα κοψίματα. Βασικά, αν δεν πέφτεις, πάει να πει ότι δεν προσπαθείς. Ο φόβος να μην μοιάζεις με αρχάριο, είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσεις ότι θα παραμείνεις αρχάριος για πάντα.
Έχε εικόνα του τι κάνεις μέσα στο νερό. Παρόλο που κάποιες φορές είναι πολύ πιθανό να πιστεύεις ότι τα κοψίματα και οι κινήσεις του έχουν το στυλ και τη δύναμη του Kai Lenny, ίσως είναι πιο σωστό για τη δική σου βελτίωση να έρθεις αντιμέτωπος με την αλήθεια, η οποία, μπορεί και να πονάει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να έχεις εικόνα, μέσω ενός βίντεο, του πώς πραγματικά σερφάρεις. Οι περισσότεροι νιώθουν αμήχανα την πρώτη φορά που βλέπουν τις αδύναμες στροφές τους και το στυλ τους. Αυτό, όμως, είναι μέρος της διαδικασίας και θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τα λάθη σου. Τότε, θα μπορέσεις και να τα διορθώσεις. Οι μεγάλοι surfers έχουν πλήρη εικόνα του πώς κάνουν surf και είναι πολύ σχολαστικοί και λεπτομερείς. Από την άλλη, μην το πάρεις όλο αυτό πολύ σοβαρά. Θέλεις απλώς να βελτιωθείς. Γιατί, πάνω απ’ όλα, το surfing είναι για διασκέδαση.
Ο ρόλος των ταξιδιών. Τα ταξίδια θα σου δώσουν ώθηση με κάθε δυνατό τρόπο, ως surfer και ως άνθρωπο, να γίνεις καλύτερος. Τα μεγαλύτερα και καλύτερης ποιότητας κύματα που θα συναντήσεις σε διάφορα μέρη του εξωτερικού, όχι μόνο θα σε βοηθήσουν να κάνεις καλύτερο surf, αλλά και να αισθανθείς πιο άνετα στα καλά κύματα στα home spοts σου. Επιπλέον, το να ταξιδεύεις ανά τον κόσμο, είναι σημαντικό για την προσωπική ανάπτυξη κάθε ανθρώπου.
Και όπως είπαμε, πάνω απ’ όλα το surf είναι για να μας κάνει να χαμογελάμε!